CRĂCIUN ÎN MARAMUREȘ Cea de-a VIII-a ediție a evenimentului „Crăciun în Maramureș” a debutat joi, 15 decembrie, în holul Palatului Administrativ din Baia Mare, cu o serie de manifestări care prevestesc sărbătoarea Nașterii Domnului.
Un număr de 48 de lucrări semnate de Felician Săteanu, consultant artistic la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş au însuflețit holul Palatului Administrativ prin atmosfera autentică a Crăciunului în Maramureș, surprinsă în fotografii. Expoziția „Crăciun în Maramureș” a fost vernisată astăzi, iar publicul prezent la eveniment a admirat aceste fotografii care au fost realizate de-a lungul timpului în Maramureșul Istoric, Țara Lăpușului, dar și în Muzeul Satului din Baia Mare și fac parte dintr-un proiect cunoscut atât în țară, cât și în afara granițelor. Lucrările vor rămâne expuse și vor putea fi vizionate până pe 6 ianuarie 2017.
Totodată, a fost vernisată și expoziția „Colindă la fereastră” organizată de Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, în holul Palatului Administrativ. Diorama conține cinci manechini, un copil și patru adulți, echipați în costumul tradițional al celor patru zone etno-folclorice ale actualului județ Maramureș, poziționați în spatele unei ferestre, care simbolizează deschiderea spre lume.
„Am optat pentru acest titlu pentru că vestea Nașterii Mântuitorului, a întrupării lui în om, li s-a arătat mai întâi păstorilor în vis, iar mai apoi magilor de la Răsărit. Colindătorii, care au fost mai întâi cete de copii, vin cu steaua la colindat și colindă la fereastră. Tot la fereastră se colindă și azi cu fluierul, după care, colindătorii sunt chemați în casă. În Maramureșul nostru se colinda și se horea și cu cimpoiul. Este vestită horea oilor. Colinda a fost mult mai bogată și mai diversificată în faza ei precreștină, a sacrului absolut care, paradoxal, presupunea și momente de distracție și de bucurie, de ludic, de joc. Odată cu religia creștină, colindul nivelează spiritul, se restrânge, devenind un fel de biblie cântată. Crăciunul este în primul rând o sărbătoare a neamului, a familiei patriliniară, pentru că noi, aici în Maramureș, ne cunoaștem după neam, iar la sărbători există și colinda la mormânt, adică se intră în comuniune cu strămoșii”, precizează cercetător dr. Ilie Gherheș, șef secție al Muzeul de Etnografie și Artă Populară Baia Mare.
Toată această atmosferă era incompletă dacă ar fi lipsit colindătorii. Peste 900 de copilași de toate vârstele au venit să îl colinde pe Moș Crăciun, care, alături de președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, împreună cu cei doi vicepreședinți, Ioan Doru Dăncuș și Lucian Ioan Titus Morar, i-au răsplătit pentru urările care vestesc Nașterea Mântuitorului.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor celor prezenți, joi, în holul Palatului Administrativ și a invitat publicul să participe și la următoarele acțiuni care se vor desfășura în județ, în perioada 15 – 28 decembrie, sub genericul „Crăciun în Maramureș”.
„Această ediție a evenimentului Crăciun în Maramureș vine cu un program extrem de bogat. În fiecare zi vom desfășura diferite manifestări atât în Baia Mare, cât și în alte localități din Maramureș. Vă invit pe toți să participați în număr cât mai mare, pentru a arăta tuturor cât suntem de fericiți că locuim în acest județ care, din punctul meu de vedere, al celor care suntem aici și mai ales al consilierilor județeni, este cel mai frumos județ din România”, a declarat Gabriel Zetea, președinte al Consiliului Județean Maramureș.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș