Castelul Pocol sau Castelul Pocol, una dintre clădirile-simbol ale municipiului Baia Mare, intră de astăzi, 3 aprilie, oficial, într-un amplu proces de restaurare și reabilitare. Anunțul a fost făcut de primarul Ioan Doru Dăncuș în momentul semnării contractului de proiectare și execuție, chiar la fața locului.
Primarul a subliniat că, după multe discuții și așteptări legate de această clădire de patrimoniu, a venit momentul acțiunii: „S-a vorbit mult despre Castelul Pocol. Astăzi nu am mai vorbit, am acționat! La doar 5 luni de la obținerea finanțării, am semnat contractul de proiectare și execuție pentru restaurarea și reabilitarea uneia dintre cele mai emblematice clădiri de patrimoniu, un loc încărcat de cultură și istorie, o bijuterie a orașului nostru.”
Un rol important în accelerarea etapelor administrative a fost jucat de echipa Primăriei, care a demarat procedurile din timp: „Am parcurs toate aceste etape într-un timp scurt pentru că, la fel ca în cazul altor proiecte, am lansat procedurile de achiziție publică cu clauze suspensive înainte de obținerea finanțării efective.”
Deși valoarea estimată a proiectului se ridică la peste 23 de milioane de lei cu TVA, contractul a fost adjudecat pentru o sumă mult mai mică. „Mai mult, cu toate că valoarea estimată a proiectului depășește 23 de milioane de lei cu TVA inclus, finanțat prin ADR Nord-Vest, contractul de execuție are o valoare de puțin peste 13 milioane de lei. Mult sub valoarea estimată, cu un constructor care are experiență în restaurarea unor astfel de clădiri istorice”, a punctat primarul Ioan Doru Dăncuș.
Primarul municipiului Baia Mare a ținut să mulțumească, totodată, echipei din Primărie și cetățenilor implicați: „Le mulțumesc colegilor mei din Primărie, celor de la Direcția de Investiții, Direcția Proiecte, Direcția Economică, pentru implicare. Fără ei, acest moment nu era posibil. Îi mulțumesc în special colegei mele Crina Zete, șef serviciu și manager de execuție a proiectului, pentru toată energia și dedicarea pe care le-a pus în acest obiectiv de investiții și multe altele. Nu în ultimul rând, mulțumesc și cetățenilor din Valea Borcutului care au fost alături de noi azi. Sunt oameni care au ținut aproape, care au întrebat, care s-au interesat constant de soarta acestui loc și cărora am avut bucuria să le oferim rezultate concrete!”.
Lucrările urmează să fie finalizate în termen de 20 de luni, iar edilul promite o reîntoarcere simbolică la Castelul Pocol: „Mai în glumă, mai în serios, la final de 2026, dacă nu chiar mai devreme, ne vedem la un prim eveniment cultural în Castelul Pocol!”.