În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 8 ianuarie, primarul Cătălin Cherecheș a făcut publice proiectele de hotărâre care se vor afla pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local organizată luni, 11 ianuarie. Mai mult, aceasta a arătat că a intenționat să organizeze întâlnirea cu aleșii locali ieri, 7 ianuarie, dar nu a reușit să facă acest lucru din lipsă de cvorum.
Potrivit declarațiilor făcute de primarul Cătălin Cherecheș, pe ordinea de zi se vor afla proiecte care privesc dezvoltarea sportului, dar și accesarea unui credit bancar pentru demararea principalelor proiecte care au fost înscrise în proiectul de candidatură pentru obținerea titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021. La acestea se mai adaugă și un proiect de hotărâre care prevede preluarea în administrare a tuturor cimitirelor din Baia Mare de către autoritatea locală și stabilirea unui regulament de funcționare a acestora, dar și un plan de tarifare unitar și decent în ceea ce privesc serviciile oferite.
Chiar dacă primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a intenționat organizarea ședinței extraordinare de Consiliu Local în cursul zilei de ieri, aceasta a fost amânată pentru data de 11 ianuarie.
„Nu consider că Consiliul Local trebuie să se întâlnească o dată pe lună, ci trebuie să se întâlnească de câte ori este nevoie pentru a arăta că muncește pentru comunitatea băimăreană și pentru toți cetățenii. Nu cred că consilierii locali sunt indivizi de rang superior și noi toți ceilalți suntem indivizi de rang inferior și trebuie să așteptăm de fiecare dată binecuvântarea lor atunci când o dată pe lună se întâlnesc ca și într-un fel de sinod comunitar. Cred că au o majoră obligație în primul rând față de cei care i-au propus pe liste pentru că ei sunt reprezentanți ai unor partide politice, reprezentanți ai unor lideri care au garantat pentru ei. Din acest motiv am fost nevoit să amân ședința pentru luni, 11 ianuarie, pentru că nu am avut numărul minim de 12 consilieri, fiind plecați în vacanță sau unii dintre ei pur și simplu considerând că au alte lucruri mai importante de făcut. Sunt foarte mulți consilieri care își înțeleg rostul, dar sunt câțiva care înțeleg că rostul lor este acela de a-și lua doar indemnizația de consilier local”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Odată cu înființarea și funcționarea Coaliției pentru Baia Mare, în cadrul acestei entități angajamentul principal va fi acela ca indemnizația lunară pe care o primesc consilierii, în valoare de 600 de lei, să fie donată. În cadrul conferinței de presă, Cătălin Cherecheș a făcut publice toate proiectele care vor fi supuse votului consilierilor locali la ședința organizată luni, 11 ianuarie. Este vorba despre demararea procedurilor de preluare a tuturor cimitirelor din municipiul Baia Mare.
„Știm foarte bine dezastrul pe care îl avem în cimitirele din municipiu. Nu sunt mulțumit nici de modul în care municipiul Baia Mare își administrează cimitirul dinspre Italsofa, respectiv cimitirul de pe strada Horea, și cred că în acest sens va trebui să facem lucruri mult mai hotărâte, mai clare. Vreau să vă spun că cimitirele sunt de fapt un serviciu public. Conform legii, de serviciile publice se ocupă autoritatea locală. Niciunul dintre cultele religioase nu beneficiază de acceptul autorității locale pentru a face astfel de servicii publice. Trebuie să existe un regulament al acestor cimitire iar acesta trebuie să fie în raport cu legea și normele sanitare. Nu există nici un fel de regulament estetic al cimitirelor. Ne interesează și tarifele. Dacă vorbim de servicii publice, tarifele pentru cimitire trebuie să fie aprobate în consiliile locale. Nu a venit niciun cult religios să aprobe în Consiliul Local sau să supună atenției Consiliului Local tarifele pentru locurile de veci. Preluând în administrare aceste cimitire vom putea să impunem tarife unitare și decente”, a spus Cătălin Cherecheș.
