COMPROMISUL PATRIARHIEI Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, care va fi vizibil din orice punct al Capitalei, se află în prezent în construcţie în Dealul Arsenalului, în spatele Casei Poporului.
COMPROMISUL PATRIARHIEI Puţini sunt cei care ştiu însă că, de-a lungul timpului, au fost propuse alte trei amplasamente, respectv Piaţa Unirii în 1999, Piaţa Alba-Iulia în 2001 şi Parcul Carol în 2004, care au fost refuzate.
Patriarhia Română spune că a trebuit să facă un compromis până la urmă.
„Din lipsă de alternativă, Patriarhia Română a acceptat, totuşi, în anul 2005, acest amplasament (n.r. – Dealul Arsenalului), deşi el oferă Catedralei o vizibilitate redusă, din cauza imensităţii Casei Poporului. De ce Patriarhia a acceptat în cele din urmă acest amplasament? Deoarece a considerat acceptarea locaţiei ca pe o reparaţie morală sau „o lumină de Înviere” pentru cele cinci biserici „răstignite”, dintre care trei (Alba Postăvari, Spira Veche şi Izvorul Tămăduirii) au fost demolate, iar două (Schitul Maicilor şi Mihai Vodă) au fost translate de către regimul comunist spre a construi pe locul lor Casa Poporului”, susţine Patriarhia Română pe site-ul dedicat priectului.
Conform sursei menţionate, Patriarhia a fost de acord ca lăcaşul de cult să fie ridicat pe Dealul Arsenalului şi din alte motive.
„Alte considerente au mai fost:
– Amplasamentul este situat pe un deal, conform tradiţiei creştine de-a construi lăcaşuri de cult pe coline, spre a chema pe oameni la elevaţie spirituală sau la urcuş interior pentru a întâlni pe Dumnezeu Creatorul şi Mântuitorul lumii (Pantocratorul);
– Orientarea est-vest a terenului de amplasament permite situarea Catedralei cu Altarul spre răsărit (est) conform cerinţelor liturgice tradiţionale;
– Prezenţa în zonă a unor instituţii importante ca Parlamentul României, Ministerul Apărării Naţionale şi Academia Română (Institute de cercetare) cheamă la dialog şi cooperare multiplă pentru binele societăţii româneşti. În acest sens, hramurile Catedralei, Înălţarea Domnului şi Ziua eroilor români, precum şi Sfântul Andrei, Apostolul românilor şi Ocrotitorul României, au semnificaţii multiple.
Prin urmare, Catedrala nouă, amplasată pe fostul Deal al Arsenalului şi în apropierea Ministerului Apărării Naţionale, este prin excelenţă Catedrala eroilor români din toate timpurile, care s-au jertfit pentru apărarea poporului român şi pentru organizarea lui într-un stat independent – România”, apreciază Patriarhia.
Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România ce va fi vizibil din orice punct al Capitalei, a depăşit după aproape trei ani de lucrări, de când a ajuns la cota zero, înălţimea unui bloc de 12 etaje. Construcţia Catedralei Neamului a fost ridicată deja până la 36 de metri deasupra solului, la care se adaugă 22 de metri în subteran.
Potrivit afişului distribuit în biserici de Patriarhia Română, proiectul Catedralei Mântuirii Neamului prinde contur tot mai mult. Astfel, până în luna iunie 2016, lăcaşul de cult fusese ridicat până la 36 de metri deasupra solului (echivalentul unui bloc de 12 etaje), până la sfârşitul acestui an fiind programat ca lucrările să avanseze până la cota +45 metri.