Naţionala de handbal feminin a României a fost învinsă vineri, la Vrşeţ, cu scorul de 23-20 (9-10), de reprezentativa Muntenegrului, în ultimul meci din grupa D a Campionatului European din Serbia.
Zece coechipiere de la Oltchim s-au regăsit în duelul România-Muntenegru, pentru adversare evoluând Bulatovici şi Jovanovici, în meciul în care a fost lăsat deoparte interesul de club. Peste 1800 de de fani români au invadat arena din Vrşeţ, au intonat imnul ca şi cum meciul s-ar fi jucat în România, dar au şi aplaudat cu frenezie debutul tricolorelor împotriva vicecampioanei olimpice.
Paula Ungureanu a fost titulară, iar prima intervenţie reuşită a făcut tribunele să „explodeze” (min. 2), dar scorul a fost deschis chiar de colega sa de club, Katarina Bulatovici (min. 3). Neagu a adus egalarea, 1-1 (min. 5), cu o aruncare plină de nerv, exact ca în vremurile ei bune. A scos apoi şi un 7 metri, plus eliminare adversă, iar Brădeanu a transformat şi a adus avantajul României pentru prima dată, 2-1 (min. 6).
Meciul a continuat echilibrat, 3-3 (min. 8), iar când Ungureanu a apărat de la 7 metri, în faţa lui Bulatovici, uralele au fost maxime (min. 10). Patru minute mai târziu, Muntenegru avea 6 mingi pierdute, jucătoarele lui Adzici fiind clar incomodate de galeria României. Geiger a marcat pentru 5-4, Brădeanu a dus scorul la 6-4 (min. 15), apărarea fiind punctul forte al României, care a anihiliat linia de 9 metri adversă şi a recuperat inteligent mingi. În minutul 19, Geiger a mărit avantajul, 7-4, iar handbalistele din Muntenegru erau dezorientate, la fel şi antrenorul lor, Adzici.
România a continuat să domine, 8-5 (min. 23), antrenorul Tadici cerând un time-out, după un gol al lui Knezevici, iar rezultatul s-a văzut imediat, 9-6 (min. 24). Ultimele minute au fost haotice, ambele echipe greşind pe bandă rulantă, dar Muntenegru a găsit puterea să revină în joc, 9-9 (min. 29). Manea a readus liniştea, 10-9, acesta fiind scorul pauzei, după 30 de minute în care Paula Ungureanu a avut 9 intervenţii reuşite.
La reluare, Nechita a înscris primul gol, 11-9, dar Muntenegru a egalat rapid, arătând altă faţă în partea a doua, 11-11 (min. 33) şi, mai mult, Jovanovici a marcat pentru 11-12. România a adunat cinci atacuri consecutive, cu şuturi direct în portarul Barjaktarovici, în timp ce Paula Ungureanu lupta magnific în poarta opusă. Trecuseră 7 minute de când tricolorele nu au mai marcat, iar Bulatovici nu a iertat, 11-13 (min. 39).
Egalarea a venit pe mâna lui Geiger (min. 41), într-un vacarm de nedescris. „România, România, ole, ole, ole!”, a fost scandarea menită să monteze echipa tricoloră, dar fetele lui Tadici nu au reuşit, 13-15 (min. 43), fiind nevoie de un time-out. Jocul cu pivotul nu a mers deloc, Muntenegru apărându-se ca la carte la Stanca şi Manea, în timp ce linia de 9 metri a obosit treptat în absenţa combinaţiilor cu extremele (14-17, min. 46).
Eforturile României au crescut cu fiecare minut, motivaţia handbalistelor lui Tadici fiind maximă, cu bucurie nemărginită la goluri sau intervenţii reuşite ale portarilor. Cu 10 minute înainte de final, Brădeanu a marcat un gol superb, 17-18, dar Bulatovici, despre care coechipierele sale de la Oltchim au spus că ştiu cum s-o contracareze, a fost de neoprit, 17-19. 4Antrenorul Tadici şi-a arătat de câteva ori nemulţumirea faţă de arbitraj, huiduielile s-au amestecat cu încurajările, dar Muntenegru nu a mai putut fi oprită din drumul spre victorie, în pofida luptei României, 18-20 (min. 55) şi 20-22 (min. 58). Scor final 20-23, iar România încheie grupa cu înfrângere, dar cu fruntea sus, după un meci în care a dat o replică pe măsura vicecampioanei olimpice.
Marcatoare:
România – Brădeanu 6 goluri, Geiger 5, Meiroşu 3, Nechita 2, Neagu 2, Manea 2
Muntenegru – Bulatovici 9 goluri, Knezevici 5, Dokici 4, Radicevici 2, Mehmedovici 1, Lazovici 1, Jovanovici 1.
Cele două echipe erau calificate în grupa principală II încă dinaintea disputei directe, lor alăturându-se şi Rusia, care tot vineri a învins Islanda, cu 30-21 (15-8).
Tricolorele încheie grupa D cu 3 puncte în clasament, obţinute după victoria cu Islanda, 22-19, şi remiza cu Rusia, 21-21. Muntenegru are 6 puncte, iar Rusia 3 puncte şi merg în grupa a II-a cu punctele câştigate în partidele directe, adică Muntenegru 4, România şi Rusia, câte unul.
Sâmbătă se vor juca ultimele meciuri din grupele preliminare, în grupele A şi B. După disputarea acestora, se va cunoaşte întreg tablocul echipelor calificate în grupele principale (trei din grupele A şi B vor forma grupa principală I, iar celelalte trei, din grupele C şi D, grupa principală II).
Partidele se vor juca între 9-13 decembrie, iar primele două clasate vor juca ulterior în semifinale, în 15 decembrie.
Finalele pentru medalii vor avea loc în 16 decembrie, ultima zi a CE din Serbia.