Pe borderoul ședinței de Consiliu Local de luni se va afla și proiectul sportiv pentru sportul în școli, Daciada.
„Am considerat că trebuie, chiar înainte de a aproba bugetul, să aprobăm printr-un proiect de hotărâre cadrul general în care funcționează aceste lucruri pentru că școlile, liceele, grădinițele trebuie să cunoască deja modul în care se organizează, modul în care transmit numărul de elevi. Vorbim de echipamente sportive, de tipuri de echipament sportiv. Pentru acestea va trebui să demarăm niște proceduri de achiziție și nu cred că este timp de pierdut în acest sens”, a mai spus Cătălin Cherecheș.
La început de an atenția autorității locale este îndreptată și către sport. În acest domeniu, pe ordinea de zi a ședinței se va afla și un proiect care prevede aprobarea preluării celor două echipe de handbal, masculin și feminin, pe clubul de drept public, Club Sportiv Minaur. Prima echipă care va fi preluată pe clubul public este cea de băieți astfel încât la primul meci oficial al acestora din anul 2016 ei să joace deja sub tutela Clubului Sportiv Minaur. Pentru că echipa feminină este angrenată în Champions League, aceasta va putea fi preluată doar la finalul acestui sezon competițional.
„Am reușit să salvăm cele două echipe. Echipa de băieți are în componență 16 jucători, echipa de fete este completă și s-a decis de către antrenorul doar rezilierea contractului cu jucătoarea Elena Gjorgjevska. Am făcut ca și comunitate băimăreană un gest emblematic în a dovedi că suntem români adevărați și am salvat onoarea handbalului românesc în momentul în care Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a desființat și am preluat mai departe din jucătoare și am construit aici un proiect care a adus foarte multă bucurie românilor care iubesc handbalul nu doar băimărenilor care iubesc handbalul. Am constat că performanța echipei naționale de handbal a României s e bazează în mod major pe structura echipei băimărene de handbal. Asta înseamnă că proiectul nostru și-a atins scopul și are relevanța pe care am dorit să o aibă pentru echipa națională și pentru reprezentarea României prin sport. Cred că ne-am adus aportul major la imaginea României având în componența lotului național 10 jucătoare de aici, de la Baia Mare”, a declarat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare.
Din dorința ca Baia Mare să devină Capitală Europeană a Culturii în 2021, Administrația Publică Locală dorește să implementeze deja principalele proiecte înscrise în caietul de candidatură. Iar pentru acest lucru, pe ordinea de zi a Consiliului Local se va afla și un proiect de hotărâre care prevede accesarea unui credit bancar în valoare de 100 de milioane de lei. Această sumă ar urma să fie cheltuită pentru achiziționarea și restaurarea integrală a clădirii istorice Minerul, restaurarea clădirii Minoriților, reabilitarea și modernizarea Sălii Polivalente „Lascăr Pană” astfel încât aceasta să poată găzdui și evenimente culturale, reabilitarea și modernizarea pistei de atletism și a Ștrandului Municipal, obiectiv care s e dorește a fi transformat într-un complex acvatic cu funcționalități atât în sezonul cald cât și în cel rece, achiziționarea sediului Remin și al Hotelului Maramureșului care împreună cu actualul sediu al primăriei vor deservi ca și Universitatea Baia Mare, achiziționarea platformei Cuprom precum și modernizarea infrastructurii rutiere din municipiul Baia Mare.
„Majoritatea dintre aceste proiecte pot fi aplicate și pe fonduri europene și banii pot fi recuperați din fonduri europene după ce proiectele se aprobă. Așadar, chestiunea este de a arăta astăzi că suntem foarte serioși în a obține nominalizarea pentru Capitală Europeană a Culturii. Mai sunt două lucruri pe care le-am introdus în lista de investiții prioritare, reabilitarea Pieței Revoluției și reabilitarea clădirii istorice a Colegiului Național „Gheorghe Șincai. Aceasta este listă pentru ceea ce înseamnă finanţare pe care dorim să o accesăm dintr-un credit bancar”, a declarat Cătălin Cherecheș.
Simona Vasiac