Prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului reprezintă una dintre priorităţile polițiștilor maramureșeni. Astfel, prin campania „PROTEJEAZĂ-ŢI LOCUINŢA ŞI AFACEREA! TRĂIEŞTE ÎN SIGURANŢĂ”, derulată de Poliția Română în parteneriat cu Asociaţia Română pentru Tehnică de Securitate (A.R.T.S), în colaborare cu Federaţia Serviciilor de Securitate (F.S.S.), polițiștii îşi propun să informeze cetățenii cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe și din societăți comerciale.
Campania aduce în atenţia cetăţenilor importanţa propriilor atitudini în reducerea riscului de a fi victime ale furturilor din locuinţe şi din societăţi comerciale.
Activitățile se desfășoară în perioada octombrie – decembrie 2016 și se adresează atât posesorilor de locuinţe în mediul urban ori de case de vacanţă în mediul rural, cât și administratorilor de societăţi comerciale. În județul Maramureș campania este implementată de polițiștii de analiză și prevenire a criminalității și cei de ordine publică, și vizează prezentarea utilității sistemelor tehnice de protejare a locuințelor și sediilor/punctelor de lucru a societăților comerciale, ca modalități eficiente de prevenire a furturilor.
Pentru ca mesajul campaniei să ajungă pe raza întregului județ, la finalul săptămânii trecute polițiștii din Sighetu Marmației au distribuit pe raza municipiului mai multe pliante cu sfaturi preventive şi au postat în zonele cu aflux de populaţie afişe aferente campaniei. În cadrul aceleiaşi activităţi, poliţiştii sigheteni au distribuit şi afişele campaniei pentru prevenirea fraudelor electorale Alege să fii corect!
Pentru prevenirea furturilor din locuinţe, polițiștii vă recomandă:
Adaptați măsurile de siguranţă la tipul de locuinţă şi la valorile care trebuie protejate astfel încât să nu permiteți infractorilor să speculeze neglijenţa dumneavoastră în a vă securiza casa. De exemplu, pentru aceştia, un apartament situat la parter sau la primul etaj, lăsat nesupravegheat, cu ferestrele deschise, poate reprezenta o invitație.
Evitaţi depozitarea la vedere, pe balcon, în faţa uşii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ați achiziţionat!
Alegeţi încuietori care sunt prevăzute cu chei ce nu pot fi multiplicate uşor și achiziţionaţi sisteme de închidere/asigurare care să corespundă din punct de vedere al standardelor de securitate.
Nu oferiţi necunoscuţilor informaţii despre bunurile pe care le deţineți sau despre vecini, nici măcar celor care susţin că sunt reprezentanţii unor instituţii, dar nu pot face această dovadă!
Nu permiteţi accesul în locuinţă celor care vin să vă prezinte diverse „promoţii”, în scop caritabil sau pentru sondaje de opinie!
Dacă sună la uşă persoane care pretind că reprezintă instituţii care oferă servicii publice (deratizare, instalaţii electrice, termice sau de gaz, etc.), nu le lăsaţi să intre în casă decât după verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu, şi dacă sunt însoţite de administratorul imobilului!
Nu povestiți cunoscuților și nu postați pe reţele de socializare detalii despre plecările mai lungi de acasă. Discutaţi aceste aspecte doar cu cei în care aveți încredere, care pot să vină periodic să vă ridice corespondenţa pentru a lăsa impresia de casă locuită!
Bijuteriile în cantităţi mari, banii, acţiunile sau alte valori trebuie păstrate în depozite bancare!
Pentru efectuarea menajului sau a unor reparaţii, apelaţi la firme autorizate!
În cazul în care aveți o casă de vacanță, verificați periodic starea ei sau rugați o persoană de încredere să se ocupe de supravegherea acesteia.
Pentru a preveni furturile din societăți comerciale:
Asigurați un iluminat corespunzător pe timp de noapte a uşilor de acces în societăți comerciale! Important: acestea trebuie să aibă sisteme de alarmă, închizători sigure şi grilaje.
Nu păstraţi sume mari de bani în casele de marcat şi nu oferiţi informaţii referitoare la paza societăţii unor persoane necunoscute!
Selectați cu grijă personalul. Nu de puţine ori infractorii acţionează cu sprijinul şi complicitatea personalului ce deserveşte unitatea, nu la întâmplare.
La terminarea zilei de lucru nu lăsaţi la întâmplare, nesupravegheate, uneltele folosite. Materialele pentru construcţie şi uneltele de lucru trebuie depozitate într-o încăpere asigurată corespunzător.
În cazul în care constatați că ați fost victima infracțiunii de furt sesizați de îndată poliția. Indiferenţa dumneavostră nu face decât să îngreuneze prinderea autorilor care, între timp, pot comite şi alte infracţiuni.
Informații furnizate de IPJ Maramureș