CAMPANIE A POLIȚIEI MARAMUREȘ Cum rezolvăm situaţiile conflictuale? Ce se poate întâmpla când alegem violenţa? Care sunt valorile după care ne conducem? Ce aşteptări avem de la cei din jur şi mai ales ce oferim? Toate acestea precum şi teme legate de consecințele consumului de substanțe interzise şi de răspunderea penală care vine odată cu împlinirea vârstei de 14 ani vor fi dezbătute în acest semestru de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii cu elevii de liceu din județul Maramureș. Primele întâlniri au avut loc la Colegiul Național Mihai Eminescu din Baia Mare și Liceul Borșa.
Violenţa este nocivă. Puterea nu se dobândeşte nici apelând la cuvinte care produc suferinţă, nici adoptând atitudini şi comportamente de natură a-l pune pe celălalt în pericol. Elevii au înţeles în cadrul discuţiilor interactive cu poliţiştii că indiferent de formele pe care le îmbracă, violenţa naşte violenţă, iar vorbele, deşi nu lasă răni vizibile pe corp, pot lovi greu. În ciuda provocărilor de orice fel, fiecare poate contribui la diminuarea acestui fenomen.
Și, pentru că ieri la Borşa polițiștii au fost însoțiți de un reprezentant al Centrului de Evaluare, Prevenire și Consiliere Antidrog Maramureș, acesta le-a vorbit elevilor despre consecințele consumului de substanțe interzise și le-a prezentat filme preventive pe acest subiect.
Elevii au fost informaţi şi despre răspunderea penală a minorilor şi măsurile educative care se pot dispune împotriva celor care comit fapte penale şi răspund penal.
Campania se va încheia cu faza județeană a concursului preventiv „Școala fără violență”, o competiție care oferă elevilor posibilitatea de a aborda într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact cu privire la prevenirea manifestărilor violente.
Informații furnizate de IPJ Maramureș