AcasăNews AlertRAMBURSĂRI TVA - Fost director executiv și doi șefi de servicii din...

RAMBURSĂRI TVA – Fost director executiv și doi șefi de servicii din Direcția de Finanțe Maramureș, condamnați la închisoare cu executare

spot_img

DISTRIBUIȚI

Fostul șef al Direcției Generale a Finanțelor Publice Maramureș, Ovidiu Cristian Tămășan, a fost condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare cu executare în regim de detenție, într-un dosar de corupție instrumentat de DNA și judecat pe fond la Tribunalul Sălaj. Cauza s-a judecat la Tribunalul Sălaj, după ce toți judecătorii din Maramureș au devenit incompatibili pentru această cauză.

Potrivit unui comunicat al DNA de la data trimiterii în judecată, Tămășan, împreună cu alți șefi de servicii și inspectori din instituție, au creat un prejudiciul statului român a fost de 3,3 milioane de euro, prejudiciu realizat în special prin rambursări ilegale de TVA. Potrivit sentinței date vineri, 4 decembrie, de magistrații sălăjeni, fostul director executiv al Fiscului maramureșean a primit cea mai mare pedeapsă. El a fost condamnat la șase ani de închisoare pentru comiterea, în asociere, a infracţiunii de complicitate la obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat și la trei ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de complicitate la fals intelectual în contabilitate, aplicându-i-se în final pedeapsa cea mai grea, de șase ani de închisoare cu executare în regim de detenţie, din care se deduce perioada de aproape un an în care a fost arestat preventiv. Tămășan a fost achitat pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

Pedeapsă cu executare a primit și Călin Dan Grebleş – şef adjunct Administraţie Inspecţie fiscală Contribuabili Mijlocii în cadrul D.G.F.P. . Magistrații l-au condamnat la cinci ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii în legătură directă cu infracţiuni de corupţie de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni și tot la cinci ani pentru comiterea infracţiunii de corupţie de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. El a mai primit o condamnare de cinci ani de închisoare pentru comiterea, în asociere, a infracţiunii de complicitate la obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat și una de cinci ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani. Și lui i se aplică pedeapsa cea mai grea, de cinci ani de închisoare cu executare în regim de detenție, din care se deduce timpul reţinerii şi arestării preventive, de aproximativ un an. Instanța l-a achitat pentru comiterea infracţiunii de complicitate la fals în contabilitate.

Cel de-al treilea fost angajat al Finanțelor condamnat cu executare este Daniel Cornea – şef Serviciu Inspecţie Fiscală la D.G.F.P. El a primit din partea judecătorilor o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii în legătură directă cu infracţiuni de corupţie de asociere în vederea comiterii de infracţiuni, una de trei ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de dare de mită, una de cinci ani pentru comiterea infracţiunii de corupţie de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, dar și încă una de cinci ani pentru comiterea, în asociere, a infracţiunii de complicitate la obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidate. În final, va avea de executat pedeapsa cea mai grea, de cinci ani de închisoare cu executare în regim de detenţie. Instanța l-a achitat, în schimb, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită.

În detenție ar urma să ajungă și Viorel Paul Ghiţă – administrator al unei firme, condamnat la trei ani de închisoare pentru comiterea, în asociere, a infracţiunii de obţinere, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, un an și zece luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală și doi ani pentru comiterea infracţiunii de spălare de bani. El va avea de executat trei ani de închisoare în regim de detenţie, din care se scade perioada reţinerii, a arestării preventive şi a arestului la domiciliu, de la data de 04.02.2015 la data de 13.07.2015.

Pedepse cu suspendarea executării au primit Adelin Remon Deac, Sorin Emil Achim și Dorel Mariş, toți trei fiind la acea vreme inspectori fiscali la D.G.F.P. Maramureș.

Tribunalul Sălaj a dispus și o serie de măsuri ce vizează recuperarea prejudiciului. Hotărârea nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicare.

Sursa: voceatransilvaniei.ro

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA