Tensiunea politică din România se înteţeşte ameţitor, dar nu se rezolvă. Partidul pe care Traian Băsescu şi-a sprijinit regimul vreme de aproape 9 ani iese de sub tutela politică a preşedintelui. Aşadar, şi Puterea, şi Opoziţia parlamentară sunt de cealaltă parte a baricadei. Au mai rămas doar cuplul Traian Băsescu-Elena Udrea, serviciile secrete, ANI, Parchetul, Curtea Constituţională şi un grup de intelectuali.
Exact în zilele Congresului PDL, fidelii lui Traian Băsescu au refuzat o participare la Târgul Internaţional de Carte de la Paris şi au lansat un protest cu măşti la adresa actualei guvernări. Situaţia se complică ameţitor. Partida străinătăţii din România este şi mai mică. Mai are de partea sa Bruxelles-ul şi instituţiile de forţă ale statului, plus câteva trompete publice.
Consecinţa? Situaţia politică se încarcă de nervi, tensiune şi ameninţare. În loc să se calmeze, eşichierul politic intră într-o vibraţie de tip sevraj. Se aduc acuze, se anunţă plecări, se vorbeşte de partide noi. Şi, mai ales, se anunţă o perioadă în care atacurile vor fi şi mai violente.
Ce l-a revolatat atât de mult pe Traian Băsescu pentru a reacţiona cum a făcut-o pe Facebook duminică seara?Unii ar spune că revolta majorităţii din PDL i-a lezat orgoliul. Se poate! Preşedintele României se credea stăpânul inelelor, dirijorul jocului, păpuşarul incontestabil al scenei politice. Se prea poate ca rezultatul Congresului să-l fi scos din pepeni, mai ales că, toată perioada premergătoare congresului, Traian Băsescu a comis tot soiul de diligenţe în favoarea preferatei sale. De la cele grosolane până la cele străvezii sau discrete. Sunt convins că multe altele, făcute în culise şi cu ajutorul unor reprezentanţi ai unor instituţii, încă ne scapă. (La congresul precedent, când disputa între Vasile Blaga şi Emil Boc a antrenat tot felul de susţinători, mascaţii au descins la primarul Braşovului, Georghe Scripcaru, iar Gheorghe Ştefan-Pinalti a fost chemat la DNA. Şi amândoi şi-au răsucit votul).
În acelaşi timp, votul de la Congres pune capăt unui proiect politic, cel puţin pentru perioada imediat următoare. Acela de a readuce cârma PDL-ului în mâinile unui devotat. Prin plecarea lui Emil Boc şi instalarea lui Vasile Blaga, Traian Băsescu a pierdut omul care să-i răspundă la telefon doar cu un scurt ”am înţeles”. Chiar şi portretul Elenei Udrea a suferit un şifon greu de recuperat. După înfrângerea de la Roman (”am câştigat de pe locul 2”), favorita lui Traian Băsescu o încasează şi se face de băcănie.
Discursul ei de la Congres a pus mai mult în evidenţă pantalonii gata să plesnească decât ideile şi programul. Propoziţiile sale repezite erau formate din cuvinte în care moţiunea cam blondă era citită fără toate vocalele. Elena Udrea este atât de pripită şi vorbeşte în stilul cucoanelor cu mâinile în şold, ieşite la portiţă ca să se certe cu suratele cartierului încât, în momentele în care se încarcă şi ia viteză, nu mai pronunţă vocalele din anumite cuvinte. Ea zice ”Partdul Demcrat Libral” şi se grăbeşte de parcă ar fi fugărită de chiar logica lucrurilor despre care vorbeşte.
Sâmbătă, Elena Udrea şi aspiraţiile sale de putere au fost tamponate de rezultatul unui vot negativ. Unii spun că votul a fost fraudat. Personal cred că şi Vasile Blaga a tras sforile prin diverse organizaţii, după cum şi Elena Udrea pare a fi beneficiat de logistica protectorului şi a câtorva admiratori (unii se pozau şi se pupau cu ea de parcă ar fi fost Claudia Schiffer).
Din punctul de vedere al organizării Congresului, am putea admite că amândouă moţiunile au colectat susţinători pe bază de mijloace de convingere mai puţin ortodoxe. Esenţial este că Vasile Blaga a câştigat partida iar Elena Udrea a pierdut-o. Tot tărăboiul de după pare a fi doar un motiv pentru o retragere cu torţe şi pentru a construi pretextul anunţării unei noi forţe politice. Dar nici o asemenea explicaţie nu ar fi suficientă! Cu luni în urmă, Traian Băsescu anunţa liniştit că se va retrage din politică. Să fie această schimbare agitată doar semnul incoerenţei sale proverbiale sau să mai existe şi alte cauze?
Despărţirea de PDL în stilul absolut comic de amorez trădat în ambâţ poate ascunde şi altceva. Eu unul sunt gata să fac trimitere şi la o anume ameninţare. Istoria cunoaşte nenumărate cazuri de decont nemilos la debarcarea unor cupluri politice. Cu atât mai mult cu cât cel de faţă pare a acoperi şi interese de altă natură decât cele politice. Expunerea lui Traian Băsescu faţă de cuplul Udrea-Cocoş şi faţă de Adriean Videanu sau Sorin Blejnar şi încă vreo câţiva aparent apropiaţi ar putea fi o explicaţie majoră a răspunsului trăsnit de pe Facebook.
Traian Băsescu se teme de noua turnură a lucrurilor şi încearcă să găsească o soluţie pentru a opri degringolada echipei sale. După ce a dominat România vreme de aproape 9 ani, se simte împins spre colţ şi reacţionează ca un mistreţ rănit. Abia de acum încolo Traian Băsescu devine cu adevărat periculos.
Cornel Nistorescu