spot_img
spot_img
AcasăLifestyleCe este medicina internă și cum te poate ajuta?

Ce este medicina internă și cum te poate ajuta?

DISTRIBUIȚI

Sursa foto: Shutterstock.com

 

Domeniul medical este un sistem vast și complex, care se împarte în numeroase specialități pentru a oferi o atenție cât mai bună sănătății populației.

Specialitățile medicale sunt formate în general în jurul unor anumite organe sau probleme de sănătate cum ar fi cardiologia pentru afecțiuni de natură cardiovasculară, dermatologia, pentru probleme apărute la nivelul pielii, neurologia, ginecologia, medicina internă etc.

În cazul medicinei interne, aceasta se ocupă de toate problemele din interiorul pacientului, ceea ce o poate descrie ca fiind „părintele” celorlaltor specialități (cardiologie, gastroenterologie etc) [1].

Citește în continuare acest articol pentru a afla mai multe despre medicina internă și importanța ei, pentru a fi mai bine informat despre opțiunile medicale pe care le ai la dispoziție.

Ce este medicina internă

Specialitatea medicinei interne acoperă un număr mare și variat de probleme care pot afecta organele din interiorul corpului, cum ar fi rinichii, plămânii, ficatul, mușchii, articulațiile etc.

Chiar dacă unele probleme de sănătate sunt axate pe organe specifice, există însă și boli cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială sau ateroscleroza, care pot afecta mai multe sisteme și țesuturi.

Investigațiile medicinei interne și specialitatea în general, se axează pe diagnosticarea, tratarea și gestionarea problemelor de sănătate menționate mai sus, în special în rândul populației vârstnice, care este predispusă la afecțiuni cronice [2].

Rolul medicilor interniști

Medicii care sunt specializați pe această ramură se numesc medici interniști și pot oferi numeroase servicii axate pe toate aspectele interne, cum ar fi diagnostic, tratament și prevenție.

Medicii interniști oferă servicii medicale directe, care nu implică proceduri chirurgicale. Aceștia pot oferi îngrijire medicală pe toate etapele unei afecțiuni, de la diagnosticarea bolii, la stabilirea tratamentului și monitorizarea evoluției atât în cadrul spitalului, cât și ambulatoriu (care nu necesită spitalizare) [3].

Datorită complexității afecțiunilor multisistemice, medicii interniști sunt specializați pe cunoașterea bolilor tuturor organelor din corp și le este cerută expertiza pentru tablouri simptomatice care se extind dincolo de specializarea axată pe un singur organ [4].

Cum te poate ajuta medicina internă

Dacă suferi de simptome persistente sau orice abateri de la normal, care nu au o cauză specifică, este posibil ca medicul internist să fie primul cadru medical cu care o să ai contact.

Medicina internă se ocupă cu tratarea și gestionarea unui număr foarte mare de afecțiuni acute sau cronice cum ar fi:

  • diabetul;
  • afecțiuni cardiovasculare, cum ar fi insuficiența cardiacă și boala coronariană;
  • hipertensiunea arterială;
  • artrita și alte probleme reumatologice;
  • probleme acute, cum ar fi răceala, gripa, pneumonia, bronșita etc;
  • anemia și alte probleme asociate cu sângele;
  • tulburări digestive, cum ar fi gastrita, boli inflamatorii intestinale și ulcerul gastric;
  • afecțiuni renale, care pot include insuficiența renală sau boală renală cronică;
  • alergii, astm și alte probleme de natură autoimună;
  • boli pulmonare, cum ar fi cancerul pulmonar, boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC);
  • disfuncții ale sistemului endocrin.

Adițional, medicii interniști pot oferi și servicii medicale preventive, cum ar fi vaccinări, consultații periodice și testări sau screening-uri pentru probleme de sănătate des întâlnite [3].

Beneficiile oferite de medicina internă

Instruirea pe care o are medicul internist îi permite acestuia să evidențieze problema sau problemele existente și să recomande tratamentul corespunzător, pentru un număr mare și variat de boli.

Mai mult decât atât, aceștia pot oferi și servicii preventive, cum ar fi cele de prevenire a cancerului sau alte screening-uri, ceea ce înseamnă, că poți obține aproape toate serviciile necesare, de la un singur doctor, fără a fi nevoie de deplasări adiționale [5].

Dacă prezinți simptome îngrijorătoare sau persistente, atunci intră în contact cu cea mai apropiată clinică și programează-te pentru o consultație, pentru a primi atenția medicală necesară și tratamentul corespunzător, dacă este cazul!

Referințe:

  1. “Internal Medicine.” Encyclopædia Britannica, Encyclopædia Britannica, Inc., www.britannica.com/science/internal-medicine. Data accesării: 13.11.2022
  2. “What Is Internal Medicine?” What Is Internal Medicine? | European Federation of Internal Medicine, www.efim.org/what-internal-medicine. Data accesării: 13.11.2022
  3. “What Procedures Do Internal Medicine Doctors Do?” Intercoastal Medical Group, www.intercoastalmedical.com/2021/06/14/what-procedures-do-internal-medicine-doctors-do/. Data accesării: 13.11.2022
  4. Admin. “What Is Internal Medicine and the Role of an Internal Physician.” Chaudhary Hospital, www.chaudharyhospital.in/what-is-internal-medicine-and-the-role-of-an-internal-physician/. Data accesării: 13.11.2022
  5. “About.” Comprehensive Primary Care, comprehensiveprimarycare.com/everything-you-need-to-know-about-internal-medicine/. Data accesării: 13.11.2022
loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.






TE-AR MAI PUTEA INTERESA