AcasăOPINIICongrese, personaje, dispute politice

Congrese, personaje, dispute politice

spot_img

DISTRIBUIȚI

Congresul liberalilor are câteva merite. L-a adus pe Klaus Johannis în centrul politicii româneşti. Într-un fel, apariţia acestuia a re-echilibrat peisajul, în ultima vreme populat de o echipă gălăgioasă de juniori fragili, necopţi, dar plini de ţâfnă.
Liberalii îşi consolidează echipa cu încă o achiziţie de marcă. Iar Crin Antonescu izbuteşte o mişcare menită a mai estompa din prestaţia lamentabilă din timpul interimatului ca preşedinte al României. De bună seamă că prezenţa primarului de Sibiu într-o poziţie atât de importantă va avea şi unele consecinţe. Prima şi îndeajuns de importantă ar fi aceea că în conducerea PNL numărul celor care stau drepţi şi spun da înainte ca preşedintele liberalilor să fi terminat propoziţia se reduce cu cel puţin unu. Klaus Johannis nu este nici Chiţoiu, nici Hellvig şi nici Rareş Mănescu!
Imaginea primarului de Sibiu pune la oarece încurcătură şi armata de politicieni părerişti revărsată pe micile ecrane. Nu-i exclus ca şi publicul larg, nu neapărat susţinător de PNL, să înceapă să compare prestaţia nou-venitului în conducerea PNL cu verbozitatea şi superficialitatea celorlalţi. Şi să îşi shimbe opţiunile. Venirea lui Klaus Johannis în conducerea PNL a stârnit şi pofta de ghicit în cafea şi de profeţii jurnalistice ale oamenilor de televiziune.
În loc să dezbată influenţele pe care Klaus Johannis le-ar putea avea în politica românească de tip papagal şi în chiar situaţia de acum a României, mulţi jurnalişti, şi mai ales jurnaliste, s-au aruncat în discuţii patetice despre şansele unora şi ale altora de a accede în 2014 la Preşedinţia României. De fapt, profeţitul pe seama viitorului politicii româneşti nu ascunde decât o cruntă incapacitate de a aborda situaţia de acum a ţării.
Dezbaterile liberalilor s-au încurcat în poziţia lui Călin Popescu Tăriceanu. Cu un calm ucigător, politicos şi cu o limpezime de gândire ca în vremurile sale bune, Tăriceanu a formulat chestiunile de fond cu care se confruntă PNL-ul în mandatul al doilea al lui Crin Antonescu. Afirmaţiile fostului premier pot alcătui un fel de dosar politic cu subiecte nerezolvate peste care congresul a trecut cu un val de entuziasm uneori comic. De fapt, toată reuniunea liberalilor a stat sub semnul unei exagerate complezenţe faţă de Crin Antonescu.
De la Puiu Haşotti până la juniori şi anonimi, toţi s-au întrecut în sofisticate sau bâlbâite demonstraţii partizane. Că actualul preşedinte face bine şi că toate argumentele sunt în favoarea sa în timp ce Călin Popescu Tăriceanu greşeşte, prejudiciind imaginea PNL. Din păcate, în două zile de discuţii, nimeni n-a putut clinti armătura logică a lui Călin Popescu Tăriceanu.
La PDL, lucrurile abia se încing. Vasile Blaga are un avans, mai ales că Elena Udrea, în picaj de credibilitate, nu poate scoate prea multe propoziţii logice cu toate sunetele pronunţate clar. Necum strategii şi platforme politice! Nici ea şi nici Monica Macovei nu pot stârni furtuni de simpatie, drept care, în mod logic, ar trebui să rămână cu puţinătatea şanselor din momentul de faţă.
Și totuşi! Scoaterea PDL-ului de sub influenţa lui Traian Băsescu nu este o operaţiune uşoară. L-ar lăsa pe marinar pe uscatul singurătăţii politice. Vom vedea cum va folosi restul de influenţă de care mai dispune pentru a cârmi PDL-ul spre Elena Udrea sau spre Monica Macovei. Să nu uităm că, înainte de alegerile dn 2011, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, a fost plimbat pe la DNA, Gheorghe Scripcaru a fost călcat de mascaţi şi percheziţionat la domiciliu, iar alţi politicieni importanţi din PDL s-au înmuiat pe neaşteptate şi au schimbat barca. În urma presiunilor instrumentate de oamenii lui Traian Băsescu, Vasile Blaga a rămas aproape singur şi a pierdut alegerile în mai puţin de o săptămână. Poate în chiar câteva ore. Or, până spre sfârşitul lui martie mai este destul timp.
Timp ca Traian Băsescu să deturneze cu forţa actuala stare de lucruri din PDL şi timp pentru ca PNL-ul monolit condus de Crin Antonescu să îşi demonstreze capacitatea de a schimba în bine situaţia din România. Perioada de tăcere, miere şi sirop se termină în curând!
Cornel Nistorescu

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA