AcasăActualitateSocialCampanie IPJ Maramures: 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii

Campanie IPJ Maramures: 16 zile de activism impotriva violentei asupra femeii

spot_img

DISTRIBUIȚI

În fiecare an se desfăşoară la nivel mondial Campania celor 16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii. Campania începe în data de 25 noiembrie, care este Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeii şi se încheie în 10 decembrie, Ziua Drepturilor Omului.

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Maramureş se numără printre instituţiile care realizează acţiuni în scopul sensibilizării comunităţii locale cu privire la consecinţele violenţei asupra femeii. O activitate la care vor participa elevii voluntari de la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Baia Mare alături de poliţiştii maramureşeni este acţiunea stradală comemorativă a victimelor violenţei, organizată azi, 25 noiembrie 2014, începând cu ora 17.00, în Piaţa Millenium.

Prevenirea violenţei intrafamiliale

Întrucât consecinţele violenţei în familie sunt deosebit de grave pentru victime, dar şi pentru copiii care trăiesc într-un asemenea mediu, considerăm că este util să vă  readucem în atenţie modificările legislative în acest domeniu, respectiv modificările aduse Legii 217/2003 prin Legea 25/2012 care introduce o posibilitate nouă de apărare sub forma ordinului de protecţie.

Victima, fie ea femeie sau bărbat – căci există şi bărbaţi victimă – care are ordin de protecţie emis de instanţa de judecată are un element de siguranţă în plus. În momentul în care o persoană se simte în pericol din cauza vreunui act de violenţă comis de un membru al familiei, aceasta poate solicita instanţei de judecată să emită un ordin de protecţie.

Ordinul de protecţie se emite de către instanţa de judecată, respectiv judecătoria de pe raza teritorială în care îşi are domiciliul sau reşedinţa victima violenţei domestice.

Poate solicita instituirea ordinului de protecţie orice persoană a cărei viaţă, integritate fizica sau psihică ori libertate este pusă în pericol printr-un act de violenţă din partea unui membru al familiei (art. 26, alin.1 din Legea 25/2012).

Cererea pentru emiterea ordinului poate fi introdusă de victimă personal sau prin reprezentant legal.

De asemenea, cererea poate fi introdusă in numele victimei şi de: procuror; reprezentantul autorităţii sau structurii competente, la nivelul unităţii administrativ-teritoriale, cu atribuţii in materia protecţiei victimelor violenţei in familie (ex.: asistentul social comunitar din cadrul primăriei comunei de pe raza unde domiciliază victima);  reprezentantul oricăruia dintre furnizorii de servicii sociale in domeniul prevenirii si combaterii violentei in familie, acreditaţi conform legii, cu acordul victimei. (în conformitate cu prevederile art. 27^1din Legea 25/2012).

La cerere, persoanei care solicită ordinul de protecţie i se poate acorda asistenţă sau reprezentare prin avocat, după cum prevede art. 27^3, alin.3 din aceeaşi lege.

Cererea privind emiterea ordinului de protecţie se întocmeşte potrivit formularului de cerere prevăzut în anexa care face parte integrantă din Legea nr.25/2012.

Pentru a obţine un astfel de ordin de protecţie, victima trebuie să completeze o astfel de cerere de emitere a ordinului de protecţie, care va fi scutită de taxa judiciară de timbru şi care va fi judecată în regim de urgenţă.

Ordinul de protecţie are caracter provizoriu, fără a putea depăşi 6 luni de la emiterea sa, după acest termen putându-se solicita instituirea unui nou ordin de protecţie.

Cererea pentru instituirea ordinului de protecţie este scutita de taxa de timbru şi se judecă în regim de urgenţă ( instanţa poate emite ordin de protectie în aceeaşi zi) iar hotărârea judecătorească constituie titlu executoriu. Acesta se comunică de îndată structurilor Poliţiei Române în a căror rază teritorială se afla locuinţa victimei şi a agresorului.

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA