Doar cinci minute au durat tatonările, răstimp în care Islanda a condus cu 1-0 şi 2-1. Brădeanu a adus pentru prima dată avantajul României, 2-3 (min. 6), în uralele fanilor români din tribune, care au recreat atmosfera excelentă de marţi seara. Islanda a răspuns surpinzător, nu doar egalând, ci şi preluând conducerea trei minute mai târziu, 5-4 şi 6-4.
Trei atacuri consecutive ratate de tricolore au dat curaj adversarelor, dar aceeaşi Brădeanu le-a retezat avântul, 6-5 (min. 11). Jonsdottir a fost principala armă a Islandei, cu patru goluri marcate în primele 12 minute, 8-5, iar antrenorul Tadici a cerut time-out, certându-şi jucătoarele pentru lipsa de reacţie din apărare.
Partida a continuat cu Islanda la timonă, 10-8 (min. 16), Aurelia Brădeanu marcând două minute mai târziu, pentru 10-10, iar apoi oferind o pasă decisivă excepţională pentru Stanca, ce a înscris pe contraatac, 10-11 (min. 20). Neagu a intrat şi ea pe teren în minutul 21, iar prima sa pasă a dus la un 7 metri pentru România, transformat impecabil de Curea, 10-12. Islanda a intrat la rândul ei la time-out, după şase minute fără gol. Cu cinci minute înaintea pauzei, tabela arăta din nou egalitatea, 12-12, pentru ca prima repriză să se încheie cu 13-15, ultimul gol fiind înscris de căpitanul Cristina Neagu. Acesta a fost şi primul pentru ea într-un meci oficial la naţională, după doi ani.
La reluare, în poarta României a intrat Paula Ungureanu, care a debutat cu trei intervenţii consecutive reuşite, în aplauzele fanilor, dar şi ale coechipierelor. Primul gol al reprizei secunde a venit abia în minutul 38, 14-15, Islanda reuşind apoi şi egalarea, 15-15. Vădineanu a marcat primul gol pentru România în minutul 41, 15-16, atacul tricolor aflându-se în suferinţă (un singur gol după pauză).
„Aţi dat un gol în 14 minute!”, le-a reproşat antrenorul Tadici jucătoarelor sale la time-out. Partida a continuat cu un joc destul de haotic de ambele părţi, cu realizări puţine, dar o miză foarte mare: calificarea României mai departe versus eliminarea Islandei (17-16, min. 47). Antrenorul Tadici a primit cartonaş galben pentru proteste la o decizie de arbitraj, care a oferit un atac Islandei (min. 48), iar Brădeanu a adus ulterior egalarea, 17-17. “România, România”, cântau fanii în tribune, în timp ce în teren, jucătoarele noastre erau extenuate.
Antrenorul Islandei a primit şi el cartonaş galben, iar Brădeanu a fost din nou salvatoare, 17-18 (min. 51), cu a şasea reuşită personală. Stanca a mărit la două goluri, 17-19, iar adversara a intrat la time-out. Tensiunea era maximă. Mai erau 8 minute de joc. Brădeanu a înscris din nou, 17-20 (min. 53), Skuladottir a redus la 18-20, iar antrenorul Tadici a cerut time-out, cu cinci minute rămase din meci. Geiger a ratat de la 7 metri (min. 57, scor 18-21), Islanda a marcat în inferioritate, 19-21 (min. 58), România a ratat următoarele trei atacuri şi a mai venit un time-out. Ultimele 34 de secunde au mai adus un gol al Adinei Meiroşu, care a şi stabilit scorul final, 19-22, dar şi calificarea matematică în grupele principale.
Marcatoare:
Islanda – Jonsdottir 5 goluri, H. Skuladottir 4, D. Skuladottir 2, Pekaskyte 2, Stefansdottir 2, Sigurdardottir 1, Gudmundsdottir 1, Knutsdottir 1, Bragadottir 1
România – Brădeanu 7 goluri (FOTO), Meiroşu 4, Stanca 3, Curea 2, Geiger 2, Neagu 1, Nechita 1, Vădineanu 1, Manea 1.
Marţi, în meciul de debut din grupa D, tricolorele au remizat cu Rusia, scor 21-21, în timp ce Muntenegru a dispus de Islanda, cu 26-16. În primul meci al zilei de miercuri, Muntenegru a învins şi Rusia, cu 30-27 şi este lider, cu 4 puncte, urmată de România, cu 3, Rusia cu 1 puncte şi Islanda 0. Cu o etapă înaintea încheierii grupei, România este calificată matematic în grupele principale, rezultatele de vineri urmând a stabili doar clasamentul final.
Joi este pauză în grupa D, iar vineri se vor juca ultimele două meciuri, după programul: Rusia-Islanda (19.05) şi România-Muntenegru (21.15).
După meciurile din grupele preliminare, primele trei clasate se vor califica în cele două grupe principale, a câte şase echipe. Partidele se vor juca între 9-13 decembrie, iar primele două clasate vor juca ulterior în semifinale, în 15 decembrie. Finalele pentru medalii vor avea loc în 16 decembrie, ultima zi a CE din Serbia.