Una dintre țările în care există o puternică și unită comunitate de români este și Italia. Sunt destui cei care au decis să își încerce norocul pe acele meleaguri și chiar au decis să se stabilească definitiv acolo. Asta nu înseamnă că majoritatea au ales așa, ci dimpotrivă: muncesc mai mult sau mai puțin legal, trimițând banii celor rămași în țară. Este greu, dar poate că a fost singura soluție pe care au găsit-o în speranța că vor reuși să strângă bani pentru o casă, o mașină și un trai mai bun. Din păcate, sunt și cazuri – și nu puține, în care se produce decesul celui plecat în Italia, iar familia rămasă în urmă trebuie să se ocupe de tot ce înseamnă aducerea trupului acestuia în țară. Este imposibil să poți să te descurci în tot acest hățiș legislativ, și de aceea se impune apelarea la o firmă profesionistă de repatrieri decedați, care știe cum să procedeze referitor la servicii funerare Italia.
Proceduri legale care trebuie urmate
Pentru ca totul să se desfășoare în mod legal, trebuie respectate anumite proceduri, să se obțină anumite acte, și să nu uităm nici de transportul funerar. Primul, și cel mai important pas care trebuie făcut în acest caz este să se ia legătura cu o firmă de pe teritoriul României care se ocupă de repatrieri decedați și să i se explice situația. Dacă sunt cu adevărat profesioniști, aceștia se vor ocupa de tot ce înseamnă repatriere, fără să fie nevoie ca membrii familiei să mai contacteze și alți intermediari, ceea ce nu va face decât ca prețul final să fie unul de-a dreptul uriaș. Printre serviciile oferite de aceștia se află la obținerea documentelor necesare, achiziționarea produselor funerare de care este nevoie, stabilirea datelor referitor la repatriere – data și ora, anunțarea autorităților italiene, traducerea și legalizarea documentelor din limba italiană în cea română, obținerea locului de veci, eliberarea certificatului de deces românesc și a autorizațiilor de care este nevoie pentru înhumare.
Declararea decesului în Italia
Dacă încetarea din viață a celui drag în Peninsulă a avut loc din cauze naturale, lucrurile sunt ceva mai simple, iar declararea decesului trebuie făcută la autoritățile locale a căror competență se află pe zona unde acesta a avut loc. Declararea decesului poate fi făcută de către prieteni, rude, cel care a descoperit corpul lipsit de viață, personalul medical din unitatea sanitară – dacă este cazul. Atunci însă când moartea a intervenit în condiții violente, este nevoie să se aștepte ca să se încheie ancheta începută de autorități.
Acte de care ai nevoie
Indiferent spre care tip de transport optezi, trebuie să știi că este nevoie de multe acte, dar și îndeplinirea multor condiții de transport. Astfel, este necesar certificatul de deces, certificatul de îmbălsămare, pașaportul mortuar, dar și autorizația de transport funerar a firmei care urmează să se achite de această delicate sarcină.
Cum se obține certificatul de deces românesc
Atunci când decesul celui drag s-a produs în Italia, pentru a obține și certificatul de deces românesc este nevoie să fie prezentat în mod automat și cel emis de autoritățile competente ale Republicii Italiene. Poate fi obținut de la misiunea diplomatică română din Italia, dar nu este obligatoriu și mai bine optezi pentru Biroul de Evidență a Populației de pe raza ultimului domiciliu al persoanei decedate.
Sicriu de zinc pentru transport
Pentru a se respecta cadrul legal de pe teritoriul Italiei, al României, dar și legislația internațională în acest caz, trupul persoanei decedate trebuie transportat într-un sicriu de zinc care, la rândul lui, este introdus în anumite sicrie de lemn, cu respectarea normelor de grosime și dimensiune impuse de lege.
Este obligatoriu ca sicriul să fie închis ermetic și foarte bine securizat, astfel încât să nu se producă deschiderea acestuia pe perioada transportului, fie voită sau accidentală.
Transportul aerian, mai scump
Spre deosebire de transportul rutier, cel aerian este ceva mai scump și implică și obținerea mai multor acte și documente. Astfel, pentru a cumpăra un bilet de avion pentru transportarea sicriului, achiziționarea acestuia nu poate fi făcută decât după ce există datele firmei de servicii funerare care va prelua decedatul în România. Sunt mult mai multe procedurile care implică transportul sicriului pe care aeriană, iar cei de la firma de repatriere decedați ți le vor aduce la cunoștință, dacă apelezi la această metodă de a aduce în țară trupul celui care a încetat din viață.
Cu toate acestea, sunt puțini cei care preferă calea aerului pentru transportul funerar, tocmai pentru că este mai scumpă, și de aceea optează pentru cea rutieră.
Ajutor de înmormântare și facilități fiscale
Există posibilitatea, în unele cazuri, ca familia celui care a încetat din viață să primească și un ajutor de înmormântare sau unele facilități fiscale, așa că discută și această problemă atunci când apelezi la serviciile unei firme profesioniste de repatriere decedați, și vezi dacă nu cumva te pot ajuta în acest sens.
Încearcă să faci față durerii!
Chiar dacă durerea este una puternică, și simți că nu poți să îi faci față, trebuie să te gândești că este nevoie să tratezi problema cu multă maturitate. De aceea se recomandă să apelezi doar la profesioniști, care îți pot oferi tot sprijinul de care ai nevoie, iar serviciile oferite de ei vor fi unele de o înaltă calitate. Discută cu reprezentantul firmei și răspunde-i adevărul la toate întrebările, pentru că în acest fel vei primi și o estimare a costurilor foarte realistă, dar și unele soluții la problemele cu care te poți confrunta!