Noțiunea de „sustenabilitate” în cadrul unui business modern a evoluat semnificativ. Dacă în trecut acest lucru însemna un consum eficient de resurse sau construirea unor clădiri verzi, astăzi definiția conceptului de sustenabilitate s-a extins.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Warwick, fericirea angajaților contribuie la creșterea productivității cu 12%. Așadar, sustenabilitatea modernă se bazează, în mod special, pe starea de bine a angajaților, care sunt, de fapt, motorul businessului.
În continuare, vei descoperi cinci investiții pe care le poți face pentru a construi un mediu de lucru pozitiv.
1. Investește în tehnologii de ultimă generație
Pentru că tehnologia evoluează într-un ritm accelerat, este important să te asiguri că angajații tăi au la dispoziție cele mai moderne instrumente de lucru. Câteva dintre acestea pot fi:
- Sisteme CRM (Customer Relationship Management) – eficientizează relațiile cu clienții și oferă instrumente analitice care pot ajuta în luarea deciziilor strategice;
- Software de HR, precum HRM – optimizează procesele HR, de la recrutare la evaluări, traininguri sau acordarea zilelor libere;
- Platforme de e-learning și dezvoltare profesională – angajații vor avea la îndemână informații la zi din domeniul lor de activitate;
- Soluții de inteligență artificială – automatizează și optimizează procese, cum ar fi un chatbot pentru serviciile cu clienții;
- Sisteme ERP – centralizează operațiunile din diferite departamente, eficientizând comunicarea și contribuind la creșterea productivității, optimizarea proceselor și reducerea erorilor.
Toate aceste tehnologii, dar și instruirea angajaților necesită o investiție semnificativă. Dacă nu dispui de resursele financiare necesare, poți apela la o soluție de creditare pentru persoanele juridice. Astfel că, dacă ai un SRL, SA, PFA, II sau IF și aplici pentru un credit de la o instituție financiară nebancară (IFN), beneficiezi de următoarele:
- Credit până la 100.000 RON, cu aplicare 100% online și aprobare rapidă;
- Credit până la 235.000 RON pentru investiții sau capital de lucru, unde vei beneficia de sprijinul unui consilier;
- Pentru sumele până în 35.000 RON, ai nevoie doar de un document: extrasul de cont pe ultimele 3 luni, iar pentru sume mai mari, vei mai avea nevoie și de ultima balanță disponibilă;
- Perioadă de rambursare de 12, 24, 36 sau 48 de luni, în funcție de tipul de credit ales;
- Costuri variabile în funcție de indicele ROBOR la 6 luni;
- Amânarea plății ratei pentru 30 de zile, o singură dată pe perioada contractului.
2. Asigură dezvoltarea continuă a angajaților
Într-un business modern, conceptul de people centricity este esențial. Acesta presupune ca fiecare angajat să se afle în centrul atenției organizaționale.
În acest sens, asigură-te că încurajezi comunicarea la locul de muncă și că susții angajații să-și exprime ideile inovatoare. De asemenea, investește în programe de mentorat, cursuri de formare, workshopuri și coaching pentru ca angajații să evolueze constant.
3. Acordă importanță studiilor de piață și analizei SWOT
Dacă îți dorești să ai un business sustenabil, poți realiza studii de piață constante, care îți vor oferi informații despre tendințele consumatorilor.
În plus, realizarea analizei SWOT te va ajuta să identifici care sunt punctele tari, punctele slabe, oportunitățile, dar și amenințările pentru compania ta, și astfel vei ști unde trebuie să faci îmbunătățiri.
4. Creează un mediu de lucru altfel
În ultimii ani, mediul de lucru s-a schimbat complet. Acesta nu se mai rezumă doar la birou și computer, ci se extinde până la crearea unor spații care să consolideze relațiile dintre angajați.
În acest sens, crearea unor spații de relaxare, a unor zone speciale pentru antrenamente, yoga sau pilates și a unor spații destinate ședințelor de brainstorming, de exemplu, te pot poziționa în avantaj față de competiție.
5. Încurajează sustenabilitatea la locul de muncă
Un business în care se pune accentul pe sustenabilitate poate atrage atât clienți, cât și angajați valoroși. Implementează o politică internă de reciclare și colectare, folosește materiale și echipamente cât mai prietenoase cu mediul și încurajează-ți angajații să participe ca voluntari la activități de protecție a mediului.
În concluzie, construirea unui business sustenabil este mai mult decât o aliniere cu tendințele actuale, este o modalitate de a-ți asigura succesul și longevitatea pe piață.
Sursa foto: Shutterstock