În prima Duminică de Noiembrie 2014 au avut loc, şi la Viena, alegerile pentru noul Preşedinte al României, ce va conduce ţara în următorii 5 ani. În calitate de observatori acreditaţi la AEP (Autoritatea Electorală Permanentă) am avut permisiunea să urmărim modul în care au decurs alegerile la cele două secţii de votare – una la Ambasada României şi cealaltă la ICR (Institutul Cultural Român) – din Viena. A treia secţie de votare a fost organizată, prin efortul domnului Mircea Popi, la Graz.
Citind, în urmă cu câteva zile, o declaraţie a doamnei Ambasador Silvia Davidoiu, că numărul românilor care trăiesc oficial în Austria se ridică la cifra de 70.000 (neoficial fiind vorba de peste 100.000 de români) am presupus că cele trei secţii de votare vor fi luate cu asalt de cei care, prin votul lor, doresc să schimbe soarta României, şi prezumţia noastră s-a adeverit. La Ambasada României şi la Institutul Cultural Român din Viena erau cozi de câte 300 – 400 de personae care aşteptau câte 3 – 4 ore să-şi exercite dreptul la vot. Doamna Consul Gabriela Folfa şi Doamna Andrea Amza-Andraş, care conduceau cele două secţii de votare, ne-au explicat, cu amabilitate, faptul că cei 7 membri ai secţiei de votare – 3 reprezentanţi ai MAE şi 4 reperezentanţi ai partidelor PSD, Alianţa, PRM şi Partidul ecologist – au de efectuat o muncă extrem de grea (întocmirea tabelelor cu datele personale ale alegătorilor, verificarea documentelor personale, verificarea declaraţiilor completate de fiecare alegător, supravegherea desfăşurării corecte a votării, înmânarea şi reprimirea ştampilelor de vot, asigurearea ordinii în secţiile de votare), timp de 14 ore non-stop.
Faptul că, în aceste condiţii, nu puteau vota mai mult de 80-85 de personae pe oră, la fiecare secţie, a nemulţumit pe foarte mulţi alegători care au criticat proasta organizare a acestor alegeri la Viena. După 2 – 3 ore de aşteptare, cam 20% dintre români au renunţat să mai voteze, iar cei care au dorit să ne acorde câteva interviuri – printre care Radu Marius, Samson Eugen, Alexandru Ion, Popovici Constantin, Păltan Marcela, Popa Marian, Moldovan Ion Mircea, Adrian Pantea – şi-au arătat nemulţumirea, în timp ce aşteptau la cozile interminabile, spunând că este o ruşine să vedem că numai la români se întâmplă aşa ceva.
Mii de români nu au putut vota, din păcate, la Viena, din cauza proastei organizări a Biroului Electoral Central de la Bucureşti, şi mulţi se întrebau dacă nu cumva aceasta nu este o tactică a celor care vor să câştige aceste alegeri, ştiut fiind că românii din diaspora nu vor să-i mai aleagă pe reprezentanţii partidelor care, de 25 de ani, au contribuit la guvernarea dezastruoasă a României.
Cum din cei 14 candidaţi la preşedinţia României nici unul nu este în stare să obţină o majoritate de peste 50% din voturi, aşteptăm cu interes al doilea tur de scrutin din data de 16 noiembrie 2014.
Corespondenţă de la Viena, transmisă de Agnes ORBAN şi Mihai ANTHONY