Daca esti proprietarul unei locuinte cu gradina, atunci sansele de a obtine oaza de liniste la care aspiri cresc considerabil. Dispunerea echilibrata a florilor pe suprafata de pamant, prezenta intr-o maniera simetrica a arborilor decorativi si alternarea elementelor de vegetatie cu cele de design influenteaza semnificativ starea ta emotionala si fizica.
Organizarea echilibrata a formelor si planurilor cromatice in curtea ta va crea un efect vizual de impact si te poate ajuta sa te vindeci de stresul prezent in viata de adult. Pe de alta parte, prezenta componentelor de vegetatie contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii aerului. Astfel, amenajarea unei gradini te poate ajuta sa iti pastrezi atat sanatatea fizica, cat si cea emotionala. Din acest motiv, iata care sunt cele mai inspirationale idei de amenajare a unei gradini luxuriante.
Idei de amenajare gradina mica- design unic
Majoritatea persoanelor care locuiesc intr-o casa cu gradina, nu dispun de spatiul necesar pentru a a-si lasa creativitatea sa actioneze la adevaratul sau potential. Cu toate acestea, daca folosesti inteligent spatiul pe care il ai la dispozitie, dimensiunile reduse nu vor mai fi dusmanul creativitatii tale. Din acest motiv, ai posibilitatea de a valorifica numeroase idei de design in procesul tau de amenajare al unei gradini mici. Primul aspect de care trebuie sa tii cont atunci cand desfasori o lucrare de acest gen este scopul tau in aceasta privinta. Daca asteptarea pe care o ai de la curtea casei tale este sa primesti musafirii in cadrul ei, poti opta pentru amenajarea sa cu un sistem de transportare al apei de la un mic sant catre o fantana de dimensiuni reduse in forma ascutita de patrat. Linia santului de dimensiuni reduse poate sa se desfasoare in jurul elementelor din gradina, iar in planul central poti amplasa o masa de gradina cu doua scaune. Pentru un plus de naturalete, poti opta pentru plantarea unui pom fructifer, astfel incat sa poti beneficia in zilele de vara de un spatiu umbros la tine in gradina. In schimb, daca vrei sa valorifici spatiul respectiv pentru a obtine o oaza de liniste, ai posibilitatea de a planta doi arbori in pozitie simetrica si a unui hamac intre ei. In acelasi timp, daca spatiul iti permite, poti instala si o fantana in forma patrata de culoare alba intr-un spatiu atent delimitat de restul gradinii. Indiferent care este scopul tau in materie de amenajare a unei gradini mici, este esential sa respecti principiul simplitatii si al proportiilor echilibrate.
Amenajare gradina legume- sanatate si naturalete
Daca iti doresti sa imbini utilul cu placutul, atunci poti opta pentru desfasurarea unui proces de amenajare a unei gradini de legume. Elementele de vegetatie din cadrul unui spatiu natural contribuie semnificativ la imbunatatirea calitatii aerului. Cu toate acestea, poti valorifica spatiul gradinii tale, astfel incat sa te poti bucura de legume cultivate de tine. Fiecare persoana este constienta de impactul asupra sanatatii al legumelor provenite din comert. Din acest motiv, poti desfasura un proces de amenajare al unei gradini de legume, atsfel incat sa te bucuri de produse complet naturale. In materie de design, primul principiu de care trebuie sa tii cont este cel al delimitarii corecte si al proportiilor echilibrate. Dupa aceea, trebuie sa evaluezi cat de permisive sunt dimensiunile gradinii, deoarece la plantarea rasadurilor vei avea nevoie sa respecti notiunile de distanta corespunzatore. Cu toate acestea, ai optiunea de a delimita fiecare portiune cu ajutorul unor cadre construite din pietre. Datorita cromaticii neutre si al caracterului natural, vei reusi sa organizezi un spatiu sanatos si relaxant. Dupa aceea, trebuie sa iei in considerare forma sectiunilor si dimensiunea lor. Cel mai simplu mod de amenajare a unei gradini mici, este sa organizezi sectiunile de legume in forme ascutite de patrat sau de dreptunghi. In final, trebuie sa te asiguri ca zonele alaturate rezoneaza din punct de vedere cromatic. De exemplu, locul unde vei semana semintele de tomate profesionale poate fi in apropierea spatiului unde se afla castravetii sau ardeii, astfel incat sa obtii un ansamblu cromatic cat mai echilibrat.
Asadar, atunci cand desfasori un proces de amenajare al unei gradini, este important sa tii cont de scopul tau in aceasta privinta si de cateva notiuni minime de design.