(sursă: unsplash.com)
Cea mai mare presiune pe care o resimte o viitoare mămică este să facă tot ce îi stă în putință ca să aducă pe lume un copil perfect sănătos.
Trăim într-o epocă în care, deși ar trebui să tratăm subiectul nașterii cu sensibilitate și înțelepciune, observăm că de multe ori se întâmplă exact opusul.
Momentele de frică și anxietate pot marca o viitoare mămică atât de intens, încât ea să aleagă cezariana fără să cunoască toate efectele acesteia asupra sănătății bebelușului. Probabil se teme de chinurile travaliului, de alte complicații sau a auzit de la cineva că cezariana este o opțiune modernă și mult mai ușoară față de o naștere naturală.
Din această ecuație deseori se omite cel mai important factor: sănătatea bebelușului.
Cezariana – procedura de salvare a vieților
De-a lungul unei nașteri pot apărea complicații, iar în acele cazuri cezariana este cea mai sigură metodă de salvare a vieții mamei și a copilului. În astfel de situații echipa medicală poate lua cea mai bună decizie, siguranța fiind prioritatea principală.
Deși acum a devenit o opțiune de naștere, cezariana rămâne o procedură de urgență, ea fiind o procedură medicală care se face printr-o incizie în abdomenul și uterul mamei. Recuperarea după o astfel de operație este mult mai lungă decât după o naștere naturală.
Totuși, cezariana oferă niște „beneficii” care nu sunt întotdeauna în folosul bebelușului și al mamei, ci mai degrabă în folosul celorlalți:
- Oferă o programare precisă, astfel nu este nevoie ca medicul să fie trezit noaptea în cazul în care exact atunci începe nașterea naturală;
- Oferă viteză și economisire de timp pentru personalul medical, pentru că tăierea mamei, scoaterea fătului, curățarea și coaserea la loc a țesuturilor țin mai puțin de 25 de minute, ceea ce nu se compară cu orele de travaliu necesare la nașterea naturală;
- Implică și costuri mai mari decât nașterea naturală, crescând semnificativ veniturile unui spital;
O mamă care alege să nască prin cezariană, ar trebui să știe dinainte că de regulă bebelușul va fi luat de lângă ea, nu va avea loc ora magică și nici alăptarea nu va putea începe așa cum ar fi natural, imediat după naștere, în primele minute de la naștere. Nu spun că alăptarea în urma unei cezariene este imposibilă, dar este mai dificilă pentru că este nevoie ca mama să încerce sa recupereze timpul în care bebelusul a fost luat și hrănit cu biberonul cu lapte praf, ratand beneficiile imense ale primului lapte, colostrul, care curge din sani, la prima alaptare.
Prin această experiență copilașul se simte mai degrabă abandonat, smuls dintr-un mediu în care i-a fost bine și forțat să supraviețuiască într-o lume exterioară pentru care el nu a fost pregătit încă 100%. Nu mai există legătura profundă și dansul hormonal dintre mamă și bebe, care ar fi condus întregul proces al nașterii și atasarea la san de după.
Dacă nașterea se face prin cezariană, copilul nu mai primește nici acel sfert din sângele lui (150 ml) din cordonul ombilical și pe care l-ar putea primi dacă ar fi fost născut natural, iar placenta ar fi rămas atașată de prunc doar pentru cateva minute.
Cezariana aleasă din frică sau comoditate, din păcate fură această șansă prețioasă, fără măcar ca mama să știe ce se întâmplă la nivel emoțional cu puiul ei. Nici legătura profundă și conexiunea care ar fi putut să se creeze dintre ea și bebeluș de la început nu se va putea recupera prea ușor…
O singură decizie poate influența întreaga percepție a bebelușului asupra lumii în care vine și ulterior, asupra modului în care se va raporta la viață, ca adult. De aceea, pentru orice nou-nascut “smuls” din pantecul mamei printr-o cezariana programată, atunci cand nici nu se așteaptă, este și va ramane o traumă pe viața.
Nașterea naturală a devenit o provocare
Controalele medicale mult prea dese, diagnosticele bazate pe statistici și exprimările pe care le primește mama, de tipul „nu știu cum ai putea naște un copil atât de mare”, o fac să creadă că cezariana este singura opțiune bună pentru ea.
Nașterea înseamnă mai mult decât a scoate un făt dintr-un uter în 25 de minute!
La o naștere naturală hormonii dragostei se instalează natural, mama predă copilului din flora ei microbiană, care urmează să-i colonizeze tractul intestinal creand microbiomul care îl va ajuta sa digere laptele matern și contribuie la sistemul imunitar al bebelușului, ceea ce în cazul cezarienei doar prin alăptare se mai poate compensa.
Nașterea naturală este singura metodă firească prin care te poți asigura că faci tot ce poți ca bebe să vină pe lume într-un mod cât mai puțin stresant și aibă cu tine o conexiune emoțională sănătoasă.
Nasterea naturala înseamnă sa iti lasi copilul sa isi aleaga singur ziua de naștere, pentru ca el da acest impuls, si nu medicul, moașa sau părinții. El hotărăște cand a venit timpul sa se nasca, pentru ca atunci plamanii, ficatul și stomacul sau sunt pregatite pentru viața în afara uterului mamei.
Cunoaște toate informațiile înainte să alegi cum vrei să naști
Atunci când alegi să naști natural, fără să fie grăbite etapele nașterii, îi dai șansa bebelușului tău să vină pe lume exact atunci când este el pregătit. Așa ajungi să trăiești cea mai profundă experiență de împlinire pe care o poate avea o femeie.
Nasterea naturala nu trebuie sa fie traumatizantă, decât dacă nu știi ce ai de făcut si totul te va lua prin surprindere. În urma unei nașteri naturale și blânde poți să-ți ții copilașul în brațe imediat după naștere, să aveți contact piele pe piele și să îl alăptezi așa cum este firesc.
Ca să faci alegeri informate, este important să știi toate plusurile și minusurile diferitelor moduri prin care îți poți aduce copilașul pe lume, să cauți din timp doctorul în care poți avea încredere și să-i spui cum dorești să îți naști bebelușul.
Alegerile sunt înțelepte atunci când sunt benefice atât pentru mamă, cât și pentru bebe, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic și emoțional.
Fiecare femeie ar trebui să cunoască diferența dintre nastere naturala vs. cezariana cât mai devreme.
Cursurile prenatale care cuprind holistic procesul nașterii sunt ghidurile cele mai potrivite pentru orice viitoare mămică. Ele explică simplu, dar cu exemple practice, ce este nevoie să se întâmple în corpul ei, ca bebelușul să se nască în modul cel mai blând, liniștit și netraumatizant. Multe dintre explicații le găsești gratuit pe blogul meu (dittadepner.ro) și ți le ofer cu drag.
Ditta Depner