STATISTICĂ De câte ori nu ați spus „era mai bine pe vremea lui Ceaușescu”? Unora le dă un sentiment de nostalgie să vorbească despre vremurile Epocii de Aur, chiar dacă lucrurile nu erau prea frumoase pentru români.
În 2016, la aproape trei decenii de la Revoluție, Libertatea face o scurtă comparație între viața cu 30 de ani înainte de Revoluție și 30 de ani după. Iar cel mai important aspect este reprezentat de bani și puterea de cumpărare a acestora, relatează Libertatea.ro. Astfel că, potrivit Institutului Național de Statistică, salariul mediu net a oscilat între 800 și 1.000 de lei, între anii 1960 și 1965. La Revoluție, în 1989, același salariu ajunsese la 3.538 de lei, ca acum, la aproape trei decenii de la cădere comunismului să ajungem la un salariu de 2.100 lei.
În 1963 a avut loc o nouă reducere a preţurilor la bunurile de larg consum. Printre mărfurile vizate se numărau aparatele de radio, ţesăturile şi confecţiile din fire artificiale tip bumbac, unele sortimente de cafea.
„În intervalul 1974-1975 a avut loc o majorare a salariilor, eşalonată pe ramuri şi activităţi economice. Retribuţia minimă a muncitorilor calificaţi din sectorul industrial creştea de la 1.040 lei la 1.346 lei, iar cea a muncitorilor necalificaţi de la 1.000 lei la 1.140 lei. Venitul garantat în zootehnie sporea de la 1.200 lei la 1.300 lei, în legumicultură şi viticultură de la 900 lei la 1.000 lei, iar în pomicultură de la 800 lei la 1.000 lei. Noi creşteri de retribuţii şi venituri s-au înregistrat în perioada 1977-1980. Măsura a fost aplicată în două etape: 1977-1978 şi 1979-1980. În cazul salariilor din industrie, majorările s-au realizat treptat, pe ramuri, cu procente variind între 15 % şi 23 %”, potrivit unor informații de pe site-ul Băncii Naționale a României (BNR).
Venitul garantat al membrilor cooperativelor agricole de producţie a crescut cu procente situate între 24 % şi 28 %.
În egală măsură, au sporit pensiile şi alocaţiile de stat pentru copii. Paralel, în intervalul 1979-1980, au avut loc majorări succesive de preţuri, necesare pentru „rentabilizarea unor bunuri de consum alimentare”. Astfel, au sporit preţurile la cafea , măsline, piper, arahide, dar şi la peşte, ouă, conserve de fructe şi legume, conserve de peşte, produse zaharoase, lapte praf. Procentele de majorare au variat între 7,7% pentru supe concentrate şi 112% pentru fructe uscate.
Continuarea, AICI.