AcasăAlteleEconomicCONSTRÂNGERE - Firmele de asigurări fac presiuni să li se accepte costuri...

CONSTRÂNGERE – Firmele de asigurări fac presiuni să li se accepte costuri mai mari

spot_img

DISTRIBUIȚI

CONSTRÂNGERE Moratoriul asupra tarifelor RCA, îngheţarea primelor, dispare în mai şi în perspectiva revenirii la situaţia obişnuită firmele de asigurări fac presiuni să li se accepte costuri mai mari, scrie Digi24.

CONSTRÂNGERE Proiectul de lege RCA este în parlament şi acolo asigurătorii se chinuiesc să le fie recunoscute costuri mai mari.

Şi e vorba de cheltuieli administrative, cele care nu ţin de daune. E foarte interesant cum, în trecut când era vorba de justificarea daunelor, era scos în faţă cuantumul despăgubirilor acordate. De multe ori nejustificat.

Acum, în această piaţă, obligatorie şi prin urmare una care are nevoie de reglementări clare, se încearcă umflarea costurilor acceptate. Astfel încât să se schimbe prea puţin faţă de ce aveam înainte.

Proiectul de lege care trebuie adoptat de parlament până pe 19 mai, când expiră perioada de îngheţare a tarifelor RCA, prevede că firmele pot include în prima de asigurare costuri administrative şi de vânzare de până la 25% din tariful de bază. Acum firmele cer să li se recunoască cheltuieli de 35%, arată surse citate de economica.net.

Ar fi un procent foarte apropiat de cel care era inclus şi în poliţele vechi, înainte de îngheţare, estimat de experţi la 40%. Proiectul de lege e în discuţii de mai bine de un an şi el ar trebui să ofere protecţie asiguraţilor împotriva majorării succesive a poliţelor, aşa cum s-a întâmplat după falimentele Astra şi Carpatica Asig.

Plafonarea foarte jos a costurilor administrative ar lovi companiile de asigurări, care ar trebui să se restructureze, dar şi brokerii, care ar avea comisioanele limitate drastic. În această periaodă, în care tarifele sunt îngheţate, intermediarii primesc 1-2% din prima plătită de asigurat.

Pe de altă parte şi firmele asigurări au justificări atunci când cer acceptarea unor cheltuieli mai mari. De pildă circa 8% din preţul unei poliţe este confiscat de diverse instituţii ale statului.

Cea mai mare parte din costul unei poliţe este reprezentată de componenta tehnică, adică despăgubirile acordate de firme. Nivelul acestora a fost folosit de cele mai multe ori pentru a justifica tarifele majorate.

Însă RCA s-a scumpit şi atunci când scădeau daunele. În ultimii trei ani nivelul daunelor a rămas constat şi chiar a scăzut uşor, dar poliţele s-au scumpit în ritm accelerat, mai ales pentru transportatori, ceea ce a dus la măsura extremă de a îngheţa tarifele pentru şase luni.

În primele nouă luni ale anului 2016, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, prima medie a înregistrat o creștere cu 29% pe când daunele au rămas aproape constante, la 1,1 miliarde de lei.

sursa

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA