În data de 22 iunie 2015, Agenția Națională pentru Integritate (ANI) a emis o decizie prin care îl declara pe primarul municipiului Sighet, Ovidiu Nemeș, ca fiind incompatibil.
Pe atunci site-ul apropiat puterii din Sighet, maramedia.ro., scria că „Declarația de incompatibililitate a ANI este fără efecte juridice”, adică dată degeaba, în opinia celor care au scris articolul.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către Nemeș Ovidiu Gheorghe, Primar al Municipiului Sighetu Marmației și fost viceprimar. Astfel, ANI reține faptul că Ovidiu Nemeș s-a aflat în stare de incompatibilitate pe vremea când era viceprimar al municipiului Sighet. Incompatibilitatea izvorăște din faptul că edilul a ocupat concomitent cu funcția de viceprimar și funcția de administrator la trei societăți comerciale, fapt interzis de lege. ANI arată că Ovidiu Nemeș a încălcat dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003, republicată.
Pentru a nu-și pierde scaunul de Primar, Gheorghița Ovidiu Nemeș a dat în judecată ANI, contestând decizia de incompatibilitate la Curtea de Apel Cluj. Instanța a fixat primul termen în această cauză pe data de 14 octombrie 2015 (dosar nr. 812/33/2015).
Surprinzător, acest proces s-a finalizat foarte repede, avocații lui Nemeș nemaireușind să amâne derularea acestuia, așa cum au reușit în cele două procese penale („Parcometrele” și „Avocații”) care trenează de un an și jumătate la Tribunalul Maramureș. În aceste ultime două procese, Ovidiu Nemeș are calitatea de inculpat, fiind trimis în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu. Ambele procese vor continua în luna ianuarie a anului 2016.
În data de 25 noiembrie 2015 în favoarea ANI, respingând cererea reclamantului Ovidiu Nemeș prin care solicita anularea Deciziei de incompatibilitate a ANI în ceea ce-l privește, ca fiind neîntemeiată. Astfel, Curtea de Apel Cluj a decis că Ovidiu Nemeș rămâne INCOMPATIBIL.
Conform legii, persoana găsită incompatibilă își pierde automat funcția deținută și nu mai poate ocupa funcții de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a incompatibilității.
Decizia Curții de Apel Cluj nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs de către Ovidiu Nemeș, în termen de 15 zile de la comunicare. Recursul, dacă va fi depus de către reclamant, se va judeca la ÎCCJ în București. Din păcate pentru Ovidiu Nemeș, judecarea recursului se va derula foarte repede, avocații domniei sale putând amâna judecarea cauzei cel mult de două-trei ori, nefiind vorba de instanța de fond.
Sursa: sighet247.ro
ActualMM