20 de proiecte de hotărâre au fost supuse miercuri, 31 ianuarie, votului consilierilor județeni, în prima şedinţă din acest an a CJ maramureş.
O ședință a care a durat aproximativ trei ore și în care au fost făcute atât declarații politice, cât și prezentări privind deplasarea reprezentanților CJ Maramureș la Târgul Internațional de la Zurich, Elveția, dar și la întâlnirea cu comisia de organizare a Adunării Regiunilor Europei (ARE), care a avut loc în Bruxelles.
Aleșii județeni au aprobat repartizarea pe destinații a sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru drumuri județene și comunale pe anul 2018.
La repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru cele două categorii de drumuri s-au avut în vedere lungimea, dar mai ales starea tehnică a drumurilor.
S-a propus, astfel, repartizarea a 1.500 mii lei unităților administrativ-teritoriale pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile comunale și 9.108 mii lei bugetului propriu al consiliului județean, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene.
În cadrul ședinței s-a aprobat și acordarea licențelor de traseu pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate speciale, pentru angajați și elevi din diverse localități ale Maramureșului, precum și schimbarea unor ore de plecare-sosire și eliminarea unor curse din graficul de circulație.
Și pentru anul 2018, Consiliul Județean Maramureș a aprobat o cotizație de câte 50.000 de lei în calitate de membru-asociat la următoarele Grupuri de Acțiune Locală (GAL): Maramureș Vest, Microregiunea Mara – Natur, Valea Izei – Moisei și Mara Gutâi.
În cadrul ședinței de Consiliu Județean, aleșii au votat proiectul de hotărâre privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual ce fac parte din familia ocupațională ”Administrație” din aparatul de specialitate al Consiliului Județean Maramureș, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș și a Direcției Județene de Evidență a Persoanelor. Proiectul a trecut cu 27 de voturi pentru și șase abțineri.
Președintele Consiliului Județean Maramureș, Gabriel Zetea, a ținut să infirme public zvonurile apărute în media locală, potrivit cărora Consiliul Județean ar fi cerut suplimentări de fonduri pentru a asigura plata salariilor, arătând faptul că, și pentru anul 2018, bugetul instituției este suficient pentru a asigura toate cheltuielile necesare.
Un proiect care va continua și pe parcursul anului 2018 este cel care se desfășoară sub egida ”Fiecare copil în grădiniță”, fiind un parteneriat încheiat de către Consiliul Județean Maramureș cu Instituția Prefectului – Județul Maramureș, Inspectoratul Școlar Județean și cu Asociația OvidiuRo. Județul Maramureș va cofinanța 50% din valoarea proiectului, în valoare maximă de 30.000 de lei.
Consilierii județeni au votat și pentru organizarea evenimentului ”Academia de vară ARE” în județul Maramureș, în anul 2018, în colaborare cu Adunarea Regiunilor Europei. Ținând cont de faptul că anul 2018 a fost declarat ”Anul European al Patrimoniului Cultural”, tema agreată de comun acord pentru Academia de Vară ARE 2018 este ”Patrimoniul cultural pentru atractivitate regională”, o temă generoasă care va aduce în prim plan bogata moștenire culturală a Maramureșului.
Prin vot secret, vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș a fost numit ca și reprezentant al Consiliului Județean Maramureș în Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară A.D.I. – Maramureș, iar consilierul județean Liliana Moga va reprezenta administrația județeană în Consiliul de Administrație al Centrului Național de Excelență Baia Mare.
Tot prin vot secret a fost validată și comisia de selecție pentru membrii Consiliului de administrație la SC Drumuri și Poduri Maramureș SA, respectiv Claudia Breban, Sorina Simicorescu și Carmela David.
În cadrul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Maramureș, Dorin Coste a fost înlocuit cu Marius Velea, reprezentant al Corpului Național al Polițiștilor.
Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș