Compania Facebook încearcă să rezolve o problemă pe care mulți cercetători informaticieni au evitat-o decenii la rând: realizarea unui program de calculator care să învingă un competitor uman la jocul de strategie Go, scrie The Verge, citând Wired.com.
Jocul de strategie Go, cu o vechime de aproximativ 2.500 de ani, are un număr de permutări posibile mult mai mare decât jocul de șah. Se joacă pe o tablă cu 19 linii și 19 coloane și piesele (albe și negre) se poziționează numai la intersecția liniilor. Numărul mutărilor posibile face extrem de dificilă proiectarea unui sistem care să ‘vadă’ mutările în perspectivă pentru a evalua în mod adecvat o mutare bună așa cum poate face creierul uman.
‘Suntem aproape siguri că jucătorii buni de Go ajung la un nivel de înțelegere intuitiv al strategiei de joc, bazat pe modele vizuale care îi ajută să identifice de la prima vedere configurațiile de piese bune și pe cele greșite’, a declarat șeful departamentului tehnologie din cadrul Facebook, Mike Schroepfer. ‘Am inclus câteva din tehnicile de bază ale jocului pentru AI (inteligența artificială) și i-am atașat un sistem vizual, astfel încât să folosim modele pe tablă – un sistem de recunoaștere vizuală – pentru a stabili care sunt mutările posibile pe care sistemul le poate face’, a adăugat Mike Schroepfer.
Proiectul celor de la Facebook face parte dintr-un program mai larg de „deep learning” (învățare profundă). Domeniul inteligenței artificiale este bazat pe principiul potrivit căruia copierea modalității în care funcționează creierul uman poate dezvolta capabilități probabilistice și statistice mult peste capacitatea computerelor moderne. Facebook intenționează să dezvolte tehnicile de învățare profundă pentru o utilizare extinsă în cadrul rețelei de socializare.
Agerpres