Greu de spus dacă e bine sau rău faptul că HCM Baia Mare întâlnește în debutul acestui sezon de Liga Națională, poate cele mai slabe formații din campionat. După U Alexandrion Cluj a venit Măgura Cisnădie, urmează deplasarea de sâmbătă la Sebeș la o nou promovată, apoi, marțea viitoare (8 septembrie) vine în Baia Mare Rapid București, echipă aflată în aceeași postură.
Spun asta din perspectiva turneului de calificare în grupele Ligii Campionilor, de care ne mai despart doar zece zile, iar câteva repetiții în campionat cu formații din prima categorie valorică nu cred că deranjau. La finalul meciului de astăzi tehnicianul Aurelian Roșca spunea că aceste meciuri ajută la omogenizarea echipei și la integrarea treptată a jucătoarelor accidentate, conștient fiind că în calificării și, să sperăm, în grupe, nu poate juca numai cu debutante. Căpitanul Ardean – Elisei s-a declarat mulțumită că nu s-a înregistrat nicio accidentare în cele două meciuri și au putut juca toate sportivele trecute pe foaie.
Până la urmă e important să ai un start bun de campionat, cu maximum de puncte, având în vedere că în actuala ediție va exista doar tur și retur, fără play-off sau play-aut. Iar câștigarea competiției interne figurează ca obiectiv principal pentru gruparea băimăreană.
A fost un meci ușor, cu un oarecare echilibru în prima repriză, atât cât le-a ținut puterile pe sibience. A jucat toată lumea, doar Zamfirescu, Marin și Szucs nu au reușit să și înscrie. Schimbări prea mari față de evoluția de acum trei zile cu U Alexandrion nu am semnalat. Aceeași poftă de gol a Adei Nechita, dăruirea totală a lui Ardean, jocul zburdalnic și eficient a pivotului Jezic, luciditatea olandezei Abbingh, evoluția bună a portarilor, lipsa acută de formă a centrului Marin și pivotului Tătar, inconstanța Melindei Geiger, ușorul reviriment sesizat în jocul lui Perianu și Vizitiu, constanța apreciabilă în apărare a maghiarei Gabi Szucs, dezinvoltura și eficiența în atac a extremei Tănăsie.
Să mai spunem că apărarea a fost astăzi punctul nevralgic al echipei, motiv pentru care o formație fără pretenții a reușit să înscrie 28 de goluri, în condițiile în care portarilor nu li se poate reproșa mare lucru.
Lume destul de puțină în sală, cel mai probabil din cauza căldurii sufocante și a lipsei de miză, arbitraj cu multe scăpări de nu poți să nu te întrebi cine Dumnezeu promovează în Liga Națională astfel de nulități.
Într-un fel e bine, se rodează motoarele, se intervine de pe margine acolo unde este necesar, se încearcă toate variantele posibile de echipă, astfel încât în turneul de calificare să vedem fața adevărată a formației noastre de suflet.
HCM Baia Mare – CS Măgura Cisnădie 39-28 (19-15)
Sala sporturilor „Lascăr Pană”; etapa 2;
Au arbitrat: Marius Fâşcu (Timişoara) şi Aurel Moldoveanu (Arad);
Observator FRH: Ioan Furnea (Reșița)
Aruncări de la 7m: 2-3 (transformate 2-3);
Minute de eliminare: 4-8;
HCM Baia Mare: Munteanu (4 intervenţii), Dumanska (8) – Nechita 9, Ardean Elisei 7 (2 din aruncări de la 7m), Jezic 5, Perianu 4, Tănăsie 3, Oltean 3, Abbingh 3, Vizitiu 2, Geiger 1, Tătar 1, Preda 1, Szucs, Marin, Zamfirescu; antrenori: Aurelian Roşca; director tehnic: Ioan Băban;
CS Măgura Cisnădie: Sitenko (4), Popovici (10) – Gatzel 10 (3), Krnic 5, Chelaru 4, Cârstoaica 2, Predoiu 2, Goran 2, Lazarin 1, Veşca 1, Popescu 1, Stănciulescu, Manoilă, Florea; antrenor: Alexandru Weber;
Rezultatele etapei a doua (2 septembrie):
HCM Roman – HCM Rm Vâlcea 32-26
HCM Baia Mare – CS Măgura Cisnădie 39-28
U Alexandrion Cluj – ASC Corona 2010 Braşov 28-27
CSM Ploieşti – HC Dunărea Brăila 26-25
CSM Unirea Slobozia – CS Rapid USL Metrou Bucureşti 29-25
SCM Craiova – HC Zalău 33-32
CSM Bucureşti – HC Alba Sebeş 36-25
Grigore Ciascai