CUM VA FI ÎN 2018 Prețul petrolului va crește în continuare, ceea ce va declanșa scumpirea carburanților, iar indicele ROBOR este așteptat să ajungă la 4%, astfel că ratele la creditele în lei vor crește puternic, arată previziunile pe anul 2018, analizate de Libertatea.
Concomitent, la nivel mondial atacurile cibernetice vor crește în intensitate, potrivit prognozelor, scrie Libertatea.
Benzina și motorina, pe cale de a se scumpi
Prețul țițeiului a ajuns deja la 67 de dolari pe baril, în urma protestelor din Iran, cel mai mare nivel din 2015 încoace. Financial Times estimează că la finalul lui 2018 petrolul va ajunge la 70 de dolari pe baril, sau chiar peste, ceea ce înseamnă noi scumpiri.
Reamintim, carburanții s-au scumpit deja cu 14% față de nivelul înregistrat în vara lui 2017, după ce Guvernul a reintrodus acciza de 7 eurocenți pe litru și după o serie de uragane ce au dus la majorarea cotațiilor țițeiului.
Rate mai mari la creditele în lei
Ratele pentru creditele în lei sunt, la rândul lor, estimate să crească puternic, analiștii estimând că indicele ROBOR va ajunge la 4%. Reamintim, indicele ROBOR era în septembrie 1%, dar a terminat anul 2017 la 2,05%, ceea ce a dus deja la creșterea ratelor.
De altfel, premierul Mihai Tudose a atacat de mai multe ori Banca Națională a României (BNR) din această cauză, dar reprezentanții băncii centrale au afirmat că nu pot stopa creșterea dobânzilor decât în situația în care România ar înregistra surplus comercial.
Or, țara noastră are deficit comercial, adică importă mai mult decât exportă. De asemenea, Guvernul își propune pentru 2018 un deficit de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce pune presiune pe finanțele publice și, mai departe, pe cursul leului.
Potrivit bugetului pe 2018, inflația pe 2018 ar urma să ajungă la 3,1%. Din această cauză și indicele ROBOR este așteptat să crească pentru a ajunge peste nivelul inflației.
”Dacă nu vom obţine un rezultat acceptabil al absorbţiei fondurilor europene, dacă investiţiile străine nu îşi vor reveni, nivelul de 3% ar trebui să fie deja depăşit încă din primul trimestru al anului următor, urmând să crească gradual până la 4% pe măsură ce ne apropiem de finalul anului următor (2018 – n.r.)”, declara încă din noiembrie Iancu Guda, președintele Asociației Analiștilor Financiari-Bancari din România.
Atacurile cibernetice cresc în amploare
Concomitent, atacurile cibernetice sunt așteptate să crească în gravitate, iar acestea vor deveni mai periculoase, potrivit unui raport al Bitdefender. Compania de securitate cibernetică dă ca exemplu atacul WannaCry, din 2017.
Sursa info Libertatea