Noul an vine cu o serie de provocîri ce ar putea afecta mediul de business din România. Se pare ca ne așteapta o serie de măriri de taxe și impozite prin care guvernul dorește să acopere o parte din uriașul deficit bugetar. În paralel cu aceste măsuri economice care se vor confirma in urmatoarele zile mai există și alte motive de îngrijorare.
Lipsa forței de muncă nu este o noutate pentru niciun antreprenor, iar apetitul românilor pentru muncă în general, nu a înregistrat nicion îmbunătățire. O veste care se dorește a fi bună pentru români și economia națională, aderarea deplină la spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025, alimentează îngrijorările antreprenorilor români. Mulți dintre ei se tem că muncitorii asiatici aduși în Romania pentru a compensa lipsa forței de muncă locale vor părăsi într-un număr mai mareâara pentru salariile mai mari din vestul Europei..
Am stat de vorbă cu mai mulți antreprenori pentru a înțelege mai bine situația și cum poate fi rezolvată. Proprietarul unei pensiuni din Borșa ne-a spus: ”Am adus 4 persoane din Sri Lanka pentru a mă ajuta la pensiune. Se ocupă cu partea de curățenie, în fiecare cameră și în întreaga pensiune, am două persoane la bucatarie și servire și încă una care ne ajută prin curte, cu animalelel și grădina. A durat foarte mult să-i aducem, am așteptat mai bine de 10 luni la viza. Nici acum nu înțeleg de ce. Îi avem de mai bine de jumătate de an și pot spune că deja fiecare știe ce are de făcut și sunt multumit de ei Normal ca mă gandesc cu groază la ideea că ar putea pleca și aș rămâne iar cu multă muncă și stres. Am vorbit și cu cei de la agenția de recrutare care m-au alutat să-i aduc și mi-au dat și ei niște recomandări pentru a-i ține muncitorii mulțumiți.
În primul rând condițiile de muncă și de cazare sunt decente. Oamenii locuiesc în 2 camere, au baia lor si acces la o bucătărie unde gătesc ce îți doresc ei. Salariul este la nivelul pieței și ei reușesc sa economisească o mare parte din bani. Astfel ei sunt mulțumiți că le ajung banii să-și întrețină familiile acasă iar eu am cu cine să-mi fac treaba.
Important e să lucrezi și cu o firmă bună de adus muncitori străini, care să îi selecteze atent, conform nevoilor tale, ca dacă îți aduce mecanic pe post de bucatar, nu va merge. Momentan suntem bine, sunt si eu atent la nevoile lor, le povestesc si cum e prin vest, ca nu umblă câinii cu covrigi în coadă.”
Proprietarul unui service auto consideră că totul depinde se salariul oferit angajatului. ”Dacă vrei să-ți stea angajatul, fie el român, asiatic, sau alt străin, trebuie să-i dai salariu bun. Indiferent ce-i oferi în compensație, tot pleacă dacă nu-i ajung banii. Contează și cum îl selectezi. Nu poți aduce un electrician pe care să-l pui să facă tinichigerie și sa-l plătești ca pe femeia de serviciu și să te aștepți să-ți stea la muncă și să mai fie și mulțumit.”
România este de mai bine de jumătate de an membră a spațiului Schengen pe aer. Mulți dintre muncitorii străini care au vrut să plece din România au plecat deja cu avionul, nu au stat să aștepte la tren sau la autocar. Ce au făcut acolo dacă au găsit condiții mai bune sau își doresc să se întoarcă aici, ramâne de văzut.