AcasăLifestyleCum se poate creste eficienta in afaceri prin intermediul economiei circulare

Cum se poate creste eficienta in afaceri prin intermediul economiei circulare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Economia mondiala se afla in prezent intr-o perioada de tranzitie, de la cea bazata pe consum la cea care are ca principala directie urmarita utilizarea eficienta a resurselor si reducerea deseurilor, concomitent cu protejarea naturii. Acest tip de strategie poarta numele de economie circulara si este din ce in ce mai urmarita si de firmele din Romania. Motivele tin, in primul rand, de implementarea unei atitudini prietenoase fata de mediul inconjurator si, in al doilea rand, de o dezvoltare sustenabila, care sa nu afecteze sansele de profit.

Managerii de afaceri care descopera economia circulara pornesc de la ideea ca, pentru a se face tranzitia necesara, vor fi nevoiti sa realizeze investitii suplimentare, care nu vor putea fi recuperate cu usurinta. Acest lucru este fals, din contra, economia circulara contribuind in mod decisiv la cresterea eficientei economice. Colaborarea cu firme de consultanta de mediu, precum Stratos.ro, usureaza adoptarea unor elemente de economie circulara ce au o contributie decisiva la eficientizarea activitatilor economice obisnuite.

Iata cinci elemente ale economiei circulare care pot contribui la cresterea eficientei in afaceri!

  1. O directie de baza a economiei circulare este reciclarea si reutilizarea. Prin intermediul acestor practici, deseurile ce ajungeau, de regula, la groapa de gunoi se transforma in resurse valoroase. Materialele reciclate se reintorc in circuitul economic, ducand la economii de materii prime si la reduceri de costuri semnificative. Reutilizarea in acelasi timp are ca scop prelungirea duratei de viata a unor produse valoroase si greu de manufacturat prin activitati precum repararea, refolosirea sau revanzarea.

 

  1. Proiectarea ecologica, element al economiei circulare, are scopul de a produce bunuri care sa aiba trei caracteristici de baza. Primul se refera la durabilitatea sporita, al doilea la caracterul reutilizabil al acestora, iar al treilea, la inlesnirea reciclarii la incheierea duratei de viata a produsului. Impreuna acestea ofera utilizarea optima a resurselor si reducerea semnificativa a cantitatilor de deseuri generate.

 

  1. Eficienta energetica este element de baza al economiei circulare. In conditiile in care mare parte din energie este produsa intr-un mod poluant trebuie sa fie luate masuri pentru micsorarea consumului de energie. In aceasta directie se pot aminti implementarea unor tehnologii cu consum redus de energie, eficientizarea energetica a cladirilor si utilizarea surselor regenerabile.

 

  1. Tehnologia moderna si digitalizarea au rol important in economia circulara. Prin intermediul acestora se poate monitoriza strict activitatea, resursele sunt gestionate eficient si lanturile de aprovizionare sunt optimizate la maxim. Inteligenta artificiala poate imbunatati, in mod vizibil, planificarea proceselor de productie si utilizarea resurselor pentru obtinerea unei eficiente maxime.

 

  1. Colaborarea intre diferite sectoare si industrii, in vederea facilitarii schimbului de materiale si resurse, poate sa stimuleze inovatia si sa creeze noi oportunitati de afaceri de pe urma carora castiga toate partile implicate. Un exemplu in acest sens este reprezentat de deseurile dintr-un sector care pot deveni materie prima in altul.

 

In concluzie, firmele care vor sa obtina eficienta maxima in activitatea desfasurata trebuie sa inceapa tranzitia catre economia circulara pentru a creste sansele de profit si sa protejeze, in acelasi timp, mediul inconjurator.

 

Sursa foto: unsplash.com

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA