Joi, 11 februarie, prefectul Anton Rohian a facilitat o întâlnire între factorii responsabili în problema încheierii unui protocol de colaborare între Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare și Liceul cu predare în limba română din Slatina, Ucraina.
Acesta va fi semnat în baza protocolului-cadru de colaborare transfrontalieră, încheiat anul trecut între Inspectoratul Școlar Județean Maramureș și instituția similară din Transcarpatia, Ucraina.
La întâlnirea care a avut loc la Palatul Administrativ din Baia Mare au participat, alături de prefectul Anton Rohian: prof. Ana Lucreția Maria Moldovan, inspector școlar general pentru Maramureș, prof. Adriana Pop, directorul Liceului cu predare în limba română din Slatina, prof. Rodica Mone, membră în Consiliul de Administrație al Colegiului Național „Mihai Eminescu” Baia Mare și prof. Adalbert Meheș, directorul Colegiului Tehnic „C.D. Nenițescu” Baia Mare.
Reprezentanții celor două licee, Colegiul „Eminescu”, respectiv Liceul din Slatina (care face demersuri pentru a i se atribui denumirea „Mihai Eminescu”), vor întocmi până luni un draft al protocolului de colaborare, care va avea în vedere specificul asemănător al celor două licee și schimbul de elevi. Se vor pune, astfel, bazele unor proiecte viitoare comune, care să pornească de la nevoile identificate în special în rândul elevilor români de la instituția de învățământ din Slatina.
După cum a precizat prefectul Rohian, dincolo de Tisa se simte lipsa manualelor în limba română, a învățătorilor și educatorilor. Se are în vedere și sprijinirea claselor de grădiniță și I-IV frecventate de românii din Slatina, unde există nevoi mari și stringente. Prefectul a mai spus că aceste inițiative benefice ambelor părți vor trebui să aibă continuitate în viitor, indiferent de eventualele schimbări la nivel politic.
Directorul Adalbert Meheș și-a exprimat dorința ca instituția pe care o conduce să încheie un protocol de colaborare cu unul dintre cele patru licee românești din Cernăuți.
Prefectul Rohian a arătat faptul că este în lucru un manual de istorie a Maramureșului pentru clasa a VII-a, care va fi disponibil din anul școlar 2016-2017. Acesta urmează să fie folosit de elevii români atât în Maramureșul din stânga Tisei, cât și în cel din dreapta Tisei.
Anton Rohian a ținut să sublinieze faptul că o colaborare în domeniul educațional între cele două țări trebuie să pornească de la problemele concrete ale elevilor români aflați de o parte și de alta a graniței, cât și ale elevilor ucraineni din Maramureșul Istoric.
Întâlnirea s-a finalizat cu vizitarea, de către prof. Adriana Pop, a Colegiului Național „Mihai Eminescu” și, respectiv, a Colegiului Tehnic „C.D. Nenițescu” din Baia Mare.