AcasăEvenimentConcurs: Subofiţerul/Soldatul anului, etapa finală pe Forţele Terestre. Plutonier-major Mircea Pocol, Batalionul...

Concurs: Subofiţerul/Soldatul anului, etapa finală pe Forţele Terestre. Plutonier-major Mircea Pocol, Batalionul 612 Artilerie Antitanc „Maramureş” locul IV

spot_img

DISTRIBUIȚI

În perioada 17- 20 noiembrie a.c. s-a desfăşurat, în garnizoana Predeal, competiţia „Subofiţerul/Soldatul anului, etapa finală pe Forţele Terestre”. Competiţia din acest an s-a desfăşurat sub egida aniversării a 10 ani de la organizarea primei ediţii a acestei competiţii în Armata României la Batalionul 817 Artilerie Mixtă „Petru Rareş”, în garnizoana Prundul-Bârgăului, avându-l ca iniţiator şi organizator pe consilierul comandantului, plutonier-adjutant principal, acum în rezervă, Sabin Ivan.

„Subofiţerul/Soldatul anului” este o competiţie ce se desfăşoară începând de la nivel batalion până la nivel categorie de forţe şi asigură cadrul legal, criteriile şi evaluarea standardelor de performanţă ale competitorilor, urmărind nivelul de pregătire al militarilor, al încrederii în sine, dar şi în armamentul şi tehnica din dotare, creşterea coeziunii şi al spiritului de corp în rândul celor două categorii de personal.

Competiţia are ca scop identificarea, recompensarea şi promovarea celor mai bine pregătiţi militari – gradat sau soldat profesionist, respectiv subofiţer sau maistru militar – care să întruchipeze profesionistul capabil să lupte, să conducă, să instruiască şi să motiveze personalul din subordine pentru îndeplinirea misiunilor ce îi revin.

La startul competiţiei din acest an s-au aliniat câştigătorii competiţiilor organizate la nivelul diviziilor şi la nivelul unităţilor direct subordonate Statului Major al Forţelor Terestre, iar gazde au fost Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa” şi Baza de Instruire pentru Vânători de Munte „Bucegi” care au asigurat toate condiţiile pentru buna desfăşurare a ediţiei din acest an.

Subofiţerii şi soldaţii/gradaţii profesionişti au avut de parcurs o gamă variată de probe, atât teoretice cât şi practice, în urma cărora comisia de evaluare constituită din consilieri ai comandanţilor pentru problemele maiştrilor militari şi subofiţerilor de la nivelul marilor unităţi din Forţele Terestre, au punctat prestaţia fiecărui militar în baza regulamentului competiţiei.

Dacă în prima zi competitorii au fost evaluaţi la pregătire fizică, pregătire militară generală, limba engleză, capacitate de comunicare, a doua zi a fost rezervată probelor practice care au început cu deplasare rapidă pe timp de noapte în Cheile Râşnoavei, a continuat cu aruncarea grenadelor la precizie şi distanţă şi executarea tragerilor la precizie, în prealabil fiecare militar trebuind sa-şi facă toate calculele pentru corecţia tragerii.

Ultima probă a pus concurenţii în dificultate şi a constat într-o deplasare după azimut, fără hartă, în teren puternic frământat, în sprijinul creşterii complexităţii acestei probe venind şi condiţiile meteorologice care au acoperit o bună parte din traseu cu o ceaţă densă iar ploaia rece de noiembrie a însoţit concurenţii pe tot traseul.

Această probă a solicitat concurenţii atât fizic dar mai ales intelectual şi psihic. Concentrarea pentru menţinerea deplasării pe azimut şi măsurarea pas cu pas a distanţei au făcut ca punctele de verificare să nu fie ratate.

În punctele de verificare ale acestei ultime probe concurenţilor le-au fost evaluate, de către militari specialişti, cunoştinţele la topografie, instrucţie sanitară, instrucţie CBRN (Chimic, Bacteriologic, Radiologic, Nuclear), instrucţie genistică şi EOD, cunoaşterea mijloacelor de comunicaţii şi instrucţie de front.

Joi, 20 noiembrie, a avut loc festivitatea de premiere a câştigătorilor competiţiei „Subofiţerul/Soldatul anului, etapa finală pe Forţele Terestre” ediţia 2014 la Baza de Instruire pentru Vânători de Munte „Bucegi”.

