În perioada 26-28 ianuarie, în Baia Mare s-a desfășurat Conferința Naţională a voluntarilor maltezi din România, intitulată „Dezvoltarea politicilor sociale și a procedurilor de protecție a beneficiarilor”.
Evenimentul a reunit conducătorii tuturor sucursalelor Serviciilor de Ajutor Maltez în România (SAMR), liderii naționali ai SAMR, precum și conducătorii organizațiilor de tineret.
Scopul conferinței a fost de a supune atenției noi proceduri de identificare și de protejare a asistaților sociali, de a dezbate câteva dintre proiectele de viitor, dar și de a îmbunătăți abilitățile de ajutorare a voluntarilor.
În sprijinul maltezilor au venit și specialiști în psihoterapie și asistență socială — psihoterapeutul Sorina Bumbuţ, profesorul universitar Maria Roth din cadrul Facultății de Asistență Socială de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și lectorul universitar Dan Octavian Rusu. Aceștia au oferit voluntarilor informații valoroase legate de metodologia, instrumentele și tehnicile de intervenție folosite în asistența socială.
În plus, prin intermediul mai multor exerciții practice, specialiștii le-au oferit voluntarilor ocazia de a-și eficientiza munca în echipă și de a-și îmbunătăți abilitățile de a empatiza și colabora cu cei pe care vor să-i ajute.
„Știm foarte bine că asistența socială din România are un mare deficit de cadre, astfel că voluntarii reprezintă un sprijin consistent și bine-venit atât pentru specialiștii din sistemul public de asistență socială și protecție a copilului, cât mari ales pentru beneficiarii acestor servicii, fie ei copii, bătrâni ori familii nevoiașe”, a arătat prof. dr. Maria Roth.
Întâlnirea națională a maltezilor, care a reunit peste 80 de voluntari în Baia Mare, nu a neglijat nici latura spirituală.
Astfel că, în 27 ianuarie, întreaga delegație a participat la slujba religioasă oficiată de părintele protopop János Román, de la Biserica Romano-Catolică Sfânta Treime din Baia Mare.
Deschidere spre preluarea unor instituții publice din Baia Mare în gestiunea SAMR
Conferința națională a maltezilor a pus sub reflector și unele dintre cele mai importante proiecte pe care SAMR le are în vedere pentru anul 2018 și nu numai.
Unul dintre acestea este de a încheia parteneriate publice-private cu autoritățile locale din întreaga țară, în vederea preluării în gestiune a unor facilități sociale.
Între acestea putem enumera cantinele sociale, azilele de noapte sau căminele de bătrâni.
Proiectul are deja reușite remarcabile, așa cum se întâmplă la Sfântu Gheorghe (jud. Covasna), unde Azilul de Noapte din municipiu a fost reabilitat complet și oferă servicii de asistență socială și condiții de cazare mult îmbunătățite.
Cât privește instituțiile sociale similare din Baia Mare, SAMR a avut, vineri, 26 ianuarie, o întâlnire cu oficialii Primăriei și Consiliului Local Baia Mare.
„În discuția pe care am avut-o cu primarul Cătălin Cherecheș, viceprimarul Noémi Vida și directorul Serviciului Public de Asistență Socială, Bogdan Gavra, ne-am arătat deschiderea de a prelua în gestiune unele facilități sociale și sperăm că vom reuși să concretizăm un astfel de parteneriat între SAMR și autoritățile locale băimărene, în viitorul apropiat.
Oferta noastră vine cu o amplă experiență în acest domeniu, dar și cu un complex program de optimizare a serviciilor sociale. Programul pe care l-am supus atenției s-a dovedit eficient în alte orașe din România și știm deja că aduce multă bucurie și liniște beneficiarilor noștri” – a declarat prof. Erika László, coordonatorul Serviciului de Ajutor Maltez în România, sucursala Baia Mare.
Informaţii şi foto furnizate de Serviciul de Ajutor Maltez în România