CÂT NE COSTĂ ORDONANŢA 13 Abuzurile politicienilor ne costă scump. Scandalul modificării Codurilor Penale a zguduit din temelii economia. Pe fondul protestelor românilor nemulţumiţi de acţiunile clasei politice, leul a slăbit mult în faţa monedei europene, notează Realitatea.
CÂT NE COSTĂ ORDONANŢA 13 Deprecierea va atrage după sine scumpiri ale alimentelor şi combustibililor, atenţionează analiştii economici. În plus, dobânzile la împrumuturi au crescut, iar trendul se menţine.
În zece zile costurile de împrumut ale României s-au majorat cu aproximativ 0,3%. Creșterea a început la finele lunii ianuarie, înainte de publicarea controversatei OUG 13 din 2017. Climatul politic neclar nu este însă de natură să ducă la micșorarea costurilor de împrumut. În plus, avem de plătit şi datorii mai mari.
Din păcate, efectele nu se opresc aici. Românii vor avea de suportat din propriul buzunar greşelile de guvernare, potrivit Realitatea.
„Ar trebui să ne îngrijoreze că și bugetul de stat a fost construit pe o rata de schimb de 4,45 – 4,46 lei/euro, ceea ce ne conduce la o devalorizare totala a veniturilor bugetare si aici avem problem pe termen mediu pentru că în bugetul de stat sunt cuprinse și sumele investiţiilor.
Se devalorizează şi puterea de cumpărare a banilor, salariile, pensiile. Când se devalorizează banii, cresc importurile, asta înseamnă că românii vor cheltui mai mult pe mâncare, vor cheltui mai mult pe combustibil”, a comentat Adrian Benta, consultant fiscal.
Tras la răspundere pentru răsturnarea de pe piaţa economică din ultimele două săptămâni, liderul PSD, Liviu Dragnea, ridică din umeri.
Valul de proteste a speriat în prima fază şi turiştii. În cele din urmă, însă, spectacolul din Piaţa Victoriei a devenit un brand de ţară apreciat de străini.
„Este adevărat, există anulări zi de zi, vorbim de oameni de afaceri care se gândesc la instabilitate și au amânat deplasările, sunt turiști care și-au amânat city break-urile”, a spus Traian Bădulescu, consultant în turism.