Acasăsinucidere maramuresVIDEO: Calendar. Memoria zilei - 7 februarie

VIDEO: Calendar. Memoria zilei – 7 februarie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Gândul zilei: ”Adevărata reconciliere nu constă în uitarea totală a trecutului.” (Nelson Mandela)

Religie
Ortodox = Sf. Partenie, Ep. Lampsacului; Cuv. Luca; Sf. 1003 Mc. din Nicomidia.
Romano-catolic = Ss. Richard, rege; Apolinar, m.
Reformat(Calvin) = Todor (Teodor), Rómeó.
Greco-catolic = Sf. ep. Partenie; cuv. Luca.
Mozaic = 3. Adar 5771.
Musulman = al-‘ithnayn: 3. Rabi al-Awwal 1432.

Sărbători
Grenada: Ziua națională – Aniversarea proclamării independenței (1974)

Evenimente
1510: S-a încheiat, la Iași, tratatul de pace între domnul Moldovei, Bogdan al III-lea și regele Poloniei, Sigismund I cel Bătrân
1550: Iuliu al III-lea devine papă
1613: Mihail Romanov devine țar al Rusiei
1741: A apărut „Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat” ce stabilește o serie de reforme fiscale și administrative în Țara Românească. Textul a fost publicat în ziarul „Mercure de France”, în iulie 1742.
1831: A fost promulgată Constituția Belgiei, considerată a fi cea mai democratică din Europa acelei vremi.
1873: În ședința parlamentului de la Budapesta, deputatul Gheorghe Pop de Băsești arăta necesitatea construirii unui drum de fier în ținutul Sălajului. Pe 23 decembrie 1887 va avea loc deschiderea liniei de cale ferată Carei – Zalău.
1895: Comitetul de conducere al ASTREI decide elaborarea și publicarea „Enciclopediei române”, sub îndrumarea lui Cornel Diaconovici, primul secretar al asociației. Lucrarea a apărut în 3 volume, între anii 1898-1904.
1904: Un incendiu de proporții a distrus peste 1500 de clădiri, în Baltimore (SUA)
1914 – Charlie Chaplin a debutat cu rolul care îl va face celebru în întreaga lume, micul Vagabond, în pelicula „Kid Auto Races in Venice”.

1964: Celebra trupă The Beatles efectuează primul turneu în SUA
1971: Femeile și-au câștigat dreptul de vot în Elveția
1974: Grenada și-a proclamat independența față de Marea Britanie
1992: În baza Tratatului de la Maastricht s-a constituit Uniunea Europeană
1999: Centrul sportiv olimpic Zetra din Bosnia și Herțegovina, refăcut după serioasele stricăciuni din timpul războiului, este deschis oficial de către președintele Comitetului Olimpic, Juan Antonio Samaranch, pentru a marca a XV-a aniversare a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Sarajevo.
2001: A avut loc cea de-a 51-a ediție a Festivalului internațional de film de la Berlin – Berlinala.
2003: Irakul acuză Statele Unite că își folosesc tehnologiile avansate pentru a falsifica dovezile prezentate în Consiliul de Securitate al ONU.

Nașteri
1478: Thomas Morus, savant umanist englez, unul dintre întemeietorii socialismului utopic, autor al lucrării „Utopia” (d. 1535)
1777: Dinicu Golescu, cărturar și memorialist român (d. 1830)
1812 – S-a născut scriitorul britanic Charles Dickens („Oliver Twist”, „David Copperfield”) (m.09.06.1870).
1870: Alfred Adler, psihiatru austriac al cărui sistem de psihologie individuală a introdus termenul de sentiment de inferioritate, numit mai târziu și uneori inexact complex de inferioritate (d. 1937)
1875: Nectarie Cotlarciuc, mitropolit al Bucovinei (d. 1935)
1885 – S-a născut scriitorul Sinclair Lewis, primul american laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1930) („Main Street”, „Babbitt”, „Arrowsmith”, „Elmer Gantry”, „Kingsblood Royal”) (m.10.01.1951).
1889: Harry Nyquist, inginer electrotehnist și fizician american de origine suedeză (d. 1976)
1906 – S-a născut Oleg Konstantinovici Antonov, constructor rus de avioane, renumit pentru construcţia cunoscutelor avioane de tip AN-10, AN-24, AN-22, AN-12 (m.04.04.1984).
1906 – S–a născut ultimul împărat al Chinei, PU I (m.18.10.1967).
1915: Teoctist Arăpașu (Prea Fericitul Părinte Teoctist), patriarhul Bisericii ortodoxe Române (din 9 noiembrie 1986, membru de onoare al Academiei Române (ales în 17 decembrie 1999)
1925: Marius Constant, compozitor francez de origine română
1927: Juliette Greco, cântăreață și actriță franceză
1932: Dan Hăulică, critic literar și artă român
1934 – S-a născut omul de cultură Florin Mugur. A scris versuri („Visele de dimineaţă”, „Mituri”, „Piatra palidă” – Premiul Uniunii Scriitorilor), proză, eseistică şi publicistică literară („Aproape noiembrie”, „Convorbiri cu Marin Preda”, „Profesiunea de scriitor”) (m.09.02.1991).
1956: Nicolae Iliescu, prozator român
1962: David Bryan, membru al formației „Bon Jovi”

1979: Tawakkul Karman, laureată a Premiului Nobel pentru Pace.

Decese
1878: Papa Pius al IX-lea (n. 1792)
1931: Ion Vidu, compozitor (n. 1863)
1960: Igor Kurchatov, fizician rus (n. 1903)
1978: Dimitrie Cuclin, compozitor, estetician și muzicolog (n. 1885)
1979: Josef Mengele, criminal nazist, supranumit „Îngerul Morții” datorită experimentelor inumane din lagărul de concentrare de la Auschwitz (n. 1911)
1984: Constantin Macarovici, chimist, academician (n. 1902)

 

Personalittaea zilei – Charles Dickens
Charles John Huffam Dickens (n. 7 februarie 1812 – d. 9 iunie 1870), scriitor englez.
Se naște la 7 februarie 1812, în Portsmouth, Hampshire, ca fiu al lui John și al Elizabethei Dickens. În 1817, familia sa se mută în Chatham, Kent, în 1822 mutându-se din nou, în cartierul Camden Town, Londra. Primii ani ai vieții au fost unii foarte fericiți, petrecându-și timpul liber în compania romanelor de aventuri ale lui Tobias Smollett și Henry Fielding. Familia sa făcea parte din nobilimea de mijloc și i-a asigurat educația la o școală privată, dar totul avea să se schimbe după ce tatăl său a pierdut o sumă mare de bani în distracții și străduindu-se să-și mențină poziția socială, familia fiind trimisă la închisoarea datornicilor.
La vârsta de 12 ani, Dickens este destul de matur ca să muncească zece ore pe zi în fabrica de cremă de ghete a lui Warren (aflată în apropiere de stația de cale ferată Charing Cross), pentru șase șilingi pe săptămână. Cu acești bani trebuie să-și achite cazarea și să încerce să-și ajute familia. După o perioadă de timp, situația familiei se îmbunătățește în urma unei moșteniri venite din partea familiei tatălui.
Familia Dickens iese din închisoarea săracilor, dar mama îl lasă pe Charles să lucreze în continuare la fabrica de cremă de ghete. Dickens n-o va ierta niciodată și acest resentiment, precum și situația grea a clasei în mijlocul căreia și-a trăit o parte din copilărie vor deveni teme majore ale operei sale. Avea să-i spună mai târziu biografului său: „Niciun sfat, nicio aprobare, nicio încurajare, nicio consolare, niciun sprijin din partea nimănui de care să-mi amintesc, așa că, ajută-mă, Doamne!”.

Din 1827 a început să lucreze ca funcționar într-un birou de avocatură, având șansa să ajungă avocat. Nu i-a plăcut însă această profesie și după o scurtă perioadă de timp, în care a lucrat ca stenograf la tribunal, a devenit ziarist, relatând dezbaterile parlamentare și călătorind prin Anglia cu poștalionul, ca să scrie despre campaniile electorale. Reportajele sale vor fi publicate sub titlul „Schițe de Boz” (în engleză Sketches by Boz), Boz fiind pseudonimul său literar. Va continua să publice în ziare cea mai mare parte a vieții. În acești ani publică primul său roman, The Pickwick Papers.
Pe 2 aprilie 1836 se căsătorește cu Catherine Hogarth, împreună cu care va avea zece copii. În acest an acceptă un post de editor la Bentley’s Miscellany, unde va rămâne până în 1839. Alte două ziare la care a publicat foarte mult au fost Household Words și All the Year Round.
În 1842, călătorește împreună cu soția în Statele Unite ale Americii, călătorie pe care o descrie în „Notele americane” care vor sta la baza romanului Martin Chuzzlewit. Scrierile sale sunt foarte bine primite de public și se vând la prețuri mari. În 1856, popularitatea și banii câștigați pe cărți îi permit să cumpere proprietatea Gad’s Hill, acea casă enormă din Higham, Kent, prin care se plimba în copilărie și în care visase să trăiască.
În 1868 divorțeaza de soția sa, dar aceasta va locui la Gad’s Hill până la moarte. Dickens continua sa lucreze si sa faca turnee de promovare a romanelor sale, iar in 1868 face a doua calatorie in SUA, unde remarca schimbarile survenite in urma Razboiului Revenit in Anglia, deasemenea iși continua turneele in Scoția si Irlanda. In timpul unui astfel de turneu sufera un prim infarct in anul 1869 dupa care urmeaza o perioada de odihna. Deși la început au fost fericiți, Catherine era acum obosită și nu-i mai putea oferi lui Dickens energia de care avea nevoie. Primele semne de insatisfacție apăruseră în 1855, când mersese să se întâlnească cu prima lui iubire, Maria Beadnell, care era de asemenea căsătorită.
Pe 9 iunie 1865, în timp ce se întoarcea din Franța, unde fusese să o vadă pe Ellen Ternan (o actriță pe care o cunoscuse în 1857), Dickens este implicat într-un accident de cale ferată în care șase vagoane ale trenului în care se afla alunecă de podul peste care acesta trecea. Singurul vagon de clasa întâi care rămâne pe șine este cel în care se află Dickens, împreună cu Ellen și mama acesteia. Petrece un timp între viață și moarte, până când vin ajutoare și când pleacă în sfârșit, își amintește de manuscrisul neterminat al romanului Our Mutual Friend (Prietenul nostru comun) și se întoarce la vagon. Reușește să evite un posibil scandal, cauzat de prezența Ellenei și a mamei acesteia, dar incidentul lasă urmări grave în starea lui de spirit. Ellen va continua să-i fie prietenă și, probabil, amantă, tot restul vieții.
Petrece mult timp în întâlniri cu publicul cititor, unde citește din cele mai bune romane ale sale. Fascinația sa pentru teatru ca mijloc de evadare din real este reflectată în romanul Nicholas Nickleby.
Pe 2 decembrie 1867 are prima întâlnire cu cititorii în Statele Unite, la New York. Aceste întâlniri cer însă mult efort și vor contribui la deteriorarea stării lui de sănătate. Se stinge din viață la 9 iunie 1870, în urma unui atac de cord. Este înmormântat în Colțul poeților din Catedrala Westminster.

Opere
The Pickwick Papers (1836)
Oliver Twist (1837–1839)
Nicholas Nickleby (1838–1839)
The Old Curiosity Shop (1840–1841)
Barnaby Rudge (1841)
A Christmas Carol (1843)
Martin Chuzzlewit (1843–1844)
The Chimes (1844)
The Cricket on the Hearth (1845)
The Battle of Life (1846)
Dombey and Son (1846–1848)
David Copperfield (1849–1850)
Bleak House (1852–1853)
Hard Times (1854)
Little Dorrit (1855–1857)
A Tale of Two Cities (1859)
Great Expectations (Marile speranțe) (1860–1861)
Our Mutual Friend (1864–1865)
Pagină realizată de Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA