spot_img
spot_img
AcasăLifestyleCum trebuie tratați pomii fructiferi iarna?

Cum trebuie tratați pomii fructiferi iarna?

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/7w_XBlK45tk

 

Perioadele de repaus vegetativ, între lunile noiembrie – februarie, sunt cele mai importante din an pentru a aplica tratamente fitosanitare la pomi fructiferi. Acestea au rolul de combatere a bolilor și dăunătorilor, prin reducerea formelor hibernante ale insectelor și scăderea rezervelor biologice ale agenților patogeni.

 

Din ghidul de mai jos vei afla mai multe despre modul în care să faci stropirea corectă, și momentele în care să tratezi arbuștii fructiferi iarna, astfel încât să reduci riscul de apariție a bolilor primăvara.

Cum să îngrijești corect pomii iarna

Înainte de a aplica tratamente fitosanitare la pomi fructiferi, este necesar să faci o pregătire prealabilă a arbuștilor. Astfel, înainte de a face îmbăierea pentru protecția împotriva bolilor și dăunătorilor pentru perioada de iarnă, trebuie să te asiguri că faci lucrările potrivite de curățare.

 

După recoltarea roadelor, este important să faci o curățire atât a arbuștilor în sine, cât și a zonei din jurul lor. Dăunătorii se pot găsi în formă hibernantă pe ramurile copacilor sau în crăpăturile scoarțelor, în stadiu de ou sau sub formă de colonii. De aceea trebuie tăiate crengile uscate și îndepărtate scoarțele îmbătrânite, lichenii și mușchii, dar și frunzele căzute lângă copaci, în proporție de mai bine de 50%, pentru a putea aplica apoi substanțele potrivite.

Cum să aplici tratamentele fitosanitare pentru perioada de iarnă

Tratamentele fitosanitare trebuie făcute de 4 ori în perioada noiembrie – februarie, sau început de martie. Stropirea trebuie făcută doar în zilele cu temperaturi mai mari de 50 Celsius, când nu există precipitații sau nu bate vântul, iar scoarța pomilor fructiferi este uscată, mai bine de jumătate dintre frunze au căzut și nu există semne de pornire în vegetație (muguri umflați).

  • Prima stropire

Prima stropire albastră se face cu zeamă bordeleză sau cu alte produse cuprice, în perioada noiembrie – decembrie. Astfel de tratamente se găsesc gata preparate. De exemplu, un astfel de fungicid polivalent cu acțiune preventivă și curativă poate conține Boscalid, o substanță activă eficace împotriva rapănului la măr și păr. Aceasta are acțiune sistemică translaminară, și împiedică germinarea sporilor și creșterea miceliului ciupercilor dăunătoare, permițând protecția completă a pomilor fructiferi. Un produs cu sulfat de cupru tribazic elimină posibilitatea de apariție a fenomenului de fitotoxicitate, mai ales în primăverile reci și ploioase.

  • Tratamente cu insecticide ce conțin ulei

La minim o săptămână, preferabil chiar 3 sau 4, se aplică un tratament cu ulei horticol, pentru a combate în principal păduchele de San Jose în perioada de hibernare, dar și alte insecte sau acarieni. Un astfel de insecticid uleios asigură un start bun pentru faza de vegetație.

 

Acest tratament se repetă apoi încă o dată în perioada februarie – martie, înainte de înmugurire, păstrând aceleași cantități folosite la prima stropire și intervalul de timp aplicat inițial.

 

Aceste două tratamente fitosanitare, aplicate în perioada de repaus vegetativ și repetate în intervalele menționate, asigură un start bun pentru pornirea în vegetație din primăvară.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA