AcasăLifestyleCe trebuie să știe părinții - riscurile expunerii la ecranele digitale și...

Ce trebuie să știe părinții – riscurile expunerii la ecranele digitale și modalități de protejare a sănătății oculare a copiilor

spot_img

DISTRIBUIȚI

 Poză de bady abbas pe Unsplash.com

 

În era digitală în care trăim, tehnologia ne înconjoară la orice pas, iar bebelușii sunt expuși la această tehnologie încă din primele luni de viață. Acești bebeluși vor deveni copiii care vor avea acces la televizor, tabletă sau smartphone într-un mod fără precedent, mult prea devreme, lucru care le poate afecta dezvoltarea și sănătatea generală, pe termen lung. Această expunere excesivă, încă de la vârste fragede, poate avea consecințe negative și asupra sănătății ochilor copiilor, subiect pe care îl vom dezvolta în rândurile ce urmează, împreună cu câteva modalități prin care părinții pot reduce considerabil această expunere și astfel, își pot proteja copiii de efectele nocive ale tehnologiei.

Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni oculare ale copiilor, cauzate de expunerea prelungită la ecranele digitale

Expunerea prelungită la ecranele digitale poate duce la o scădere a frecvenței clipirii, ceea ce poate determina ochii să devină uscați și iritați. Acest lucru se datorează faptului că clipitul ajută la distribuirea lacrimilor pe suprafața ochilor pentru a-i menține umectați și protejați.

Deasemenea, studiile au arătat că privitul îndelungat la ecrane poate provoca oboseală oculară, cunoscută și sub numele de sindromul ochilor obosiți. Simptomele includ senzația de ochi grei, dificultatea de a se concentra și disconfortul ocular general.

Lumina albastră emisă de ecrane poate interfera cu producția de melatonină, hormonul responsabil pentru inducerea somnului. Acest lucru poate duce la tulburări de somn, cum ar fi dificultatea de a adormi sau de a menține un somn profund și odihnitor.

Și nu în ultimul rând, expunerea excesivă la orice tip de ecran digital poate contribui la apariția unor tulburări de vedere, cum ar fi miopia sau astigmatismul. Acest lucru se datorează efortului excesiv al ochilor pentru a se focaliza pe obiecte din apropiere, ceea ce poate afecta negativ dezvoltarea lor oculară.

5 modalități eficiente pentru a proteja vederea copiilor

  1. Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor –  bineînțeles că cea mai eficientă modalitate pentru a proteja vederea copilului tău este limitarea timpului pe care îl petrece în fața ecranelor. Este recomandat ca această limitare să fie stabilită în mod corespunzător, luând în calcul vârsta și nevoile individuale ale fiecărui copil.
  2. Pauzele regulate sunt de asemenea, foarte importante pentru a reduce oboseala oculară a copilului și pentru a permite ochilor să se odihnească. Recomandarea este ca fiecare 20-30 de minute petrecute în fața ecranului să fie urmate de o pauză de 5 minute în care copilul să privească în altă parte, să facă altă activitate și să-și miște ochii.
  3. Utilizarea filtrelor de lumină albastră – filtrele de lumină albastră pot ajuta la reducerea efectelor expunerii la acest tip de lumină emisă de ecrane. Acestea pot fi instalate pe dispozitivele digitale din casa noastră sau pot fi purtate sub formă de ochelari specializați pentru a proteja ochii copilului.
  4. Menținerea unei iluminări adecvate – o lumină potrivită ca intensitate în încăpere poate contribui la reducerea stresului asupra ochilor. Este recomandat să se evite reflecțiile puternice sau umbrele care ar putea interfera cu vizualizarea ecranului.
  5. Încurajarea activităților în aer liber – nu în ultimul rând, cea mai potrivită modalitate de a reduce expunerea copilului la ecrane este prin încurajarea acestuia de a participa la activități în aer liber. Fie că este vorba de câteva ore petrecute în parc, o plimbare cu bicicleta sau o partidă de fotbal cu prietenii, orice activitate fizică în detrimentul orelor petrecute în fața unui ecran este o idee mult mai bună, care protejează atât sănătatea oculară, cât și cea a întregului corp.

Pe lângă aceste 5 idei de a-ți proteja copilul de efectele nocive ale ecranelor digitale, nu trebuie să uităm nici de controalele oftalmologice periodice, recomandate de

specialiști. Aceștia recomandă ca primul control să aibă loc între 6 luni – 1 an, urmând apoi la 3 și respectiv 5 ani, fiecare având rolul de a urmări evoluția și dezvoltarea fiziologică a vederii, dar și diagnosticarea precoce a eventualelor afecțiuni. Dacă și tu dorești să verifici sănătatea oculară a copilului tău, alege serviciile de oftalmologie pediatrică de la Infosan.ro, unde cel mic va avea parte de o consultație cuprinzătoare, realizată de specialiști oftalmopediatri, care îți vor răspunde tuturor întrebărilor pe care le poți avea.

În concluzie, expunerea excesivă la ecranele digitale poate prezenta riscuri semnificative pentru sănătatea ochilor și dezvoltarea copiilor. Este esențial ca părinții și orice persoană care are în îngrijire copii mici să fie conștienți de aceste riscuri și să știe cum să aplice strategii pentru a proteja vederea copiilor. Astfel, putem contribui la asigurarea unei sănătăți optime a ochilor și la dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA