CULTURĂ. Apărută sub egida Consiliului Judeţean Maramureş şi a Uniunii Scriitorilor din România, revista de cultură Nord Literar propune în cel de-al șaselea număr al acestui an, câteva rubrici deja cunoscute cititorilor precum, cronici literare, proză, eseu, interviu și poezie.
Profesorul Gheorghe Glodeanu face o cronică literară asupra Publicisticii lui Mircea Eliade și opțiunile „Tinerei generații”, lucrare semnată de Viviana Poclid Delean. În rubrica „Vitrina”, Augusta Stan – Buteanu vorbește despre „Proemele” Danei Puiu Valentina, iar Mihai Posada descrie volumul de eseuri al lui Adrian Iancu ca fiind o carte despre peisajul interior al personajelor – construct al discursului narativ.
Constantin Cubleșan prezintă un volum care se pretează la o lectură de seară, liniștitoare, denumit „Locuri pustii” și semnat de Vasile Igna. Cartea „Ce-mi puteți face dacă vă iubesc? Eseu confesiv despre Ioan Alexandru” este privită ca „o datorie aproape dureroasă” de către scriitorul și publicistul Gheorghe Pârja. În dialogul său cu Dan Anghelescu, Daniela Sitar – Tăut remarca faptul că „se cultivă ignoranța asupra devenirii noastre ca popor și se promovează o aberantă tăcere asupra istoriei recente”.
Eseul din paginile acestui număr este dedicat lui Ioan Ianolide, un deținut profet. Cu ocazia aniversării a vârstei de 60 de ani a scriitorului Mircea Cărtărescu, Delia Munteanu îi dedică două pagini în care face referire la semnificația „scrisului ca rostire de sine a ființei, celebrare a sinelui” în viziunea lui scriitorului. Din sumarul acestui număr nu lipsesc nici rubricile „Orfeu”, „Interpretări”, „Poezie”, „Varia” și „Traduceri”.
Acest număr este ilustrat cu lucrări semnate de Carmen Mavrea, dedicate proiectului „Tristan Tzara” (Omul aproximativ, 25 de poeme) al artistului Mircea Bochiș.