COVID-19 (infectarea cu noul coronavirus SARS-CoV-2) poate afecta pacienții în moduri diferite, în funcție de vârstă, numărul de comorbități, alegerea de a se vaccina sau nu etc.
Multe dintre semnele și simptomele asociate acestei afecțiuni medicale pot fi întâlnite și în cazul altor patologii, în special, la cele cu un caracter sezonier: gripa, alergii, viroze etc Însă pericolul COVID-19 este unul net superior, mai ales în cazul pacienților încă nevaccinați.
De aceea, identificarea acestei infecții, pe baza unei informări corecte față de simptome și a testării specifice, reprezintă o manieră recomandată de OMS pentru o depistare timpurie. În cele ce urmează, abordam pe larg aceste aspecte:
Care sunt cele mai frecvente simptome COVID-19?
Printre cele mai des identificate simptome se numără:
- febră peste 38°C (aproximativ 90% din totalul pacienților depistați pozitiv);
- tuse uscată (aproximativ 60% din totalul pacienților depistați pozitiv);
- senzație de oboseală;
- dureri de cap;
- pierderea gustului;
- pierderea mirosului.
Printre simptomele mai puțin frecvente pot fi menționate:
- dureri în gât;
- dureri musculare;
- episoade diareice;
- iritații la nivel cutanat;
- decolorare a degetelor;
- ochi înroșiți.
Printre simptomele grave ale infectării au fost identificate:
- probleme de respirație sau dispnee;
- dificultăți la vorbire sau mișcare;
- dureri localizate la nivel toracic.
Există pacienți asimptomatici testați pozitiv pentru COVID-19?
Răspunsul este unul afirmativ. De altfel, pacienții asimptomatici reprezintă unul dintre instrumentele-cheie în răspândirea acestei infecții. Aceștia sunt, de obicei, identificați în grupele tinere de vârstă, sau fără alte probleme grave de sănătate.
Care sunt principalele teste pentru depistarea COVID-19?
Există mai multe variante de test, pentru confirmarea / infirmarea prezenței noului coronavirus SARS-CoV-2 în organismul uman:
1. Testele RT-PCR
Varianta de testare RT-PCR este compusă din două etape:
Prima etapă presupune realizarea unui exudat nazofaringian, pentru prelevarea de material supus ulterior testelor de laborator.
Etapa secundară este necesară deoarece probele oferite de exudat conțin o cantitate foarte mică de material genetic viral (ARN viral). De aceea, se recurge la o tehnică de laborator pentru amplificarea enzimatică in-vitro a acizilor nucleici – PCR (trad.eng. Polymerase Chain Reaction).
Afișarea unui rezultat pozitiv (prezența ARN-ului viral în materialul genetic prelevat de la pacientul testat) exclude ipoteza unei alte afecțiuni, ce ar putea genera simptome asemănătoare ca cele ale acestei infecții.
2. Testele rapide antigen
Categoria de teste rapide antigen Covid include teste imunologice pentru identificarea proteinelor SARS-CoV-2 (antigene virale) în cultura nazofaringiană prelevată, a căror prezență activează răspunsul imun al organismului.
Testele rapide antigen oferă un rezultat în mai puțin de 15 de minute și pot contribui semnificativ la scăderea ratei de infectare cu noul coronarvirus, fiind recunoscute de Comisia Europeană încă de la sfârșitul anului trecut.
Testul antigen este rapid, comparativ cu testul RT-PCR (durată de aflare a rezultatului testării de până la 48 de ore), fiind și o variantă mai eficientă, din punct de vedere al prețului plătit.
3. Testele de anticorpi
La o perioadă de aproximativ 5-7 zile de la data îmbolnăvirii, corpul începe să producă anticorpi specifici, ca o reacție biologica de apărare firească în fața acestei infecții.
Rezultatul pozitiv al unui test rapid pentru identificarea anticorpilor SARS-CoV-2 în sânge confirmă faptul că pacientul se confruntă, sau s-a confruntat de curând, cu această afecțiune.
Dacă efectuarea acestui test are loc la mai puțin de o săptămână de la infectare, înainte ca organismul să poată produce anticorpi, rezultatul va fi unul negativ, cu toate că pacientul respectiv s-ar putea confrunta cu o infecție încă activă.
DE REȚINUT: S-a demonstrat că anticorpii dezvoltați la infectare, ca răspuns al sistemului imunitar în fața noului coronavirus SARS-CoV-2, pot deveni ineficienți, odată cu trecerea timpului.
Consultă sfatul medicului specialist, pentru a afla mai multe informații utile despre simptomele pe care o persoană infectată cu noul SARS-CoV-2 le poate dezvolta, avantajele și dezavantajele fiecărei variante de testare, imunizarea în urma bolii, precum și despre imunizarea în urma vaccinării. Informează-te doar din surse medicale valide și alege să respecți pe cat de mult posibil recomandările experților, privind pandemia de Covid-19.
Imaginea poate fi descărcată de aici