Clasamentul din acest an al competiţiei „Subofiţerul/Soldatul anului, etapa finală pe Forţele Terestre” se prezintă astfel:

– La categoria subofiţeri 
o Locul IV – plutonier-major Mircea Pocol, Batalionul 612 Artilerie Antitanc „Maramureş”, Divizia 4 Infanterie „Gemina”;
o Locul III – sergent-major Iulian Andrei, Batalionul 634 Infanterie „Petrodava”, Divizia 2 Infanterie „Getica”;
o Locul II – plutonier Albert Ghiţă, Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, Divizia 1 Infanterie „Dacica” ;
o Subofiţerul anului – sergent-major Ioan Mihăilă, Brigada 6 Operaţii Speciale”Mihai Viteazul”.

– La categoria soldaţi, gradaţi profesionişti
o Locul IV – caporal clasa a III-a Gabriel Mihalache, Brigada 6 Operaţii Speciale”Mihai Viteazul”;
o Locul III – caporal clasa a III-a Valentin Mihăilescu, Regimentul 61 Rachete Antiaeriene, Divizia 1 Infanterie „Dacica”;
o Locul II – caporal clasa a III-a Vasile Iftimie, Batalionul 634 Infanterie „Petrodava”, Divizia 2 Infanterie „Getica”;
Soldatul anului – fruntaş Ciprian Popov, Batalionul 191 Infanterie „Colonel Radu Golescu”, Divizia 4 Infanterie „Gemina”.

Premierea a fost făcută de colonel Constantin Vlad, locţiitorul comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, colonel Ovidiu Condruţă, comandantul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” şi consilierul şefului Statului Major al Forţelor Terestre plutonier-adjutant principal Marius Stoian.

Fundaţia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă, a oferit, prin programul „Cel mai bun dintre cei buni”, recompense financiare primilor trei clasaţi la fiecare categorie de personal.

„A fost o competiţie complexă care a acoperit aproape toată gama de cunoştinţe necesare exercitării profesiei de militar.
A fost greu dar nu din cauza probelor ci datorită celorlalţi concurenţi care s-au prezentat aici cu un nivel ridicat de pregătire şi determinare şi oricare dintre ei ar fi putut să fie în locul meu, pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. 
Sunt foarte bucuros pentru ceea ce am realizat dar în acelaşi timp ştiu ca acest titlu, Soldatul Anului în Forţele Terestre, mă obligă să-mi păstrez la fel de sus nivelul de pregătire.” – ne-a declarat fruntaşul Ciprian Popov.

Sergentul-major Ioan Mihăilă a subliniat importanţa motivaţiei pentru a ajunge pe prima treaptă a podiumului: „A câştiga titlul de Subofiţerul Anului în Forţele Terestre a fost obiectivul care m-a determinat să particip la această competiţie şi l-am urmat pas cu pas. 
Fiind o competiţie complexă necesită un nivel de pregătire ridicat pe toate palierele, atât teoretice cât şi practice, pentru aţi asigura succesul. 
Îi felicit pe concurenţi şi le mulţumesc organizatorilor pentru faptul ca au ridicat standardele acestei competiţii atât de sus!”

Consider că această competiţie a dumneavoastră care se desfăşoară anual este poate cea mai importantă activitate de evaluare de a măsura şi de a evalua performanţa şi dăruirea principalelor categorii de personal din Armata României şi anume subofiţerii/maiştrii militari şi soldaţii/gradaţii profesionişti.” – a subliniat locţiitorul comandantului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”, colonel Constantin Vlad, adresându-se celor prezenţi la festivitatea de premiere.

Plutonierul- adjutant principal (rz.) Sabin Ivan a vorbit despre competiţia organizată în urmă cu zece ani la Batalionul 817 Artilerie Mixtă „Petru Rareş”: „Prima competiţie de acest fel nu este meritul unui singur om, a fost un întreg proces, o muncă de echipă. Am avut şansa să avem comandanţi care au înţeles şi acceptat procesul de reformă, de a promova noul. Dar, cel mai mare merit este al celor care au înţeles să ducă mai departe această competiţie precum şi a militarilor care participă şi ridică standardele de performanţă din ce în ce mai sus.”

Consilierul şefului Statului Major al Forţelor Terestre, plutonier- adjutant principal Marius Stoian a subliniat, la finalul festivităţii de premiere, importanţa competiţiei pentru cele două corpuri de personal şi „ sunt convins că şi în acest an, pe podium, au urcat cei mai bine pregătiţi subofiţeri şi gradaţi profesionişti din Forţele Terestre şi în acelaşi timp mulţumit pentru sprijinul acordat de comandanţi în motivarea şi promovarea celor mai buni militari ai Forţelor Terestre.
Activitatea a fost un succes şi în acest an atât datorită organizării impecabile a competiţiei de către gazde cât şi datorită sprijinului necondiţionat şi permanent acordat de Fundaţia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruinţă.”

Text: forter.ro. Autor foto: Plutonier-adjutant principal Cristian Surugiu.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA