CĂRȚILE ANULUI În sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare s-a desfășurat o nouă ediție a concursului de literatură „Cărțile Anului” pentru aparițiile editoriale din 2016.
Juriul a fost alcătuit din Cornel Cotuțiu, membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), președinte, Gheorghe Pârja (USR), Săluc Horvat (USR), director executiv al revistei „Nord Literar”, dr. Ștefan Vișovan, cercetător, Biblioteca Județeană, și Raluca Hășmășan, redactor „Nord Literar”, membri.
Spre deosebire de edițiile anterioare, cea din acest an a fost organizată sub egida Consiliului Județean, al Asociației Scriitorilor din Maramureș și al Bibliotecii Județene, fiind admise în concurs toate cărțile apărute în Maramureș în anul 2016. Până acum puteau participa la concurs doar scriitori din Baia Mare, manifestarea fiind susținută de Consiliul Local.
Conform organizatorilor, la ediția din acest au fost înscrise în concurs un număr record de cărți la toate secțiunile, din această cauză misiunea juriului a fost mai dificilă. Președintele Cotuțiu a anunțat numele laureaților:
Poezie: Nicolae Scheianu, pentru volumul „Pietre din potop”și Lucian Perța, „Maramureș țară veche, cu poeți fără pereche”.
Proză: Nicolae Goja, „Cimitirul copiilor” și Walther Ubelhart, „În umbra lui Shakespeare”.
Critică și Istorie Literară: Gheorghe Glodeanu, „Patru prozatori de avangardă”.
Publicistică: Grigore Ciascai, „Cronica amară a unor ani irosiți”; Augustin Cozmuța (post-mortem), „Incursiuni în arta plastică”; Daniela Sitar-Tăut, „Dialoguri maramureșene”; Nicoară Mihali, „Cartea risipirilor”.
Carte Științifică: Ioan Nădișan, Marcian Bârda, „Comori ale patrimoniului natural maramureșean”.
Folclor: Pamfil Bilțiu, Maria Bilțiu, „Folclor din Țara Chioarului”.
Cartea Anului: Vasile Morar, „Bucurați-vă!”.
Autorii volumelor premiate au fost răsplătiți cu diplome și premii în lei.
Juriul a acordat diplome următorilor autorii: Aurelia Chiuzbăian, Onisim Cadar și Vasile Pop pentru volumul „Tăuții de Sus. O monografie”; George M. Nicoară, „Trupul cuvântului”; Dumitru Fănățeanu, „Singurătatea ecoului”; Ioana Ileana Ștețco, „Ai să dai seama, doamnă”; Anca Goja, „Fabrica de fericire”; Betty Kirchmajer-Donca, „Iubiri mărturisite”.