UI (user interface) și UX (user experience) sunt două concepte care au apărut ca urmare a dezvoltării noilor tehnologii într-o societate din ce în ce mai digitalizată. La nivel global, 62,24% din populație (4,88 miliarde de locuitori) dețin terminale inteligente, o conexiune la internet (10,24 miliarde conexiuni) și navighează online zilnic (în medie 6-7 ore).
UX se referă la interacțiunea unui utilizator cu toate aspectele legate de o companie, de serviciile și de produsele acesteia. UI reprezintă modul în care interacționează un utilizator cu aspectul și prezentarea unui produs. Chiar dacă sunt strâns legate, aceste concepte sunt diferite, totuși.
Cât de importante sunt UI și UX?
Se poate spune că o interfață fără UX este ca și cum un pictor ar picta dar fără să aibă nici cea mai mică idee despre ce urmează să picteze. Interfața fără UI se poate aseamănă cu o ramă scumpă a unui tablou dar fără niciun fel de pictură. Este ca și cum pe un site de cazinou s-ar aduna o mulțime de jocuri pacanele online dar făra ca site-ul să aibă un design corespunzător, fără să fie clasificate în categorii, iar aceste jocuri să nu aibă nicio pictogramă de identificare.
De altfel, 40% dintre utilizatori nu accesează un site care nu se încarcă în mai mult de 3 secunde, iar 88% dintre aceștia nu vor mai intra pe un site care nu le-a oferit o experiență pozitivă. Utilizatorii terminalelor mobile sunt de 5 ori mai predispuși să nu acceseze un site dacă acesta nu este optimizat pentru dispozitivele portabile. În momentul actual numai 55% dintre companii sunt preocupate să testeze nivelul de interacțiune oferit de site-urile lor utilizatorilor.
52% dintre utilizatori prețuiesc UI-ul unei aplicații, unui site sau al unui produs, drept urmare, în cazul în care acestea nu ii atrag din punct de vedere estetic, nu vor mai interacționa cu ele. Cu cât este mai slab nivelul performanței acestora, cu atât mai mult crește posibilitatea ca utilizatorul să renunțe – 90% dintre utilizatori nu vor mai folosi un produs, un site sau o aplicație în cazul în care acestea nu se încadrează în așteptările lor privind performanța.
Care sunt cele mai recente inovații în materie de UX și UI?
Se conturează o serie de tendințe în ceea ce privește UI și UX – de la interfețe minimaliste, integrarea inteligenței artificiale în vederea personalizării serviciilor oferite și implementarea comenzilor vocale ca mod de interacțiune online (VUI) și până la crearea unor povești atractive pentru produsele oferite de companii, prezentarea acestora într-un mod nou, în care VR și AR vor juca un rol primordial și lansarea unor design-uri cu adevărat prietenoase.
Modul de vizualizare se va axa pe pictograme simplificate, cu un design minimalist, cu fundaluri care îți oferă o perspectiva ca într-o oglindă cu efect de zoom (fundal blurat) și fonturi personalizate (care să permită identificarea cu o companie sau cu un produs). Grafica tridimensională este în trend, astfel că pictogramele vor fi concepute să arate 3D, renunțându-se la tradiționalele pictograme 2D.
La nivel de servicii integrate, IoT și VUI se combină pentru a crea instrumente smart pentru utilizatorii care simt nevoia unor produse care să le ofere cel mai ridicat nivel de confort. De altfel, pentru 2021 se așteaptă ca numărul utilizatorilor care renunță la modul tradițional de căutare a produselor (prin tastarea cuvintele cheie în motorul de căutare) să fie de 50%. Aceștia se orientează către căutarea vocală, atât pe smartphone, cât și în cazul dispozitivelor inteligente integrate (TV-uri, combine frigorifice, cuptoare smart și multe alte astfel de aparate).
Chatbot-ul va înlocui chat-ul live, iar AI își va pune în aplicare capacitatea de învățare în timp real, astfel încât să fie posibilă comunicarea ca și cum utilizatorul ar discuta cu o persoană umană. Din ce în ce mai multe aplicații vor fi dotate cu un buton de căutare proeminent, iar informațiile transmise utilizatorilor va din ce în ce mai personalizat.
Piața jocurilor se va schimba prin creșterea rolului jucat de dispozitivele VR pe acest segment (de exemplu, Half Live Alyx, primul joc conceput integral pentru VR). Iar piața platformelor, site-urilor și aplicațiilor de comerț electronic prezintă un câmp vast de implementare a celor mai noi inovații UX și UI – numai 1% dintre utilizatori au declarat că acestea le satisfac nevoile.
Ceea ce înseamnă că, în anii următori, UI și UX vor fi elemente din ce în ce mai importante (și de care vor ține cont creatorii de aplicații, site-uri, programe, jocuri etc), pentru că de respectarea lor va depinde succesul unei afaceri.