CLASAMENT ÎNGRIJORĂTOR „Eşti stresant!” sau „Taci, că mă stresezi!” sunt două expresii pe care tot mai mulți copii le aud în familie sau la școală!
CLASAMENT ÎNGRIJORĂTOR Câți dintre cei care spun aceste cuvinte înțeleg oare că copiii pot fi stresați? Un studiu realizat în 15 țări europene a demonstrat că în România sunt cei mai stresați oameni din Europa, peste 52%, fapt ce își pune amprenta și asupra copiilor.
Prof. dr. Florian Colceag: „Nu există copil sau adult care muncind pe stres să ajungă să performeze”.
Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog şi psihiatru: „Dacă la modul normal, fără stres, se crede că noi pierdem circa două mii ne neuroni pe zi, atunci când suntem stresaţi se pare că ajungem până la zece mii de neuroni pierduţi”.
Potrivit unui studiu recent, realizat în 15 ţări europene, se pare că în ţara noastră trăiesc cei mai stresaţi oameni din UE!
Datele arată că unul din doi români este stresat. Asta în timp ce media europeană este de doar 33%. Situaţia devine alarmantă devreme ce stresul se transmite de la adulţi la copii. Pentru cei mici, şcoala reprezintă o sursă frecventă de tensiune.
Prof. dr. Florian Colceag: „Stresul este folosit intensiv în educatie. Există şi teoria managementului stresului în educatie, care duce la dresură, nu la educaţie. Educarea copiilor înseamnă utilizarea potenţialelor naturale pe care le au. A învăţa să se descopere pe ei”.
Sincron prof. dr. Florian Colceag: „Fiind strânşi cu uşa, puşi să facă ceva, obligaţi, pedepsiţi cu nota, pedepsiţi cu corjenţa …Ei intră într-un imperiu al fricii, nu al bucuriei descoperirii”.
Odată instalat, stresul poate avea consecinţe grave, spun la unison specialiştii.
Adrian Socol, psihoterapeut: „Dacă nu reuşesc să mă încarc din altă parte să spun aşa sau să folosesc surse de a ma relaxa în mod eficient cu timpul ajung să nu mai pot să fac ceea ce la început puteam să fac în mod eficient”.
Prof. dr. Florian Colceag: „De fiecare dată când ai un stres, practic îţi consumi energia adaptativă pe stresul respectiv, nu poţi să mergi mai departe.
Ajungi să lucrezi ca un automat. Stresul provoacă frică. Frica nu produce inteligenţă, îmi pare foarte rău. Toate prostiile pământului ăsta s-au făcut pe frică”.
Jeni Chiriac, psihoterapeut: „Mulţi dintre noi nu ne dăm seama când suntem în situaţii stresante pentru că nu suntem atenţi la noi, pentru că suntem atenţi la alte lucruri, ne înstrăinăm de noi, ne îndepărtăm şi nu acordăm suficientă atenţie nevoilor noastre fiziologice cât şi psihologice şi din acest motiv organismul nostru ţine, dar este cu valabilitate redusă, dacă nu ai grijă de el”.
continuarea AICI