Toate persoanele ştiu ce este furia şi cel mai probabil cu toţii am resimţit-o, indiferent dacă a fost doar o simplă supărare trecătoare sau au izbucnit. Furia este o emoţie complet normală, însă în momentul în care scapă de sub control aceasta poate fi distructivă. De cele mai multe ori această emoţie puternică poate duce chiar la diferite probleme – la locul de muncă, în relaţiile interpersonale sau la nivelul calităţii vieţii. Astfel, acest sentiment te va putea face să te simţi neputincios în faţa emoţiilor care apar imprevizibil şi sunt extrem de puternice. Pentru a îmbunătăţii calitatea propriei vieţi, trebuie să înveţi cum să îţi controlezi furia. Totuşi, înainte de a trece spre acest pas, va trebui să înţelegi:
Ce este furia?
Aceasta este o stare emoţională care poate varia ca şi intensitate. Precum şi în cazul altor emoţii, furia este însoţită de schimbări fiziologice, printre care se numără creşterea ritmului cardiac, a tensiunii arterială, a adrenalinei şi noradrenalinei. Furia poate fi cauzată pe evenimente externe (persoane sau situaţii) sau interne (amintiri şi sentimente).
Cauzele furiei
Ce face oamenii să se enerveze? Există mulți factori declanșatori comuni pentru mânie, cum ar fi pierderea răbdării, senzația de parere sau eforturile tale nu sunt apreciate și nedreptatea. Alte cauze ale furiei includ amintiri de evenimente traumatice sau înfuriate și îngrijorarea cu privire la problemele personale.
Cum este exprimată furia?
Modul instinctiv al omului de a exprima furia este prin răspunsul agresiv. Această emoţie reprezintă răspunsul natural în momentul în care ne simţim ameninţaţi. Astfel, vom putea acţiona în momentul în care luptăm şi ne apărăm. Prin urmară, furia a fost necesară pentru supravieţuirea speciei umane.
Atât omul, cât şi societatea au evoluat, iar noi pentru a ne putea bucura la maximum de viaţă, trebuie să învăţăm cum să ne controlăm furia. Aşadar, în acest articol vă vom prezenta câteva dintre cele mai utile sfaturi:
Relaxarea
Există diferite metode utile de relaxare în timpul episoadelor puternice de furie, iar printre acestea se numără respiraţia profundă, imaginile şi muzica relaxantă. Pe piaţă există numeroase cărţi care te pot ajuta la calmarea sentimentelor puternice. Acestea prezintă numeroase tehnici care pot fii folosite în absolut orice situaţie.
Prima tehnică de relaxare este respiraţia corectă. Tot ceea ce trebuie să faci este să respiri adâncă, până când simţi ca diafragma se mişcă. Nu respira mişcând zona toracelui, deoarece acest lucru nu te va ajuta să te calmezi. Repetă acest proces încet de mai multe ori până când simţi că emoţia s-a consumat. În cazul în care resimţi o emoţie puternică, poţi utiliza şi cuvinte cheie sau să încerci să vizualizezi o experienţă plăcută.
În anumite cazuri, în momentul în care episoadele de furie sunt prelungite poţi încerca şi exerciţii uşoare de yogga, care îţi vor relaxa mușchii şi te vor putea face să te simţi mult mai liniştit. Totodată, şi meditaţia s-a dovedit a fi extrem de utilă.
Schimbă modul în care gândeşti
Oamenii furioşi au un comportament extrem de exploziv, iar de cele mai multe ori gândurile lor sunt haotice şi dramatice. În cazul în care te confrunţi cu aceleaşi probleme, încearcă să îţi pui gândurile în ordine şi să abordezi un feeling mult mai pozitiv. Aminteşte-ţi că furia nu rezolvă nimic şi nu te va face să te simţi mai bine. Logica învinge întotdeauna furia, chiar şi în momentele în care aceasta este justificabilă.