Paul Cotîrleț, secretar de stat în Ministerul Culturii s-a aflat în Maramureș miercuri, 24 ianuarie 2018, unde, alături de prefectul de Maramureș, Vasile Moldovan, de președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea și de cei doi vicepreședinți, Ioan Doru Dăncuș și George Moldovan au susținut o conferința de presă, în Palatul Administrativ din Baia Mare.
Reprezentantul Guvernului a vorbit despre cele 114 proiecte din județ depuse la Ministerul Culturii, tema abordată fiind Centenarul Marii Uniri de la 1918.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea a ținut să mulțumească secretarului de stat, Paul Cotîrleț, pentru vizita pe care o face în Maramureș, arătând că acesta vine cu vești bune pentru județ.
”Am muncit anul trecut pentru organizarea Centenarului Marii Uniri, am discutat mult și în ședințele de Consiliu Județean, am constituit o comisie pentru Centenar, cu acceptul tuturor consilierilor județeni, iar această comisie își arată acum roadele, prin selectarea de către Guvernul României a peste 100 de proiecte depuse de județul Maramureș. Comisia este condusă de vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, iar din componență fac parte consilierii județeni Teodor Ardelean, Anton Rohian, Gheorghe Mihai Bîrlea, reprezentanți ai Prefecturii Maramureș, ai Direcției pentru Cultură, dar și reprezentanți ai administrațiilor locale din Sighetu Marmației, Șișești și din Băsești. Sunt finanțări pe care le-am așteptat foarte mulți ani în Maramureș, finanțări pe care bugetele proprii ale autorităților locale nu le-ar fi putut suporta”, a arătat președintele Consiliului Județean, Gabriel Zetea.
Prefectul Vasile Moldovan a dorit să își arate aprecierea față de comisia Centenarului, față de reprezentantul Guvernului și față de Ministerul Culturii pentru faptul că finanțează aceste proiecte ce fac cinste județului. Paul Cotîrleț, secretar de stat în Ministerul Culturii și-a început mesajul subliniind faptul că a venit ”obligat” în Maramureș.
”Am fost obligați de numărul mare de proiecte depuse, județul fiind pe primul loc la proiectele înregistrate la Minister, în număr de 114. Pentru 89 s-a solicitat finanțare și au fost acceptate toate, iar 25 de proiecte au fost depuse cu titlu de informare a acțiunilor. Merită felicitări atât Consiliul Județean Maramureș, cât și UAT-urile componente. Departamentul Identitate Națională, aflat în subordinea directă a Ministerului Culturii și Identității Naționale, a înregistrat un număr de 2042 de proiecte la nivelul țării, din care 114 sunt din Maramureș. De la constituire, acest departament a avut activitatea de evaluare și analiză a propunerilor făcute pentru aniversarea Centenarului României și a Primului Război Mondial. Cele mai importante proiecte din județul Maramureș și cu cea mai mare alocare sunt cele de consolidare și restaurare a Casei Memoriale Gheorghe Pop de Băsești (din comuna Băsești) și a Casei Memoriale Ioan Mihaly de Apșa, din Sighetu Marmației, fiecare cu suma de 1 milion de lei. Tipurile de proiecte finanțare cuprind două ceremoniale militare, o conferință, 14 editoriale, un editorial online, 47 de evenimente publice, șase expoziții, investiții, piese de teatru, restaurări și simpozioane. Dacă această sursă de finanțare a fost dedicată instituțiilor statului, Ministerul Culturii mai deschide o linie de finanțare în luna februarie 2018, dedicată ONG-urilor și asociațiilor, sub denumirea Acces Centenar – ediția a II-a, prima fiind în septembrie 2017. Pe site-ul Ministerului urmează să fie publicate toate informațiile, precum și pașii care trebuie urmați pentru a îndeplini criteriile de selecție”, a precizat secretarul de stat în Ministerul Culturii, Paul Cotîrleț.
În finalul întâlnirii cu presa, președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a precizat că, în total, în județ vor ajunge peste cinci milioane de lei de la Ministerul Culturii doar pentru cele 89 de proiecte finanțate. Totodată, a dorit să reamintească faptul că, la fel ca și în anii precedenți, instituția județeană va avea linii de finanțare distincte în ceea ce privește proiectele culturale ale Maramureșului, iar în cadrul acestora, o axă va fi dedicată doar Centenarului Marii Uniri, unde ONG-urile și asociațiile care doresc finanțări publice pot să aplice pe Ghidul de finanțare care va fi publicat după aprobarea bugetului pentru anul 2018.
Informații furnizate de către biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș