AcasăNews AlertCONSULTARE - Reprezentanții Consiliilor Civice de Cartier și ai asociațiilor de...

CONSULTARE – Reprezentanții Consiliilor Civice de Cartier și ai asociațiilor de proprietari, în dialog cu primarul Cătălin Cherecheș despre principalele proiecte din 2016 

spot_img

DISTRIBUIȚI

Reprezentanții Consiliilor Civice de Cartier și ai asociațiilor de proprietari din Baia Mare au participat ieri, 13 ianuarie, la o întâlnire consultativă cu primarul Cătălin Cherecheș, dar și cu reprezentanții societăților și ai serviciilor utilitare care se află în slujba cetățeanului.

În cadrul consultărilor, primarul le-a prezentat acestora, în detaliu, unul dintre cele mai importante proiecte în care municipiul Baia Mare este angrenat momentan, acela de a fi nominalizat ca și Capitală Europeană a Culturii în 2021. Mai mult, acesta le-a vorbit reprezentanților asociațiilor de proprietari și despre creditul pe care autoritatea locală dorește să îl acceseze pentru a implementa proiecte majore în diverse domenii, sumă care ar urma să fie recuperată din fonduri europene. În cadrul întâlnirii, reprezentanții asociațiilor s-au arătat interesați de mai multe aspecte legate de serviciile pe care le oferă societatea Vital.

Primarul Cătălin Cherecheș a arătat că în acest an societatea Vital va efectua salubrizările de subsoluri de la blocurile din Baia Mare și va acorda bonificații la plata facturii la apă și canalizare în funcție de veniturile familiilor. Acestea se vor acorda sub forma unui pachet social și va fi stabilită împreună cu reprezentanții societății furnizoare de apă potabilă. De asemenea, toate drumurile și trotuarele din municipiul Baia Mare care au fost afectate de introducerea rețelelor de canalizare și apă vor fi reabilitate în totalitate.

consultare 13 ian (2)2„În acest an, pentru că ne apropiem și de formarea bugetului care va fi aprobat la sfârșitul lunii și pentru că vom fi sub această umbrelă a Capitalei Europene a Culturii și a dorinței de a face cât mai multe dintre proiectele care să vizeze această candidatură, respectiv această nominalizare dar pentru că lucrurile trebuie să meargă de la mic la mare și trebuie să meargă de la cartier spre centrul orașului am dorit foarte mult să mă întâlnesc cu dumneavoastră pentru că bugetul va trebui să îl calibrăm și pe prioritățile pe care le avem noi din perspectiva infrastructurii și al acestui proiect de Capitală Europeană a Culturii, dar și prin perspectiva a ceea ce dumneavoastră vă doriți în cartierele în care locuiți și bineînțeles, în zonele pe care le reprezentați. Una dintre dorințele importante raportat și la nemulțumirile cetățenilor este că în ultimii doi ani de zile am avut investiții majore în ceea ce înseamnă apă și canalizare. Din păcate, orice fel de lucrări de acest tip produc și foarte mult e nemulțumiri pentru că sunt lucrări de o complexitate majoră, lucrări care înainte de a construi distrug și din acest motiv îmi și doresc ca din bugetul local, din fonduri europene sau din alte tipuri de fonduri cu caracter rambursabil sau nerambursabil să intrăm și să luăm fiecare drum în parte, mai ales cele afectate de lucrările d e apă și canalizare și să putem să facem o modernizare așa cum trebuie. Pentru că e foarte utilă rețeaua de apă și canalizare, dar e foarte util să mergem pe drumuri bune, pe trotuare unde să nu ne rupem picioarele și să rezolvăm aceste probleme. Dumneavoastră sunteți cei care ar trebui să fiți interlocutorii direcți ai colegilor noștri de la Vital și mai ale s că au existat diverse discuții cu privire la prețuri, la calitatea serviciilor. Cred că trebuie să fim mult mai atenți în modul în care gestionăm astfel de probleme”, a declarat primarul municipiului Baia Mare.

consultare 13 ian (3)2În cadrul întâlnirii, Cătălin Cherecheș le-a vorbit reprezentanților asociațiilor de proprietari și despre dorința municipiului Baia Mare de a  deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021. Pentru a crește șansele pentru această nominalizare, autoritatea locală dorește implementarea unor proiecte majore. Având în vedere gradul mic de îndatorare al municipiului, autoritatea băimăreană intenționează accesarea unui credit bancar pentru realizarea acestor proiecte. Mai mult, acestor planuri de dezvoltare se adaugă și proiecte care prevăd reabilitarea părții istorice a clădirii Colegiului Național „Gheorghe Șincai”, reabilitarea Pieței Revoluției, a clădirii Minoriților, demolarea și reconstruirea Piețelor Albina și Izvoare, reabilitarea a trei poduri de peste Săsar precum și malul râului pentru a da un farmec aparte orașului, reabilitarea și modernizarea Sălii Polivalente ”Lascăr Pană” astfel încât obiectivul să poată găzdui și evenimente culturale, reabilitarea terenului de atletism și a Ștrandului Municipal, obiectiv care se dorește a fi transformat într-un complex acvatic cu funcționalități atât în sezonul cald cât și în cel rece.

Proiectele incluse în caietul de  candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021 sunt achiziționarea și restaurarea integrală a clădirii istorice Minerul, restaurarea clădirii Minoriților, achiziționarea sediului Remin și a Hotelului Maramureșului care împreună cu actualul sediu al primăriei să deservească ca sediu pentru Universitatea Baia Mare, achiziționarea platformei Cuprom, locație unde urmează să fie realizat un Parc Industrial pentru industrii creative. Majoritatea dintre aceste proiecte sunt generatoare de venituri în următorii ani și există posibilitatea ca, după anul 2018, banii cheltuiți pe  implementarea lor să fie recuperați din fonduri europene.

Mai mult, pentru eficientizarea relației dintre autoritatea locală și cetățenii pe viitor vor avea loc astfel de întâlniri cel puțin o dată la două luni, pe fiecare cartier în parte. De asemenea, ședințele de Consiliu Local se vor desfășura în cartierele băimărene pentru ca aleșii să poată lua direct pulsul problemelor cetățenilor.

Simona Vasiac

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA