AcasăAdministrațieCHERECHEȘ CERE MĂSURI URGENTE PENTRU REDUCEREA FACTURILOR - A lansat campania "Vital,...

CHERECHEȘ CERE MĂSURI URGENTE PENTRU REDUCEREA FACTURILOR – A lansat campania „Vital, până când?” și a dat soluția pentru reducerea tarifelor

spot_img

DISTRIBUIȚI

În cadrul Adunării Generale a membrilor Asociației ADI – Maramureș, Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare a luat poziție în ceea ce privește valoarea tarifelor facturate lunar decătre societatea Vital cetățenilor din Baia mare și din celelalte localități din Maramureș unde operează.

Cherecheș a arătat marea problemă care, odată rezolvată, ar scădea considerabil tarifele spre consumatori. Prea mulți șefi, prea mulți angajați la agenții locale care nu se justifică, distanțele dintre ele fiind mici. Dacă s-ar renunța la suprapopularea organigramei, s-ar putea ajusta tarifele.

 

Am demarat ieri, 9 aprilie 2019, campania „Vital, până când?”. Răspunsul la această întrebare ni-l poate da fiecare cetățean din comunitatea băimăreană sau din fiecare localitate unde operează această societate atunci când i se furnizează nu apă, nu canalizare, ci o mare surpriză: factura lunară. Am încercat să înțeleg de ce nu se poate, de ce nu avem voie, de ce nu ne lasă unii, de ce nu putem să avem anumite inițiative care sunt acoperite și de lege, și din punct de vedere financiar pentru a scădea presiunea asupra celor care plătesc și aici nu vorbesc despre presiunea apei, ci despre cea financiară. Am dat un test unora dintre primari și îi felicit pe cei care l-au trecut, nu îi felicit și îi rog să se mai gândească un pic pe cei care nu au trecut acest test. La ce mă refer? Vorbim despre modul în care societatea Vital este organizată, dar unele dintre comunitățile lor beneficiază de anumite strucutir ale societății acolo, în sânul lor. Am lansat o provocare. Nu m-am așteptat de la primari care trebuie să fie orientați spre reducerea costurilor să spună că nu vor să desființeze nimic, trebuie să păstreze structuri, angajați, un eșafodaj care din punctul meu de vedere poate fi înțeles, mai ales în comunități mai mici unde fiecare vot contează și dacă dai afară trei oameni dintr-o structură, înseamnă trei familii, înseamnă ori trei încă nouă familii și așa mai departe. Înțeleg lucrurile astea… Dar la un moment dat administrația, autoritatea locală se și asumă. Nu faci nici administrație locală ca și primar, ca și consilier local și nu îți exerciți nici autoritatea locală pentru voturi. Dacă faci treaba asta nu întotdeauna dezvolți, de cele mai multe ori creezi doar niște structuri captive care la un moment dat devin ineficiente și se răsfrâng asupra comunității pe care ar trebui să o reprezinți, pe care trebuie să o respecți și să îi reprezinți interesele”, a declarat Cătălin Cherecheș.

 

Nouă agenții în Maramureș, 18 șefi și o organigramă umflată care generează costuri considerabile

 

Vital are nouă structuri în întreg Maramureșul și aici mă refer la Agențiile Vișeu de Sus, Sighetu Marmației, Tg. Lăpuș, Baia Sprie, Seini, Cavnic, Șomcuta, Tăuții Măgherăuș, Ulmeni. Mă tot întreb… oare s-a mărit distanța între Tăuții Măgherăuș și Seini? E cât de la Baia Mare la București? Poate că încet încet distanța dintre Baia Mare și Tăuți nu neapărat că se va majora distanța, ci timpul cu care se parcurge această distanță se va majora, din cauză că unii-s neinspirați.. Mai avem o agenție la Șomcuta, una la Ulmeni, avem o agenție la Tg. Lăpuș, la Cavnic și mai avem un director ascuns sub titulatura de coordonator de agenții, iar toate acestea în total au 18 șefi.. A fost o provocare și am vrut să văd cine sare să atace acest subiect. Nu voi nominaliza, nici nu voi discuta momentan despre organigramă, am vrut doar să văd cum se manifestă Vital pe care l-am introdus într-o auditare cu caracter financiar. Mă refer aici că municipalitatea băimăreană plătește apă la societatea care face salubrizarea stradală pe baza unei formule câtă apă folosește Drusal să spele drumurile, societatea Vital le facturează într-un regim flaușal, iar diferența într-un timp de 3-4 ani este de 300, 300 și ceva de mii de euro. Dintr-o virgulă. Am comunicat Consiliului Local al Municipiului Baia Mare, comunic și ADI, să dezbatem acest subiect. În primul rând plătim o grămadă de bani și în al doilea rând ne mai și păcălesc într-un mod de joasă speță, vorbesc de cei de la Drusal folosindu-se de modul în care unii și-au exercitat pozițiile, noroc că ne-a scăpat Dumnezeu de ei, în Consiliul de Administrație al societății Vital”, spune primarul municipiului Baia Mare.

