Când pardoseala din fiecare cameră strălucește, întreaga ta casă arată incredibil de curată. Dar nu te grăbi să scoți genunchierele și periile de frecat încă. Fie că ai gresie, parchet sau podele din vinil, fiecare tip de pardoseală are cerințe specifice de curățare. Urmează aceste sfaturi pentru a alege soluția potrivită, cele mai bune unelte și tehnica ideală pentru tipul tău specific de pardoseală.
Cum să cureți parchetul
„Parchetul are de obicei unul din două tipuri de finisaj: lacuita sau uleita cu ceară. Nu ești sigur pe ce stai? Freacă-ți degetul pe suprafață”, „Dacă apare o pată, probabil pardoseala este cerată.”
Parchet cu finisaj din lac poliuretan
Iată cum să cureți parchetul cu finisaj cacuita cu lac din poliuretan:
Pentru început, amestecă un sfert de cană de săpun blând sau cu pH neutru cu apă într-o găleată. Apoi folosește un mop din microfibră pentru a curăța podeaua.
Mopurile din microfibră sunt ușor de stors, făcându-le ideale pentru parchet care funcționează cel mai bine cu un mop doar ușor umed (nu ud complet). În plus, acest lucru va ajuta podeaua să se usuce mai rapid, așa că nu va trebui să aștepți mult pentru a reveni în bucătărie sau living.
Parchet cu finisaj din ceară
Dacă ai parchet cerat, ești norocos – într-un fel. Deoarece acest tip de pardoseală poate fi deteriorat chiar și de cantități mici de apă, ține mopurile umede departe de parchetu din lemn uleiat în schimb mătură, șterge praful sau aspiră regulat.
Cum să cureți laminatul
Laminatul tău poate semăna cu plăci de lemn masiv sau plăci de piatră naturală, dar tot trebuie să ai grijă de el ca de un laminat. „Vestea bună: Foarte puține lucruri pot deteriora o pardoseală din laminat”. La urma urmei, plăcile sunt construite în straturi rezistente la soare și lumină pentru a-și menține aspectul ca nou ani de zile.
Totuși, este important să nu lași apa să pătrundă sub plăci. Se recomandă ștergerea uscată sau aspirarea podelei, asigurându-te că aparatul este setat pe modul pentru gresie (nu covor) astfel încât peria rotativă să fie ridicată. Curăță petele cu un mop ușor umed când este necesar.
Un ultim sfat important: Nu lustrui niciodată pardoseala din laminat. Dacă finisajul unei plăci pare deteriorat, cel mai bine este să o înlocuiești.
Cum să cureți pardoseala din plută
Aceeași calitate care face acest material natural atât de frumos – porozitatea sa – îl face foarte susceptibil la deteriorarea cauzată de apă. Pentru că este foarte absorbantă, majoritatea pardoselilor din plută sunt sigilate, dar tot trebuie să procedezi cu precauție.
„Aspiră des pentru a preveni zgârieturile, șterge imediat ce se varsă și spală pardoselile din plută o dată pe săptămână.”
Sugeram să eviți produsele de curățare comerciale în favoarea unei soluții de oțet și apă cu săpun. Oțetul natural acid funcționează împreună cu săpunul pentru a descompune murdăria, a străpunge depunerile și a dezinfecta. Iată cum să cureți pardoseala din plută:
Pune ¼ cană de oțet într-un pulverizator cu o picătură de detergent de vase și apă caldă. Nu agita soluția (ar crea spumă), combină ușor ingredientele în pulverizator balansându-l înainte și înapoi. Pulverizează podeaua secțiune cu secțiune și șterge cu un mop umed din microfibră pe măsură ce înaintezi.
Cum să cureți pardoseala din bambus
Bambusul este durabil, frumos – și în unele cazuri, mai moale și mai predispus la lovituri și zgârieturi decât parchetul. Dacă nu ai pardoseală din bambus împletit – cel mai dur și mai rezistent tip disponibil – fii foarte atent să măturați regulat praful și murdăria. „Mai ales având în vedere costul bambusului, trebuie acordată o atenție deosebită.”
Pentru bambus se folosește aceeași soluție de curățare ca la parchet:
Amestecă ¼ cană de săpun blând sau cu pH neutru într-o găleată cu apă. Trece peste podea folosind un mop foarte puțin umed, ștergând excesul de umiditate cu o cârpă uscată din microfibră.
