CE BEM. O companie elveţiană Eurolactis a anunţat recent că va lansa pe pieţele din Europa, Statele Unite ale Americii, Asia şi Australia un nou tip de lapte, cel de măgăriţă. Mai mult, compania nu intenţionează să se oprească aici – va lansa şi un tip de ciocolată de lux, special creată de un maestru ciocolatier din Elveţia.
Laptele de măgăriţă, recunoscut pentru calităţile sale terapeutice, se consumă numai proaspăt, pentru că prin fierbere îşi pierde proprietăţile. Iată câteva lucruri interesante despre această nouă delicatesă.
Se foloseşte din Antichitate
Există surse care arată că însuşi Hipocrate, considerat părintele medicine, lăuda beneficiile laptelui de margariţă. Mai mult, se pare că laptele de măgăriţă era foarte popular şi în Roma Antică şi folosit pentru propietăţile medicinale în Franţa până în secolul XX. Altfel spus, consumul laptelui de măgăriţă nu este, cu siguranţă, fără precedent.
Laptele de măgăriţă – beneficii pentru sănătate
În comparaţie cu alte tipuri de lapte, se pare lapteke de măgăriţă este cel mai apropiat la gust şi compoziţie cu laptele matern, pe baza nivelului pH-ului şi a profilului nutriţional. Laptele de măgăriţă este bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, C, D, E. Este un lapte foarte uşor de digerat. De asemenea, conţine mai puţine grăsimi decât laptele de vacă şi un nivel ridicat de Omega 3 şi Omega 6 şi care ajută la scăderea nivelului de colesterol.
Laptele de măgăriţă nu conţine bacterii, ce a ce face ca el să poată fi băut fără a fi pasteurizat. Substanţele naturale din laptele de măgăriţă poate creşte imunitatea şi pot fi de ajutor pentru persoanele cu afecţiuni precum astmul, eczema sau psoriazisul. Acest lapte este recomandat copiilor, deoarece prin conţinutul bogat în calciu protejează copii de infecţiile gastrointestinale.
Studiile ştiinţifice confirmă beneficiile laptelui de măgăriţă
Un studiu publicat chiar anul acesta în revista medicală Current Pharmaceutical Design susţine că laptele de măgăriţă ar putea preveni întărirea arterelor, datorită propietăţilor sale de a dilata vasele de sânge. Un alt studiu publicat în Journal of Food Science, consideră lapte de măgăriţă un aliment – medicament datorită valorii nutriţionale şi propietăţilor terapeutice. După testarea produsului, cercetătorii au ajuns la concluzia că deşi laptele de măgăriţă conţine un o cantitate mare de lactoză, în momentul în care fermenteză şi se transformă în iaurt poate fi o opţiune foarte bună pentru persoanele intolerante la lactoză.
Are deja mulţi fani
Deşi poate părea neobişnuit pentru cei mai mulţi dintre noi, adevărul este că sunt mulţi oameni care se bucură de beneficiile laptelui de măgăriţă. De exemplu, în 2011 BBC a raportat că mai mult de 50% din laptele de măgăriţă produs la o fermă de lângă Bologna este vândut unităţilor pediatrice, pentru copiii care nu pot consuma lapte de vacă. Există şi multe persoane care apreciază faptul că nu are miros şi că textura acestuia seamănă că laptele de vacă fără grăsimi.