 

Cherecheș și-ar dori angajați puțini, bine plătiți și eficienți

 

Pe de altă parte eu consider că o societate precum e Vital nu poate să aibă patru directori, plus al cincilea ascuns. Cred că este suficient să ai un manager să îți gestioneze ca o umbrelă tot mecanismul, să ai un director economic și unul tehnic. Și sub partea economică să ai anumite servicii respectiv birouri, dicolo la fel. Sunt chestiuni care țin de o suprapunere sau pe de altă parte de fărâmițare a unor atribuții fără să înțeleg de ce se face acest lucru. Interesul nostru este ca la Vital angajații să fie puțini și bine plătiți. Mă interesează eficiența, în perspectivă, cum gestionăm banii care se încasează de la societăți comerciale și maramureșeni. Astfel încât să putem să le arătăm oamenilor că lucrurile se pot întâmpla și în folosul lor, nu doar în dezavantajul lor. E foarte simplu să spunem noi, cei care stăm astăzi la această mare, ce.. e 100, 200 de lei factura la apă? Când vă raportați la un pensionar care are o pensie de boală, medicamente de luat, care mai are 100 de lei de plătit pentru apă, nu știu dacă vă puteți pune în pielea lui și dacă lucrurile ar mai putea fi de înțeles. Cred ă și noi, și cei de la Vital, dar și cei care țin cu dinții de anumite structuri, trebuie să înțeleagă cătot acest eșafodaj înseamnă bani mulți și ineficiență. Și asta înseamnă să iei într-un mod barbar suta aia de lei care poate să fie 70 de lei. Și e o diferență enormă suma aia de 30 de lei pentru un om care își dă pensia pe medicamente și facturi, vorbim aici de oameni care au fost profesori, ingineri, utili pentru comunitate, care au suferit un accident, au o boală, au probleme. Dacă ne raportăm la noi, la cei care au salarii de 50, 60 de milioane, ce mai contează 100 de lei.. Dar nu am văzut pe niciunul să zică preiau eu, la zece pensionari le plătesc eu… “, arată Cătălin Cherecheș

 

Nu doar apa și canaliarea necesită ordine, ci și transportul și gestionarea deșeurilor

Lucrurile sunt simple, trebuie să funcționeze ca la război, trebuie să iei decizii de genul în care sacrifici 10 ca să trăiască 100.000. Acesta e mersul economiei. Sunt convins că în parteneriat cu colegii de la BDO și cu o reracordare la realități a unora dintre colegii mei primari, inspirându-sedin ceea ce înseamnă cu adevărat spirit social democrat, că uneori văd că noi ăștia mai liberali suntem mai cu oamenii decât cei care ar trebui să fie. Cred că a venit momentul să tranșăm lucrurile pe partea de apă și canalizare, dar și pe partea de transport și cel mai hotărât pe partea de deșeuri. Trebuie să punem o dată ordine în Maramureș. Văd că parcă suntem blestemați cu tot felul de filozofi care au impresia că fac proiecte, dar ei vorbesc despre ce au auzit de la alții, că nu au construit nimic niciodată”, a mai spus primarul.

 

Adrian Barbul/ACTUALMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA