Acasăsinucidere maramuresCalendar. Memoria zilei - 18 decembrie

Calendar. Memoria zilei – 18 decembrie

spot_img

DISTRIBUIȚI

Religie
Ortodox = Sf. Părinţi după trup ai Domnului; Genealogia Mântuitorului; +) Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian şi Zoe; Sf. Ier. Modest.
Romano-catolic = Sf. Zosim, ucenicul sf. Paul.
Reformat(Calvin) = Auguszta, Ákos.
Greco-catolic = Sf. m. Sebastian şi cei împreună cu el.
Mozaic = 22. Kislev 5772.
Musulman = al-‘ahad: 22. Muharram 1433.

Sãrbãtori
România: Ziua Minoritãților Naționale
Niger: Ziua Naționalã. Aniversarea proclamãrii republicii (1958)

Evenimente
1352: Inocențiu al VI-lea este ales Papã
1787: New Jersey a devenit cel de-al treilea stat american care a ratificat Constituția SUA
1865: Scalvia a fost abolitã o datã cu intrarea în vigoare a celui de-al 13-lea amendament din Constituția SUA
1892: Premiera baletului Spãrgãtorul de nuci de Ceaikovski are loc la „Mariinsky Theatre” în St. Petersburg
1911: Prima expoziție a grupãrii „Blaue Reiter”(Kandinsky, Jawlensky, Marc, Kubin, Gabriele Munter) se deschide la Galeria Thamnhauser din Munchen, cuprinzând o retrospectivã Douanier Rousseau, lucrãri de Delaunay, Kandinsky, Macke, Marc, Munter, Arnold Schonberg. (Clasicii Picturii Universale
1923: Muzeul Militar Național, creat în aprilie 1914 ca secție militarã a Muzeului Național al României, a fost transformat în instituție de sine stãtãtoare
1926: Turcia adoptã calendarul gregorian
1944: Al doilea rãzboi mondial: Armata a IV–a româna intrã pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la operațiunile militare desfãșurate împotriva armatei germane
1956: Japonia a fost admisã ca membru al ONU
1966: Satelitul Epimetheus al lui Saturn este descoperit de Richard L. Walker
1970: Premiera, la București, a spectacolului cu piesa Acești nebuni fãțarnici, de Teodor Mazilu
1973: Adunarea Generala a ONU adoptã limba arabã ca limbã oficialã a sa. Data de 18 decembrie devine Ziua limbii arabe.
1979: Adunarea Generala a ONU adoptã Convenția ce aparã femeia împotriva discriminarii în domeniul politic, economic, social și cultural. România va ratifica Convenția la 7 ianuarie 1982
1990: Se semneazã, la Strasbourg, actul prin care România aderã la Convenția Culturalã Europeanã
2005: România câștigã titlul de vicecampioanã mondialã la handbal feminin la Campionatul Mondial de Handbal din Rusia, fiind învinsã în actul final de țara gazdã, scor 28-23

Nașteri
1626: Regina Cristina a Suediei (d. 1689)
1856: Sir Joseph John Thomson, fizician englez, laureat al Premiului Nobel (d. 1940)
1879: Paul Klee, pictor, desenator și teoretician al artei de origine elvețianã (d. 1940)
1925: Vasile Veselovski, compozitor de muzicã ușoarã (d. 1998)
1943: Keith Richards, chitaristul trupei „The Rolling Stones”
1947: Steven Spielberg, regizor american („Jurasic Park”, „Lista lui Schindler” – Premiul Oscar)
1963: Brad Pitt, actor american, denumit „sfãrâmãtorul de inimi de la Hollywood” („Legendele Toamnei”, „Interviu cu un vampir”)

Decese
1737: Antonio Stradivari, lutier italian (n. 1644)
1803 – A murit Johann Gottfried Herder, filosof, critic literar şi estetician german, unul dintre întemeietorii curentului literar “Sturm und Drang”, alături de F.M. Klinger, Schiller, Goethe etc. (n.25.08.1744).
1846: Veniamin Costache, cãrturar, traducãtor și poet român, mitropolit al Moldovei (n. 1768)
1865: Francisco Manuel da Silva, compozitor brazilian (n. 1795)
1899: Bonifaciu Florescu, critic literar, poet și traducãtor român, fiul natural al lui Nicolae Bãlcescu (n. 1848)
1968: Dorothy Garrod, arheolog și cercetãtoare britanicã (n. 1892)
1989: Franz Liebhard, poet român (n. 1899)
1993: Gheorghe Cozorici, actor român de teatru și film (n. 1933)
1995: Konrad Zuse, cercetãtor german, inventatorul unuia dintre primele calculatoare (n. 1910)
2001 – A murit Gilbert Bécaud, cântăreţ şi compozitor francez, unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi francezi, supranumit „Domnul 100 000 de volţi” (n.24.10.1927).
2006: Ion Rotaru, critic și istoric literar român (n. 1924)
2010: Rodica Tapalagã, actrițã româncã (n. 1939)
2011: Vaclav Havel, fost președinte al Cehoslovaciei (n. 1936)

Personalitatea zilei – Steven Spielberg
Steven Allan Spielberg (n. 18 decembrie, 1946, Cincinnati, Ohio) este un regizor, producător și scenarist american. Spielberg este de trei ori câștigător al premiului Oscar și este producătorul de film cu cel mai bun succes financiar al tuturor timpurilor; filmele sale având încasări de aproape 8 miliarde de dolari la nivel mondial. Revista Forbes estimează averea lui Spielberg ca fiind de aproximativ 3 miliarde de dolari. În 2006, revista Premiere l-a declarat cea mai puternică și influentă personalitate din industria filmului. La sfârșitul secolului al XX-lea, revista LIFE l-a declarat cea mai influentă persoană a generației sale.
Steven Spielberg este unul dintre regizorii cei mai apreciati ai secolului XX, fiind considerat un Idol American. De la Close Encounters la Lista lui Schindler, Spielberg nu a incetat sa-si uimeasca si sa-si incante publicul. El a atins un nivel de excelenta pe care foarte putini regizori l-ar putea realiza vreodata.
Steven Spielberg este fara indoiala unul dintre cei mai influenti regizori si producatori de la Hollywood. Este cel mai bun regizor de la Hollywood si unul dintre cei mai bogati cineasti din lume. Spielberg a atins succesul ca regizor, producator si, de asemenea, ca scriitor.

Într-o carieră de aproape patru decenii, filmele lui Spielberg au atins mai multe teme și genuri. În anii ’70, ’80 și ’90, trei dintre filmele sale, Fălci, E.T. Extraterestrul și Jurassic Park au devenit filmele cu cele mai bune încasări ale vremii. În primii ani din cariera sa de regizor, filmele sale SF și de aventură erau văzute ca un moment de cotitură în industria modernă a filmului.

De-a lungul întregii sale vieți de adolescent, Spielberg a realizat filme amatoare cu peliculă de 8 mm împreună cu prietenii săi, primul dintre acestea fiind turnat la un restaurant din Scottsdale, Arizona.
Spielberg a devenit cercetaș în 1958 și a reușit să obțină o insignă de merit în domeniul media realizând un film de 9 minute pe o pelicula de 8 mm, numit The Last Gunfight. La vârsta de 13 ani, Spielberg a câștigat un premiu pentru un film de război de 40 de minute pe care l-a numit Escape to Nowhere.
La liceul Arcadia din Phoenix, Arizona, în 1963, având atunci 16 ani, Spielberg a scris și regizat primul său film independent, un film science-fiction de 140 de minute numit Firelight (care mai târziu avea să îl inspire pentru Întâlnire de gradul trei). Filmul, care avea un buget de 400 de dolari, a fost difuzat în cinematograful său local și a atins un profit de 100 de dolari.
Dupa ce părinții săi au divorțat, Steven s-a mutat în California împreună cu tatăl său. Cele trei surori ale sale și mama sa au rămas în Arizona. Dupa ce s-a mutat în California, a vrut să înceapă studiile la Facultatea de Știinte Cinematografice de trei ori dar a eșuat de fiecare dată datorită notei sale mici. După ce Spielberg a devenit faimos, facultatea i-a oferit o diplomă de onoare în 1994. A învățat la Universitatea de Stat din California pentru a evita trimiterea în războiul din Vietnam. Cariera sa a început când s-a întors la Universal unde a lucrat, fără să fie plătit, în departamentul de scenarii ca editor de scenariu.
Inainte de a intra in industriei cinematograficem Steven s-a inscris la Universitatea Long Beach. Acolo nu se regasea in studiu si astfel a inceput orientarea spre cariera de divertisment. Steven a incercat directia in cariera cu Battle Squad in 1961, care reunea imagini din Al doilea razboi mondial. De asemenea, a regizat un alt film de scurt metraj, The Last Gun. Steven a fost foarte serios in ce privea cariera sa si pentru urmatorii doi ani, regizand alte filme pentru a-si consolida orientarea in cariera.
In 1964, Steven a regizat filmul „Firelight”, despre extraterestrii care au invadat un oras mic. Urmatorulul sau film regizat a fost „Amblin” in 1968, mai tarziu Steve punand bazele unei companii de productie cu care a produs si alte filme.
Mai tarziu, Spielberg a regizat filmul E.T.: The Extra-Terrestrials, care a reprezentat un adevarat inceput al erei Spielberg. De asemenea, a lucrat la TV in cateva proiecte, printre care „MD Marcus Welby” in 1969 si „Night Gallery” in 1970. Spielberg a marcat o cale care mai tarziu urma sa-l faca unul dintre cei mai de succes si apreciati regizori ai tuturor timpurilor.

Filmele regizate si produse de Spielberg dupa 1977 au fost apreciate si vizionate de publicul din intreaga lume. Steven Spielberg nu a regizat numai filme serioase, profunde, ci a incercat si filme de comedie si aventuri animate si cele mai multe ori a atins succesul in delectarea publicului sau.
Filme ca: Raiders of the Lost Arc in 1981, E.T. The Extra-Terrestrials in 1982, Indiana Jones si Templul Mortii in 1984, unele serii animate in 1986, Empire of The Sun din 1987, Who Framed Roger Rabbit in 1988, Always in 1989, Indiana Jones si Ultima cruciada in 1989, Back To The Future in 1989, etc. sunt unele dintre productiile sale de succes.
Steven Spielberg a regizat apoi unele dintre cele mai fascinante filme din anii 90. Filmele sale au dovedit maiestria sa prin transpunerea imaginatiei salbatice pe marile ecrane. Filme ca Jurassic Park, Men In Black, Mask of Zorro, Deep Impact, Saving Private Ryan, Evolution, The Haunting, Shrek, A.I. Artificial Intelligence, Minority Reports, Men In Black II, Catch Me If You Can dovedesc talentul sa de regizor. Spielberg a reusit intotdeauna sa mentina interesul publicului sau cu ajutorul unor teme extrem de stimulatoare si efectelor speciale spectaculoase.
Este foarte greu de enumerat toate realizarile pe care Steven Spielberg le-a atins. Unele dintre ele sunt: este unul dintre cele mai bogate personalitati de la Hollywood, a primit premiul „Bundesverdienstkreuz mit Stern”, cea mai inalta Distinctie Civila acordata de catre Republica Federala Germania, a fost ales ca unul dintre personalitatile cele mai puternice din Industria de Divertisment de catre Weekly Entertainment, a castigat premiul American Film Institute Life Achievement in 1995, este un sustinator al Partidului Democrat, la care i-a donat 100.000 de dolari, a fost distins cu Premiul John Huston pentru Drepturile Artistilor de catre Fundatia Drepturilor Artistilor in 1995, este cofondator al Dream Works SKG, a fost numit cel mai bun regizor al secolului 20 intr-un pol online organizat de Entertainment Weekly, a primit Distinguished Public Service Award in 1999, cea mai inalta distinctie civila a US Navy, i-a fost acordata onoarea de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic de catre Regina Marii Britanii, la onorurile de Anul Nou din 2001.
Pagină realizată de Grigore Ciascai

loading...

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img




TE-AR MAI PUTEA INTERESA