Acest pas trebuie făcut în mod responsabil, cu mare atenție, doar după ce ai ajuns la concluzia că veniturile tale din pokerul recreațional sunt cel puțin la nivelul salariului. Însă chiar și când începi o carieră în pokerul profesionist, apar variații. Momentele în care simți că nimic nu îți iese, că ești blocat și că nu găsești soluții.
Chiar și cei mai buni jucători de poker din lume, precum Daniel Negreanu și Phil Hellmuth Jr., au mărturisit că au avut probleme cu variația. Seriile negative nu iartă pe nimeni, dar important este modul în care reușești să treci peste ele. În rândurile următoare, îți prezentăm câteva soluții prin care poți trece mai ușor peste momentele în care simți că te-ai blocat.
Greșelile sunt un mijloc de a învăța și de a progresa
Știm prea bine că studiul face parte din jocul de poker. De cele mai multe ori studiezi citind cărți, interviuri cu jucătorii profesioniști, ascultând podcasturi sau urmărind streamuri pe Twitch. Însă cele mai bune lecții le primim atunci când învățăm pe propria noastră piele. Profită de fiecare greșeală pentru a învăța o nouă lecție. Asigură-te că nu lași greșelile să treacă neobservate. Analizează-ți jocul și încearcă să-ți dai seama unde ai greșit, în așa fel încât să nu mai comiți aceleași greșeli data viitoare. Ar fi total greșit să te plângi, să dai vina pe ghinion, fără să-ți dai seama că poți învăța o lecție din orice.
Rămâi calm
Pentru a avea succes, trebuie să rămâi calm indiferent de situație. Așa cum e greșit ca o serie pozitivă să te transforme într-un jucător care se crede invincibil, la fel de greșit este să începi să te alarmezi prea tare când ai rezultate negative. Frustrarea este normală atunci când pierzi, însă dacă te enervezi, nu rezolvi nimic. Cel mai bine este să rămâi calm și să-ți respecți strategia inițială, atât ca joc, cât și din punct de vedere financiar. Dacă vei mari mizele cu gândul că vei putea recupera pierderile, s-ar putea să comiți o mare greșeală. Pentru a fi sigur că respecți strategia financiară, îți poți seta limite la operatorii de poker de pe Internet, în așa fel încât să nu treci de o anumită linie. Calmul te va ajuta cu siguranță să depășești anumite bariere.
Nu te baza (doar) pe noroc
Dacă te bazezi doar pe noroc, îți va fi imposibil să ai succes pe termen lung în poker. Da, norocul poate apărea și poate fi decisiv în anumite momente, însă când privești imaginea de ansamblu și tragi linie, îți vei da seama că abilitățile sunt cele care fac diferența. Este dovedit faptul că pokerul este un joc de îndemânare, pentru unii un sport chiar, motiv pentru care se discută și despre includerea sa la Jocurile Olimpice. Încearcă să-ți îmbunătățești jocul și nu te baza pe noroc.
Fii disciplinat și echilibrat
Disciplina și echilibrul sunt foarte importante când joci poker. Ai nevoie să fii concentrat mereu pentru a putea lua cele mai bune decizii. Poți chiar să faci exerciții pentru îmbunătățirea capacității de concentrare, în așa fel încât să îți duci și această latură la un nivel superior. Unii jucători profesioniști apelează la un mental coach, în așa fel încât să înțeleagă mai bine și latura psihologică a jocului de poker. Ai putea să iei în calcul și acest aspect, dacă simți că te afli într-un moment de blocaj.
Fii încrezător
Încrederea este importantă atât în viață, cât și în jocul de poker. Dacă nu vei crede că poți ieși din blocaj, îți va fi cu adevărat dificil. Dacă nici tu nu crezi în tine, cine ar putea să o facă? În cazul în care simți că strategia ta este bună și a dat roade în trecut, respect-o în continuare, deoarece vei simți că rezultatele vor începe să apară din nou.