Cum să cureți linoleumul
Nu vorbim despre pardoseala aproape indestructibilă din vinil (vezi secțiunea următoare pentru sfaturi despre curățarea acelei suprafețe). Linoleumul adevărat este făcut din ulei de in, rășină, calcar, fibre de lemn și praf de plută, și este colorat cu pigmenți minerali.
„Tratează această pardoseală naturală și rezistentă la fel ca pluta.” Pregătește un pulverizator doar cu câteva picături de detergent de vase și apă fierbinte. Apoi pulverizează podeaua secțiune cu secțiune și șterge cu un mop umed din microfibră. Podeaua ar trebui să se usuce aproape imediat, dar dacă se simte ușor lipicioasă la atingere, șterge-o cu un alt mop sau o cârpă curată și umedă din microfibră.
Cum să cureți pardoseala din vinil
Pardoseala din vinil este o opțiune care necesită puțină întreținere când vine vorba de rutina de curățare. Pentru curățarea zilnică, folosește pur și simplu aspiratorul pe pardoseala din vinil. În plus, măturatul poate ajuta la îndepărtarea prafului și a murdăriei acumulate. Totuși, dacă pardoseala ta din vinil arată mai murdară decât de obicei și are nevoie de o curățare mai profundă, folosește un mop umed cu un detergent neutru.
Pune preșuri la toate intrările și ieșirile din casă pentru a preveni pătrunderea prafului și a murdăriei suplimentare.
Cum să cureți gresia și covoarele
„Orice ai face, lasă oțetul în cămară. Chiar și o cantitate mică din lichidul acid poate deteriora podelele din piatră, la fel ca înălbitorul și amoniacul. În schimb, spală podelele din piatră sigilată cu un agent de curățare cu pH neutru, non-chelating, care nu va reacționa negativ cu mineralele din suprafețele naturale.”
„Dacă plăcile tale de piatră sunt nesigilate, șterge pur și simplu cu un mop din microfibră și apă fierbinte; substanțele chimice ar pătrunde în piatră. Pentru murdăria persistentă, folosește un aparat cu abur.”
Pentru curățarea săptămânală, folosește tehnica de pulverizare și ștergere pentru a menține aspectul proaspăt al gresiei:
Amestecă ușor 1/4 cană oțet într-un pulverizator de 16 uncii cu 1 picătură de detergent de vase și apă caldă. Pulverizează podeaua secțiune cu secțiune și șterge cu un mop umed din microfibră pe măsură ce înaintezi. Pentru curățări periodice profunde, este recomandat să folosești un aparat cu abur pentru a curăța atât gresia, cât și rosturile – aburul face treaba de îndepărtare a petelor (și bacteriilor!), astfel încât nu simți că faci un antrenament suplimentar chiar acolo în bucătărie.
Pentru curățarea de rutină a covoarelor, folosește un aspirator. Aspiratoarele funcționează prin aspirarea oricărei murdării și resturi de pe suprafață și ascunse în interiorul covorului. Când aspiri, asigură-te că muți mobilierul și obiectele din cale pentru a putea ajunge în fiecare colț al podelei. Aspiră încet și treci de mai multe ori peste zonele cu trafic intens pentru a asigura o curățare completă. Dacă nu ai aspirator, greblele pentru covoare, măturătoarele pentru covoare și măturile sunt, de asemenea, metode eficiente de curățare a covorului.
Dacă urmărești o curățare profundă (care ar trebui făcută aproximativ o dată la șase luni), poate fi necesară folosirea unui aspirator special pentru covoare, a unui aparat cu abur sau apelarea la o curățare profesională. Poți, de asemenea, să aspiri bine, apoi să folosești o soluție de curățare pentru a trata petele, cum ar fi o parte oțet alb la trei părți apă rece. Asigură-te că faci un test într-un loc discret pentru a vedea cum reacționează covorul la soluție.
Economisește timp la curățarea viitoare a covoarelor și prelungește durata de viață a acestora dându-ți jos pantofii când intri în casă. Pantofii vor aduce tot felul de murdărie și bacterii dezgustătoare (bleargh!)
Te invităm să împărtășești acest ghid util cu prietenii și familia ta care ar putea avea nevoie de sfaturi pentru curățarea pardoselilor. Nu uita să salvezi articolul pentru referințe viitoare!