AcasăEvenimentCAZ REVOLTĂTOR ÎN MARAMUREȘ – Mormântul donatorului terenului pe care a fost...

CAZ REVOLTĂTOR ÎN MARAMUREȘ – Mormântul donatorului terenului pe care a fost construită Mănăstirea Ortodoxă Rona de Sus, în pericol de a fi mutat

spot_img

DISTRIBUIȚI

CAZ REVOLTĂTOR ÎN MARAMUREȘ Caz revoltător în Maramureș. Familia donatorului terenului pe care a fost construită Mănăstirea Ortodoxă din Rona de Sus aduce acuzații grave la adresa conducerii mănăstirii.

Familia răposatului Cvasciuc Ioan, zis Ivanio, îl acuză pe starețul mănăstirii, Atanasie Nemzet, că vrea să reloce mormântul bărbatului de lângă altarul bisericii mănăstirii în cimitirul comunal. Familia spune că a fost anunțată în scris de acest demers fără să li se ceară părearea.

Potrivit familiei răposatului, acesta a donat pământul pentru construirea mănăstirii în 1992. La 10 ani după, acesta s-a stins, fiind înmormântat lângă altarul bisericii mănăstirii cu aprobarea conducerii Vicariatului, preotul Pițura Ioan fiind cel care a ”pecetluit” mormântul.

Familia defunctului susține că, cu toată opoziția și demersurile făcute, conducerea mănăstirii este de neclintit. Aceștia consideră deshumarea și relocarea mormântului ca fiind una abuzivă și care denotă o lipsă totală de respect pentru cel care a donat pâmântul pe care a fost construită mănăstirea.

Motivul pentru care s-ar dori mutarea mormântului ar fi că se dorește consolidarea bisericii mănăstirii.

La data de 24.03.2002 are loc înmormântarea lui Cvasciuc Ioan, la manastirea din Rona de Sus, lăngă altarul bisericii manastirii, cu acordul și prezență conducerii Vicariatului, pr. Pițura Ioan fiind cel care a ”pecetluit” mormântul. Cu timpul, apar diversiuni între mănăstire și Vicariat, astfel că există o perioadă în care conducerea de atunci a mănăstirii, maica stareță Bucurici Maria este izgonită și apoi adus pr. Atanasie Nemzet ca și stareț al acestei mănăstiri. Starețul, incepe demersurile pentru dezhumarea și relocarea mormântului, de la mănăstire în cimitirul comunal. În acest sens, familia defunctului reacționează și se adresează, mai departe, Vicariatului Ucrainean din Sighet, ca mormântul să fie lăsat unde este, cu toate ca se invocă pretextul ”consolidării” bisericii manastirii, consolidare ce poate fi făcută si în prezența mormântului”, se arată în mesajul trimis pe adresa redacției noastre de către familia răposatului.

Vor răspunsuri de la conducerea Mănăstirii Otodoxe Rona de Sus

Întrebările care se nasc din această situație sunt: Dacă are părghii legale să facă acest lucru peste acordul aparținătorilor (am înțeles că are un avocat angajat), unde este latura etică, morală, ca cel ce a donat 2 hectare de pământ, să nu se bucure de 2 metri pătrați pentru somnul de veci? De ce, 15 ani, a fost totul în regulă  cu mormântul, iar acum, dintr-o dată trebuie relocat? Ce interes se află în spatele acestei decizii (starețul recunoscând pe pagina de Facebook a mănăstirii că așa dorește el), atât timp cât în mănăstiri, ctitorii și donatorii au un loc de cinste, mai ales după moarte? De ce Vicariatul Ucrainean nu se implică direct, evitând astfel un alt ”scandal” mediatic la adresa Mănăstirii din Rona de Sus? Care e poziția Patriarhiei Române (căreia este direct subordonat Vicariatul din Sighet) cu privire la statutul ctitorilor unei mănăstiri? De ce Vicariatul a încercat strângerea de semnături de la preoții din cadrul comunităților ucrainiene din Maramureș pentru relocarea mormântului? Cum poate deranja un mormânt Aceasta este recunoștința lor pentru fiecare donat, ctitor sau binefăcător al Bisericii?”, a fost mesajul familiei lui Cvasciuc Ioan.

Persoanele la care se face referire în acest material pot să ne trimită punctul lor de vedere pe adresa redacției contact@2.actualmm.ro.

ActualMM

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA