AcasăEvenimentCuloare de protecţie create pentru limitarea zonei afectate de incendiu pe Creasta...

Culoare de protecţie create pentru limitarea zonei afectate de incendiu pe Creasta Cocosului

spot_img

DISTRIBUIȚI

Aproximativ 200 de persoane, coordonate de inginerul silvic Gheorghe Petrovan, au lucrat pentru crearea unor culoare de protecţie care să limiteze zona afectată de incendiu pe Creasta Cocoşului, respectiv să împiedice, în cazul reaprinderii flăcărilor, extinderea spre localităţile Breb, Cavnic sau Deseşti.

Cei care au urcat pe platou au identificat, pe partea nordică a versantului montan, două focare, care ardeau mocnit.

Terenul, aflat în zona peisagistică de interes turistic şi ştiinţific situat în sit-ul „Natura 2000 – Creasta Cocoşului”, este unul de moale şi afânos, tipic „pământului de turbă”, care facilitează menţinerea jarului sub vegetaţie.

Pe versantul de la baza traseului turistic mai sunt alte opt focare, însă zona este situată la altitudine, cu zonă stâncoasă şi pantă, iar intervenţia este una dificilă, ce presupune coborârea pe stânci ( persoane legate de cordelină) şi care poate pune în pericol viaţa persoanelor.

Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Sorin Rednic a precizat: „Chiar dacă a fost zi de sărbătoare, persoanele care au participat la acţiune (silvicultori, pompieri militari, jandarmi, membrii ai comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă, servicii voluntare pentru situaţii de urgenţă, comisari de mediu şi cetăţeni) au înţeles scopul şi cât de important este să se intervină acum pentru a preveni reizbucnirea incendiului. Nu au putut fi aduse utilaje pe platou, datorită terenului accidentat şi cu grohotişuri. Oamenii au lucrat cu unelte (sape de munte, târnăcoape, drujbe şi securi) pentru a crea culoare (şanţuri) de protecţie în zona afectată de incendiu. Pe platou au fost prezenţi şi membrii ai Asociaţiei pentru Viitor, Asociaţiei EcoLogic, custode al Rezervaţiei Creasta Cocoşului. Personalul participant nu a avut nevoie de asistenţă medicală de prim-ajutor asigurată de personalul medical al Serviciul Maltez Baia Mare şi filiala maramureşeană de Cruce Roşie. Turiştilor şi amatorilor de drumeţii montane li s-a interzis accesul pe Creasta Cocoşului şi platou”.

Rafalele de vânt puternic au contribuit la aprinderea vegetaţiei uscate, pe versantul stâncos, însă echipele de intervenţie s-au deplasat cu rapiditate şi au stins flăcările. Membrii clubului 4×4 Baia Mare au identificat un traseu, dinspre zona localităţii Cavnic care este pretabil pentru accesul utilajelor tehnice pe platoul de la Creasta Cocoşului.

Echipele de intervenţie au coborât aseară de pe munte, iar peste noapte situaţia a fost monitorizată în zonă de către silvicultori. Incendiul a afectat o suprafaţă de aproximativ 60 hectare de vegetaţie uscată şi tufe de ienupăr. În această dimineaţă, silvicultorii vor încerca să ajungă pe platoul de pe Creasta Cocoşului cu un utilaj tehnic (TAF) şi să adâncească culoarele de protecţie.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA