Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și co-președinte al Alianței Liberal Democrate (ALDE, formațiune rezultată în urma fuziunii dintre Partidul Conservator (PC) și Partidul Liberal Reformator (PLR), a venit în Maramureș cu treburi profesionale, dar și politice. El a participat la întrunirea liderilor locali ai ALDE unde comisia pentru fuziune a hotărât formula de conducere a filialei județene.
PLR Maramureș avea mai multă consistență pe plan local, cu toate că este foarte tânăr în comparație cu PC, la noua formațiune aderând consilieri județeni, primari, viceprimari și aleși locali. În schimb, PC nu avea nimic în afara deputatului Cornelia Negruț, că pe Zamfir Flore Ciceu, președintele Consiliului Județean îl putem bănui de orice numai că ar fi conservator nu. A, mai este și un subprefect, căruia i-am uitat numele, atât de mult s-a remarcat de când ocupă degeaba scaunul respectiv. Cu toate acestea funcțiile s-au împărțit aproape frățește, ba chiar cu un ușor avantaj pentru conservatori.
Cornelia Negruț a fost numită în funcția de președinte, în vreme ce Emil Marinescu, liderul județean al PLR, a primit funcția de președinte executiv. Posturile de prim-vicepreședinți au fost ocupate de Sorin Petean (PC) și Radu Ardelean (PLR). Mai sunt zece vicepreședinți, câte cinci de la fiecare partid, iar în biroul de conducere au fost cooptați și 11 membri, cinci de la PC și șase de la PLR, astfel că, la număr, echilibrul este perfect. Sunt multe nume noi, dar și activiști politici cu state vechi de serviciu prin diferite formațiuni: Lucian Angheluță, Ioan Buzdugan, Ciprian Rus, Virgil Prună, Gavril Ardusătan, Sabin Raț, Sorin Oltean și alții.
La o primă privire putem constata că structura de conducere este foarte generoasă, aproape fiecare membru ceva mai răsărit a primit câte o funcție. Nu trebuie acuzați, cam așa se petrec lucrurile cu fiecare partid aflat la început de drum.
ALDE a anunțat că va merge singură la alegerile locale și parlamentare de anul viitor, așa că marea încercare pentru liberal-democrații maramureșeni va fi înființarea de noi organizații teritoriale și omogenizarea celor existente. Sunt în birou câțiva oameni experimentați, în frunte cu președintele executiv Emil Marinescu, care știu ce trebuie să facă în teritoriu pentru ca noua formațiune să însemne cu adevărat ceva în ochii electoratului.
Grigore Ciascai